حداد عادل: دادهنماهای موضوعی کتاب طرحی هزارتو و پیچ در پیچ است/ مشاهده دوهزار جلد کتاب برای یک موضوع
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی با تاکید بر بازنگری و بازنگاری دادهنماهای موضوعی کتاب تهیه شده توسط سامانه کارشناسی مجمع ناشران انقلاب اسلامی گفت: شک دارم که یک فرد علاقهمند را بتوان از این هزارتوی پیچ در پیچ به کتاب مورد نظرش رساند.
حدادعادل در این مراسم با بیان اینکه مجمع ناشران در فضای نشر جوانه بالنده شدن و پرنشاطی است گفت: روی دادهنامههای کتاب حسن سلیقه و کار کارشناسی انجام شده و اصل کار مهم و لازم بوده است.
وی ادامه داد: یکی از سختترین سؤالاتی که همواره با آن روبهرو میشوم همین است که بخواهم در جواب به سؤال کسی بگویم به طور مثال برای شروع فلسفه باید در ابتدا چه کتابی بخواند؟ البته پاسخ برای دانشجویان فلسفه روشن است و به آنها میگویم که نظام آموزشی تو را هدایت خواهد کرد اما پاسخ به کسی که دانشجو نیست در این موارد دشوار است چون نمیدانم مخاطب من در چه حدی فلسفه میداند؟
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی با بیان اینکه باید مسیر منطقی طی شود تا فرد صلاحیت لازم برای خواندن کتابی را پیدا کند، افزود: حال اگر کسی کاری کند که بتواند به این سؤالهای مهم پاسخ دهد مهم و با ارزش است. مجمع ناشران نیز سعی کرده این بار را از روی دوش ما بردارد و از آنجا که در این مسیر کتابها را گویا کردند، کوششی ستودنی است.
وی با تاکید بر بازنگری و بازنگاری این طرح توضیح داد: شک دارم که یک فرد علاقهمند را بتوان از این هزارتوی پیچ در پیچ به کتاب موردنظرش رساند و مشکوکم که این شیوه جواب دهد. چون کسی که حرفهای باشد طبیعی است که بداند چه چیزی بخواند و اگر هم آماتور باشد این هزارتو برایش مشکل ایجاد میکند. براین باورم که شما در کار کارشناسی غرق شدهاید و نتیجه آن یک طلسم پیچیده شده است.
دادهنماهای موضوعی کتاب یک کار فوق دانشگاهی است
حدادعادل با اشاره به نحوه ترسیم صورتهای فلکی در قرون وسطی گفت: آنها صورتهای فلکی را به شدت پیچیده تصویر میکردند و این صور را به نزد یکی از سلاطین وقت بردند و او گفت که خدا باید با من مشورت میکرد تا این کار راحتتر شود حالا من هم معتقدم شما باید با یک خدا یا امپراتور به عنوان خدا مشورت میکردید تا یک راه سادهتری پیدا میکردید.
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی اشکال دادهنماها را پیچیده بودن بیش از حد آن دانست و یادآور شد: در این طرح یک فرد آماتور به این سؤالات نمیرسد و اگر کسی به این سؤالات رسید باید شک کرد، البته این کار شاید در موضوعاتی چون شعر و داستان جواب بدهد اما در رشتههای مانند فلسفه و حقوق بعید است که جواب بدهد.
وی در پایان خطاب به دست اندرکاران این پرويه گفت: شما اگر میخواهید در حوزه فلسفه کار کنید با افراد و استادان حرفهای مشورت کنید تا حاصل تجربه آنها به یک پیشنهاد قابل قبول و منطقی برسد. من انگیزه و تلاش شما را تحسین میکنم و به عنوان یک کار در مسیر سعی و خطا که از آن اجتنابی نبوده مشورت بکنید تا به نحو شایسته به نتیجه مورد نظرتان برسید. این کار یک کار فوق دانشگاهی است و فوق نیاز یک ناشر است.
طرحی که مورد تایید رهبر معظم انقلاب است
میثم نیلی نیز در ادامه این نشست به مشکل اطلاعرسانی در حوزه کتاب اشاره کرد و گفت: یکی از مهمترین مشکلات کتابخوانی مسئله کمبود اطلاعات قابل اعتنا و عدم اطلاعرسانی دقیق به مخاطب برای انبوه کتابهای تولید شده در سال است، این اتفاق یکی از معضلاتی است که اگر همه با هم دست به دست هم بدهند شاید بشود آن را حل کرد.
