چهارشنبه ۳۱ شهریور ۱۳۹۵ - ۰۸:۳۰
نژادرسول: کودکان و نوجوانان اولویت سازمان هنری و ادبیات دفاع مقدس هستند

سازمان هنری و ادبیات دفاع مقدس، نگارش کتاب‌هایی برای کودکان و نوجونان با موضوع دفاع مقدس را در اولویت تولیدات استانی قرار داده است. ایرج نژاد‌رسول، رییس این سازمان، این قشر را گروه هدف می‌داند.

خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)- سازمان هنری و ادبیات دفاع مقدس در سال 1392 شکل گرفت و پس از دو سال مدیریت گلعلی بابایی بر آن 23 شهریور 1394 به ایرج نژاد‌رسول سپرده شد. با آن‌که سابقه مدیریت وی در صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، بیم تغییر رویکرد این سازمان را در اولویت قرار گرفتن فعالیت‌های صوتی و تصویری این سازمان افزایش می‌داد اما با گذشت دو سال از آن زمان، زمینه‌‌چینی‌های خوبی برای افزایش نگارش آثار تازه در استان‌ها صورت گرفته است. درهفته دفاع مقدس با وی گفت‌وگویی داشته ایم که در ادامه می‌خوانید.
 
سازمان هنری و ادبیات دفاع مقدس در استان‌ها چه رویکرد و اهدافی را دنبال می‌کند؟
تمام سعی و تلاش خود را برای  فعال کردن 31 استان کشور در زمینه انتشار آثار حوزه دفاع مقدس می‌کنیم. اولویت را در انتشار 31 جلد کتاب قرار دادیم. به حمد‌لله 31 استان ما در نگارش و انتشار کتاب فعال‌تر شده‌اند و هر استان اکنون موظف است که 30 عنوان کتاب در طول سال با موضوع دفاع مقدس منتشر کند.
 
به این ترتیب هر سال شاهد بیش از 900 عنوان کتاب از استان‌ها خواهیم بود.
بله. البته در سال 1394 از 930 کتاب در برنامه داشتیم که حدود 800 عنوان منتشر شدند اما نه به این معنا که فقط اداره کل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس در هر استان این کتاب‌ها را منتشر کرده‌ است. برخی از آثار با حمایت و زیر نظر این اداره‌ها منتشر شده‌اند. یعنی ماموریت‌های ستادی در استان‌ها فراهم شد و بستر لازم برای ثبت خاطرات پدید آمد.

چه اقدام‌هایی از سوی بنیاد حفظ آثار برای نگارش آثار در استان‌ها صورت می‌گیرد؟
اداره‌های کل حفظ آثار در استان‌ها سوژه‌های ناب را به نویسندگان مختلف خود معرفی می‌کنند. گنجینه‌ای که از خاطرات تاریخ شفاهی در اختیار دارند در اختیار نویسندگان قرار گرفت. خانم یا آقای علاقه‌مند به نویسندگی در حوزه دفاع مقدس برای نوشتن در این حوزه به اداره‌های کل حفظ آثار در استان‌ها مراجعه می‌کند و گنجینه اطلاعات شفاهی و اسنادی برای نگارش کتاب در اختیار او قرار می‌گیرد.
 
خدمات دیگری که برای نویسندگان در نظر گرفته شده است این است که بسیاری از نویسنده‌ها آثاری درباره جنگ تحمیلی با هدف روایت بدون تحریف از تاریخ، از اداره‌های کل ما در استان‌ها مشاوره و تاییدیه می‌گیرند. در تمام این مسائل، با انجام فعالیت‌هایی که به صورت جدی انجام داده‌اند موفق شده‌اند آمار خوبی را در انتشار کتاب به ثبت برسانند.

پیش‌بینی شما در تولیدات استانی برای پایان سال 1395 چیست؟
باید تا پایان سال 1395 کار نگارش هزار و هشتصد و 60 عنوان کتاب محقق شود. تا همین الان آمارهای مناسب و قابل  قبولی ارایه شده است و پیش‌بینی ما این است که تا پایان سال جاری به همان تعداد یکهزار و هشتصد و 60 عنوان کتاب دست خواهیم یافت. باز هم تاکید می‌کنم که این آثار اعم از تالیف، حمایت و مشارکت هستند که قطعا اگر اداره کل‌های بنیاد حفظ آثار در استان‌ها خود را با این مسائل درگیر نمی‌کردند، نگارش این 930 عنوان کتاب محقق نمی‌شد.
 
چرا تاکید دارید که آثار با مشارکت دیگر نهاد‌ها منتشر شود؟
ببینید! زمانی است که اداره حفظ آثار استانی در حاشیه قرار می گیرد و کتابی با موضوع دفاع مقدس چاپ می‌شود و زمانی است که سازمان‌ها و نهاد‌های دیگری هم چون شورای شهر، شهرداری، فرماندار، بخش‌دار، مدیران کل در سمت‌های مختلف استانی هم مشارک می‌کنند. به این ترتیب، آن‌ها انگیزه پیدا می‌کنند و سهمی برای خود قائل می‌شوند. این مهم است که بتوانیم ادبیات را به این ترتیب در سطح کشور گسترش دهیم.

تاکنون اداره‌های کل ما در استان‌ها موفق شدند بودجه‌های فرهنگی را هم از استان‌داری‌ها برای این امر جذب کنند. این برای ما مهم بود که بتوانند بودجه را از استانداری‌ها دریافت کنند و خودِ استان را درگیر موضوع مقاومت کنند.

پرداختن به کدام موضوع در اولویت است؟
برای سال 1395 به اداره‌های کل حفظ آثار تمامی استان‌ها اعلام کرده‌ایم که کودک و نوجوان اولویت ویژه ماست اما این امر نمی‌تواند به صورت دستوری اجرا شود باید بستر پرداختن به ادبیات کودک و نوجوان حوزه دفاع مقدس در استان‌ها فراهم شود. مثلا نمی‌توانیم بگوییم که از 30 عنوان کتاب خود یا درصد مشخصی را به موضوع کودک و نوجوان اختصاص دهید. ما بر اساس تاکید‌های سردار بهمن کارگر، رییس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس اعلام کرده‌ایم که اولویت سازمان هنری و ادبیات دفاع مقدس، پرداختن به بحث کودک و نوجوان است. سال بعد نیز همین موضوع در اولویت ماست و تا محقق شدن این امر، ما این اولویت را حفظ می‌کنیم. یعنی ممکن است تا سال‌ها کودک و نوجوان در اولویت باشد.

موضوع‌های دیگر چگونه در اولویت قرار می‌گیرد؟
باید در ابتدا اطمینان حاصل کنیم که خلاء کتاب های کودک و نوجوان در موضوع دفاع مقدس به میزان مناسبی پر شده است.
 
تاکنون از خروجی استان‌‌ها در این زمینه راضی بودید؟
متاسفانه خیر. در سال 1394 عناوینی از کتاب‌ها به موضوع کودک و نوجوان پرداختند اما با توجه به این‌که کودکان و نوجوانان جامعه هدف ما در بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس محسوب می‌شوند، این میزان تولیدات راضی کننده نبود. بنابراین، در سال 95 نیز همین اولویت مطرح شد. باید نویسندگانی برای نوشتن در این حوزه آموزش ببینند تا شاهد حرکت‌های خوبی در این حوزه باشیم.
 
اقدامات پایتخت در این زمینه چه بوده است؟
کتاب‌های انتشارات صریر که در مجموعه «قهرمانان» و به شیوه کمیک استریپ تدوین شده بود، در نمایشگاه کتاب اخیر (نمایشگاه 29) بسیار مورد استقبال قرار گرفت. قرار است 40 کتاب‌ از این مجموعه منتشر شود. به زودی کتاب‌های کمیک استریپ شهیدان حسن باقری، عباس بابایی، حسن آبشناسان، احمد کاظمی و حسن تهرانی‌مقدم منتشر خواهند شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها