دوشنبه ۱۲ مهر ۱۳۹۵ - ۱۴:۱۵
اردکانی: معیارهای کتاب هم بررسی می‌شود/ تدوین استانداردهای لازم برای تولید محصولات فرهنگی

مهدی ناظمی اردکانی، دبیر علمی چهارمین دوسالانه همایش و جشنواره ارتقای کیفیت محصولات و فعالیت فرهنگی از تدوین استانداردهای لازم برای تولید محصولات فرهنگی در 6 حوزه از جمله کتاب خبر داد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) نشست مطبوعاتی چهارمین دوسالانه همایش و جشنواره ارتقای کیفیت محصولات و فعالیت فرهنگی امروز دوشنبه (12 مهرماه) با حضور مجید کمالی، رئیس مرکز مطالعات فرهنگی سازمان فرهنگی و هنری تهران و مهدی ناظمی اردکانی، دبیر علمی این همایش برگزار شد.
 
اردکانی، دبیر کارگروه مدیریت کلان دستگاه‌های فرهنگی شورای عالی انقلاب فرهنگی و دبیر علمی این نشست با بیان اینکه در سراسر جهان نظام با کیفیتی درباره کالا و محصولات فرهنگی وجود دارد، گفت: در کشور ایران نیز دستگاه‌هایی مسئول تدوین معیارهای استاندارد برای این حوزه هستند و ما احساس کردیم لازم است در حوزه فرهنگی نیز نظامی برای تدوین استانداردهای لازم شکل بگیرد البته این کار پیش از این در دنیا با پژوهش‌ها و تحقیقات متفاوت دنبال شده است. امروزه در جهان کالا و محصولات فرهنگی تولید می‌شود و هر جامعه‌ای محصولات را براساس معیارهای خودش ارزیابی می‌کند و به جامعه هدف اعلام می‌کند که هر محصول چه درجه کیفی‌ای دارد.
 
وی ادامه داد: در جامعه اسلامی ایران نیز این موضوع باید مورد توجه قرار گیرد. البته طی این سال‌ها تلاش شده نظر و توجه صاحبنظران و استادان دانشگاهی به این موضوع جلب شود. بنابراین در همین راستا قدم‌های موثری برداشته شده و لازم است که استمرار پیدا کند تا به نتیجه برسد.
 
 روی تدوین استانداردها متمرکز شدیم
اردکانی اضافه کرد: در دوره اول همایش موضوع گفتمان‌سازی مورد توجه قرار گرفت و مجموعه مقالات آن در کتابی منتشر شد در دوره دوم موضوع به صورت تخصصی‌تر دنبال شد و دستگاه‌های فرهنگی مختلف موظف به انجام کار شدند. در همایش سوم نیز تمرکز بیشتری در حوزه‌‌های تخصصی صورت گرفت و دستگاه‌های فرهنگی مقالات خود را برای ارتقای کیفیت محصولات ارایه کردند.
 
وی با اشاره به برگزاری جشنواره‌ای در این دوره با محوریت ارایه محصولات فرهنگی برتر گفت: این همایش به دنبال مفاهیم و مبانی نظام ارتقای کیفیت محصولات فرهنگی است چون اگر روی مفاهیم بحث بنیادی و عمقی صورت نگیرد نمی‌توانیم اساس این موضوع را دنبال کنیم. همچنین در این دوره شاخص‌ها و معیارهای چند محصول فرهنگی به صورت علمی و مدیریتی به جامعه ارایه می‌شود.
 
به گفته دبیر کمیته علمی در این دوره از همایش، تلاش می‌شود در سینما، بازی رایانه‌ای، اسباب بازی، پوشش، معماری و کتاب معیارها و استانداردهای مناسب ارایه شود. برای رسیدن به این هدف نیز در حوزه‌های تخصصی کارهای پژوهشی صورت گرفته است به طور مثال در حوزه کتاب می‌توان با محوریت کتاب کودک کارهای جدی‌تری صورت داد و معیارها را تدوین کرد.