مدیرعامل مجمع ناشران انقلاب اسلامی افزود: اکنون از میان کتابهایی که تولید میشود بخشی از آنها کمافیسابق بعد از مدتی فرو میروند در حالی که نه خریده و نه دیده میشوند و این مسئله موجب کاهش انگیزههای نویسنده میشود. همچنین ناشر هم در آن ژانر روش خود را تغییر خواهد داد.
وی یادآور شد: یکی از بهترین روشها اطلاعرسانی و هماهنگی در این کار است. ما در مجمع ناشران به همت کارشناسان طی 5 سال گذشته به موفقیت ویژهای رسیدیم و سامانه کارشناسی مجمع یک اشراف محتوایی در حوزه کتاب در کشور پیدا کرده است. خروجیهایی که این سامانه داشته در قالب سیرهای مطالعاتی بستههای پیشنهادی و امروز در قالب دادهنما ارائه میشود.
وی با بیان اینکه این کار مورد تأکید رهبر انقلاب بوده و حتی آنهایی که با جهتگیریهای انقلابی مجمع مشکل دارند این فعالیتها را تشویق کردند گفت: اما متأسفانه میبینیم بسته ما که به اندازه صدها ساعت کار کارشناسی زمان برده اما در وزارت آموزش و پرورش به اندازه یک نامه اداری نیز مورد توجه قرار نگرفته و حتی حاضر نشدند آن را با نام خود منتشر کنند.
نیلی در پایان گفت: این بیمهریها در انگیزه همکاران ما در سامانه کارشناسی تأثیری نگذاشته و شاهد استمرار این مسیر هستیم و باید گفته شود که ما برای این کار عزم جدی داریم.
ترویج کتاب از دیرباز جزو سنتهای تاریخی بزرگان است
محمد حقی، معاون سامانه کارشناسی مجمع ناشران انقلاب اسلامی نیز در ادامه این مراسم با بیان اینکه ترویج کتاب از دیرباز جزو سنتهای تاریخی بزرگان ما بوده اظهار کرد: پس از انقلاب به ویژه طی 25 سال اخیر سردمدار ترویج کتاب بدون تعارف شخص رهبر انقلاب است که در فضای معرفی کتابها سنگ تمام گذاشتهاند.
وی افزود: در یک دورهای جریانهای چپ، بستههای پیشنهادی کتاب را به مخاطبانشان میدادند و این روش برای اغنای مخاطب سودمند بود. اکنون بیش از 250 بسته پیشنهادی از سوی سامانه کارشناسی با شمولیت قابل توجهی ارائه شده است. با توجه به بیش از 3 هزار عنوان کتاب چاپ اول که مطالعه آن به عمر کسی وصال نمیدهد و این فقط برای یک سال است اما بستههای پیشنهادی به صورت موضوعی و مخاطبی کتابها دستچین شده و به مخاطب ارائه شده است.
به گفته وی، بعد از ارائه بستههای پیشنهادی کتاب سیرهای مطالعاتی قرار دارد و در موضوع دادهنما با مخاطبی روبهرو هستیم که به کارشناس دسترسی ندارد و نمیتواند در یک موضوع پاسخ سؤالات خود را پیدا کند. اما در این دادهنماها در موضوع کتاب سؤالهایی مطرح میشود که مخاطب را به کتاب مدنظرش میرساند.
معاون سامانه کارشناسی مجمع ناشران انقلاب اسلامی با بیان اینکه مخاطبان تخصصی این دادهنامهها مخاطبان جدی حوزه کتاب هستند گفت: سعی کردهایم در این دادهنماها به جریان داغ بازار توجه کنیم اما در بهروز رسانی سرعت کم است چون عملاً این اتفاق امکانپذیر نیست. همچنین در انتخاب کتابها اصراری بر استفاده از ناشران عضو مجمع نبوده و ناشران را حداکثری دیدیم.
وی با تاکید بر اینکه در این طرح کتاب خوب برای ما مهم بوده اظهار کرد: در هر موضوع دو هزار جلد کتاب دیده شده و سعی میکنیم مانند یک نقشه آن را تولید کنیم و براساس تقاضای مخاطب ارائه کنیم.
نظر شما