اهمیت نمایشگاههای استانی کتاب / 4
فروزنده: نمایشگاههای استانی کتاب به فروشگاههای کتاب تبدیل شدهاند / هدفمند شدن زمان برپایی نمایشگاهها
مدیر انتشارات «یار مانا» ضمن بیان نقاط قوت و ضعف سازوکار نمایشگاههای استانی کتاب گفت: نمایشگاههای استانی کتاب، فرصت مناسبی برای معرفی کتاب است، اما متأسفانه این جنبه از نمایشگاه به بهانه پوشش دادن هزینهها، به فروشگاه کتاب تبدیل شده است.
فرهاد فروزنده، مدیر انتشارات «یار مانا» از شهر اصفهان در گفتوگو با خبرنگار «ایبنا» در اینباره اظهار کرد: نمایشگاههای استانی کتاب فرصت مناسبی برای معرفی کتاب است، اما متأسفانه این جنبه از نمایشگاه به بهانه پوشش دادن هزینهها، به فروشگاه کتاب تبدیل شده است.
وی توضیح داد: تعاونی ناشران اصفهان، سالهای گذشته از ناشران استان میخواست که کتابهایی که تمایل دارند در نمایشگاههای استانی کتاب عرضه کنند، در اختیار این تعاونی قرار دهند تا تعاونی بهصورت رایگان آنها را ارسال کند؛ این اقدام بسیار خوب بود، چراکه باعث کاهش حجم وسیعی از هزینهها اعم از هزینه رفتوآمد ناشران، هزینه اسکان آنها و هزینه اجارهبهای غرفه برای هر ناشر میشد. بهنظرم اکنون زمان آن رسیده که اجرای این حرکت دوباره از سر گرفته شود.
مدیر انتشارات «یار مانا» ادامه داد: همچنین باید استفاده از بُنهای کتاب نمایشگاههای استانی کتاب هدفمند شود. به این معنا که به منظور جلوگیری از خارج شدن بُنهای کتاب از چرخه نشر و استفاده درست از آنها (جلوگیری از نقد شدن بُنهای کتاب برای مصارفی به جز کتاب) تاریخ انقضا برای آنها تعیین شود و حتماً این تاریخ با پایان یافتن زمان برپایی نمایشگاه کتاب استان مربوطه، اتمام یابد.
فروزنده گفت: متأسفانه اکنون کتابهای دانشگاهی به دلیل رعایت نشدن قانون کپیرایت، به راحتی در فضای مجازی دانلود میشوند و مورد استفاده دانشجویان و اهالی کتاب قرار میگیرند؛ بنابراین دیگر به کتابفروشی برای خرید کتاب مراجعه نمیکند. در چنین شرایطی، ناشران بهویژه ناشران دانشگاهی چندان تمایل به شرکت در نمایشگاههای استانی کتاب ندارند، چون میدانند کتابهایشان خریداری نخواهد داشت.
وی در ادامه خواستار هدفمند شدن زمان برگزاری نمایشگاههای استانی کتاب شد و افزود: پیش از این، نمایشگاه استانی کتاب اصفهان در اسفندماه برگزار میشد که با اعتراض مواجه شد. معترضان، نزدیک شدن ایام نوروز و کم شدن تعداد متقاضیان خرید کتاب را مطرح کرده بودند و به همین دلیل برپایی این نمایشگاه به شهریورماه موکول شد که باز با استقبال مواجه نشد. امسال نیز قرار بود نمایشگاه کتاب اصفهان مهرماه برگزار شود که با اعتراض بسیاری از کتابفروشیها مواجه شد. بنابراین کلا برگزاری آن در سال جاری منتفی شد که به اعتقاد بنده همین موضوع آسیبهای بیشماری را به ناشران وارد میکند.
مدیر انتشارات «یار مانا» ادامه داد: برگزار نشدن نمایشگاههای استانی کتاب اصفهان باعث میشود که عملا کتابهای یک سال ناشران این استان، فرصتی برای عرضه و معرفی نداشته باشند. شاید استدلال کتابفروشان برای برگزار نشدن نمایشگاه استانی کتاب هم درست باشد منتها این مورد درباره من ِ نوعی که در نمایشگاههای استانی کتاب فقط کتابهای خود را عرضه میکنم، صدق نمیکند. مگر یک کتابفروش چند عنوان از کتابهای من ِ ناشر را میفروشد؟! در این میان ناشرانی باعث آسیب فعالیت کتابفروشان در این نمایشگاهها میشود که کتابهای چندین ناشر را به نمایشگاه میآورند.
فروزنده عنوان کرد: بر هیچکس پوشیده نیست که برگزاری نمایشگاههای استانی کتاب بودجه زیادی میخواهد. بهنظرم اگر این بودجه صرف اجرای طرحهایی مانند «کتابفروشی به وسعت ایران»، «عیدانه کتاب» و «تابستانه کتاب» در طول سال شود، نتایج بهتر و بیشتری حاصل میشود. در چنین شرایطی هم مردم میتوانند با تخفیف بیشتری کتابهای موردنیاز خود را تهیه کنند و هم کتابفروشیها به پیتزافروشی تبدیل نمیشوند.
نظر شما