اردکانی در همین باره توضیح داد: برای تدوین استانداردها در حوزه کتاب ابتدا کتاب‌ها را گونه‌شناسی می‌کنیم و بعد در هر یک از آن گونه‌ها زیرمجموعه‌های متعدد را شناسایی و متمایز می‌کنیم سپس برای هرگونه خاص معیارهای مشخصی را درنظر می‌گیریم. در نهایت باید فضایی درست شود تا براساس آن محصولات رتبه‌بندی شده و به جامعه هدف ارایه شود.
 
رسیدن به وحدت رویه در تولید محصولات فرهنگی
کمالی در این نشست از برگزاری چهارمین دوسالانه همایش و جشنواره ارتقای کیفیت محصولات و فعالیت فرهنگی در اوایل اردیبهشت‌ماه سال آتی خبر داد و گفت: نخستین دوره از این همایش با مشارکت دستگاه‌های فرهنگی در مهرماه سال 89 برگزار شد و نتیجه آن تولید پیش‌نویس فرادستگاهی ارتقای کیفیت بود در این دوره تمام دستگاه‌های فرهنگی می‌توانستند به وحدت رویه در تولید محصولات فرهنگی برسند. پس از آن نیز دبیرخانه همایش در سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران به صورت مستمر آغاز به کار کرد و ارکان اصلی آن شامل شورای سیاستگذاری، کمیته علمی، کمیته جشنواره‌ها، نمایشگاه‌ها، همایش‌ها، اطلاع‌رسانی و روابط‌عمومی از ابتدای سال در حال انجام امور محوله هستند.
 
وی با اشاره به آغاز سفارش مقالات برای چهارمین دوره یادآور شد: همچنین قرار است در این دوره نمایشگاه جانبی با محوریت ارایه محصولات بیش از 20 دستگاه فرهنگی کشور برگزار شود در این دوره ما از ادبیات نظری صرف خارج شده و به سمت نگاه انضمامی، مصداقی و کاربردی‌تر رفته‌ایم و به همین دلیل محور ویژه‌ای در حوزه کاربردی برای جشنواره طراحی کرده‌ایم که حوزه‌هایی چون معماری، پوشش اسلامی، اسباب‌بازی، بازی‌های رایانه‌ای و کتاب را مدنظر قرار خواهد داد.

برگزاری سومین نمایشگاه و جشنواره محصولات برتر
قائم مقام معاون آموزش و پژوهش دانشگاه صدا و سیما در بخش پایانی این نشست از برگزاری سومین نمایشگاه و جشنواره محصولات برتر خبر داد و گفت: در کنار چهارمین دوسالانه همایش و جشنواره ارتقای کیفیت محصولات و فعالیت فرهنگی این نمایشگاه در پایان مهرماه امسال برگزار خواهد شد و در همین راستا شیوه‌نامه‌ای نیز تدوین می‌شود. امسال علاوه بر شرکت‌کنندگان سال گذشته موسسات فرهنگی مردم‌نهاد و ایده‌پردازان نیز می‌توانند در این جشنواره شرکت کنند.
 
به گفته وی، شناخت ظرفیت‌ها و توانمندی‌های محصولات فرهنگی، رفع موانع موجود، شناسایی موسسات برتر و تشویق آنها تبادل تجربیات بین موسسات و ایجاد هم‌افزایی و جذب ایده‌های برتر در این حوزه از اهداف اصلی این دوره از همایش خواهد بود.
 
وی با اشاره به اینکه در هر یک از محورهای همایش شرکت‌کنندگان می‌توانند 5 اثر در سه سال اخیر خود را ارسال کنند، گفت: امیدواریم که با تدوین استانداردهای لازم بتوان در حوزه صادرات و بازار مصرف بیرونی قدم مثبتی برداریم چرا که به طور مثال اگرچه در حوزه کتاب بحث واردات به دلیل ضروریت‌اش مورد توجه قرار گرفته اما به صادرات آن هم نیز کمتر توجه شده است. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها