پنجشنبه ۲۹ مهر ۱۳۹۵ - ۰۸:۰۰
سرهنگی: کتاب خاطرات زنان صدای جنگ را بلندتر و رساتر می‌کند/ «گلستان یازدهم» کتابی دیگر از خالق «دختر شینا»

کتاب «گلستان یازدهم» جدیدترین اثر مهناز ضرابی‌زاده خالق کتاب «دختر شینا» است که خاطرات همسر شهید علی چیت‌سازیان را دربردارد. مرتضی سرهنگی، مدیر ادبیات و هنر مقاومت حوزه هنری گفت: کتاب خاطرات زنان صدای جنگ را بلندتر و رساتر می‌کند. روایت‌های زنانه از جنگ افق دیگری پیش روی مخاطبانِ می‌گشاید و بی‌شک «گلستان یازدهم» از شاخصه‌های موفق این مسیر است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) به نقل از روابط‌عمومی انتشارات سوره مهر، مرتضی سرهنگی، مدیر ادبیات و هنر مقاومت حوزه هنری گفت: کتاب خاطرات زنان صدای جنگ را بلندتر و رساتر می‌کند. روایت‌های زنانه از جنگ به تدریج افق دیگری پیش روی مخاطبانِ خود می‌گشاید و بی‌شک «گلستان یازدهم» از نمونه‌ها و شاخصه‌های موفق این مسیر است. از مشخصه‌های کتاب می‌توان به نوبودن موضوع، داشتن رمانس ملایم در داستان، جالب بودن سوژه و قلم شیوای نویسنده اشاره کرد که خواننده را با خود همراه می‌کند.

مدیر ادبیات و هنر مقاومت حوزه هنری ادامه داد: در دفاع مقدس زنان هستند که ساک همسران، پدران، پسران و برادرانشان را می بندند و استقامت زنان در پشت جبهه باعث می‌شود مردان مقاومت بیشتری در برابر دشمن داشته باشند. بیشتر زنان با اینکه به لحاظ جغرافیایی فاصله زیادی از جهه‌های جنگ دارند ولی انگار دوشادوش مردان علیه دشمن می‌جنگند.

سرهنگی در ادامه تاکید کرد: «خاطره» نزدیک‌ترین روایت جنگ و مقدمه شناخت جنگ است. در دنیا به موازات اینکه سربازان پیر می‌شوند خاطرات آنها را جمع‌آوری می‌کنند تا از این طریق همواره آنها را زنده و جوان نگاه دارند. در ادبیات جنگ انرژی پایان­ناپذیری وجود دارد که جامعه با تکیه بر آن می‌­تواند مشکلات را حل کند.

نوشتن زندگی شهید چیت‌سازیان آرزوی بزرگ زندگی‌ام بود
ضرابی‌زاده، نویسنده کتاب «گلستان یازدهم» گفت: از سال‌ها قبل مشتاق وعلاقه‌مند به نوشتن خاطرات زندگی شهید چیت سازیان بودم و حتی این اواخر برایم به یک آرزوی بزرگ تبدیل شده بود.

وی درباره این کتاب گفت: این اثر دربردارنده خاطرات مشترک خانم پناهی روا و شهید چیت‌سازیان از زمان آشنایی، ازدواج و دوران کوتاه زندگی مشترک و شهادت برادرهمسر ونیز شهادت خود شهید چیت‌سازیان است و البته مروری هم به سال‌های بعد از شهادت ایشان و زندگی خانم پناهی روا دارد. همچنین باید اذعان بدارم که زندگی مشترک شهید چیت‌سازیان یکی از موضوعات جذاب است، زیرا فرزند وی 37 روز پس از شهادت پدرش به دنیا آمد.

نویسنده کتاب «دختر شینا» درباره شروع نگارش کتاب نیز اظهار کرد: قبل از آغاز تدوین و نگارش کتاب دختر شینا، تصمیم داشتم خاطرات خانم پناهی روا را بنویسم حتی برای انجام مصاحبه تلفنی با وی گفت و گو داشتم که البته در آن زمان نپذیرفتند.

وی ادامه داد: بعد از کتاب دختر شینا به دنبال سوژه‌های جدید و بکری در حوزه نقش زنان در جنگ بودم و تاکیدم همواره بر استمرار بر همین راهی بود که از کتاب دختر شینا آغاز کرده بودم؛ در میان این تکاپوها برای انتخاب سوژه به من اعلام شد که خانم فرزانه مردی حدود سیزده ساعت گفت‌وگو با خانم پناهی روا انجام داده‌اند که با توجه به علاقه شخصی‌ام برای جمع‌آوری و نگارش خاطرات خانم پناهی، با اشتیاق پیشنهاد نگارش این اثر را پذیرفتم. زیرا از سال‌ها قبل مشتاق و علاقه‌مند به خاطره‌نگاری خاطرات زندگی شهید چیت سازیان بودم و حتی این اواخر به یک آرزو بزرگ تبدیل شده بود. البته پس از گوش دادن به فایل‌ها لازم دیدم بار دیگر با راوی خاطرات گفت‌وگو کنم.

ضرابی‌زاده درباره عنوان کتاب «گلستان یازدهم» نیز افزود: برای انتخاب انام کتاب خیلی فکر کردم و عنوان‌های مختلفی را پیشنهاد دادم که برخی از آن‌ها را خانم پناهی نپسندیدند. زیرا هر دوی ما دوست داشتیم عنوانی باشد که به نوعی شخصیت سردار شهید چیت‌سازیان را معرفی کند، از طرفی جذاب و با مطالب کتاب نیز هماهنگ و از کلیشه‌های مرسوم نیز به دور باشد.

به گفته وی، در این کتاب نقل شده که خانم پناهی مدتی برای اینکه در کنار همسرش باشد به دزفول می‌رود و در آنجا در کوچه‌ای به نام گلستان یازدهم زندگی می‌کند. آن دوران زیباترین و قشنگ‌ترین لحظات زندگی مشترک آنها رقم می‌خورد. به یاد آن دوران خاطره‌ساز اسم کتاب را گلستان یازدهم گذاشتیم که علاوه بر این می‌تواند معانی زیاد و متفاوتی را به ذهن متبادر سازد.

این نویسنده درباره شباهت‌ها و تفاوت‌های دو اثر«دختر شینا» و «گلستان یازدهم» نیز اظهار کرد: در هر دو اثر راویت ساده و صمیمی را انتخاب کردم، اما در «گلستان یازدهم» به جزئیات بیشتری توجه کرده و همچنین به فرهنگ و عقاید مردم در دهه 60 چه در بعد زندگی فردی و چه در بعد زندگی اجتماعی‌ بیشتر پرداخته شده است. از تفاوت‌های دیگر این دو اثر باید گفت که در«گلستان یازدهم» برای نگارش کتاب تلاش کرده‌ام از آن سیر خطی و مرسومی که در اکثر کتاب‌های خاطرات موجود است فاصله گرفته، رویکرد متفاوتی را اتخاذ کنم.

کتاب «گلستان یازدهم» جدیدترین اثر مهناز ضرابی‌زاده خالق کتاب دختر شینا و خاطرات همسر شهید علی چیت‌سازیان است که سوره مهر در دست انتشار دارد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها