آیین اختتامیه بیست و دومین نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاریها / 2
حدادعادل: رواج واژههای بیگانه در مطبوعات به هویت ملی ما ضربه میزند/ نهاوندیان: وظیفه دولت در گام نخست نگهبانی از آزادی بیان است
غلامعلی حدادعادل، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی در آیین اختتامیه بیست و دومین نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاریها گفت: رواج واژههای بیگانه در مطبوعات به آشفتگی زبان فارسی و در نتیجه هویت ملی ما ضربه میزند. محمد نهاوندیان، رئیس دفتر رئیسجمهوری نیز در این آیین، وظیفه دولت را در گام نخست نگهبانی از آزادی بیان و در گام دوم توسعه و توانمندسازی رسانهها برشمرد.
وی افزود: زبان فارسی ظرفی است که اندیشه نیاکان ما در آن جای گرفته و ابزاری است برای ارتباط ما با جهان فارسیزبانان و کسانی که در قرنهای گذشته زندگی کردند و اندیشه، عواطف و تجربه خود را در قالب زبان فارسی به جای گذاشتند.
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی با تاکید بر نقش رسانهها در سرنوشت زبان فارسی ادامه داد: فارسی ما با کتاب شاهنامه رواج یافت، زبانی که نشانه بزرگی، عظمت و اصالت ملت ایران است و پاسداشت و پویایی آن وظیفه فرد به فرد ایرانیان و دولت است؛ از اینرو مسائل زبان فارسی تنها به استادان ادبیات فارسی، مولفان و اندیشمندان منحصر نمیشود، بلکه مسائل اجتماعی و رفتار رسانهها در سرنوشت آن تاثیر دارد.
حداد عادل اظهار کرد: رسانههای مکتوب، مجازی و صدا و سیما ابزار کارشان زبان فارسی است، بنابراین باید بیشترین حساسیت را نسبت به آن داشته باشند. اگر رسانهها در پاسداشت زبان فارسی سهلانگاری کنند، فرهنگستان نمیتواند کاری انجام دهد، زیرا قدرت اجرایی ندارد. ضمن اینکه نمیتوانیم در احوال کسانی که با زبان فارسی سروکار دارند، دخالت کنیم.
وی با درخواست همکاری و ارتباط متقابل میان فرهنگستان زبان فارسی و رسانهها گفت: استادان و اندیشمندان مرتبط با زبان فارسی انتظار دارند که رسانهها این زبان را فراتر از مسائل جناحی و اختلافها بدانند و آن را یک امر ملی بهشمار آورند و با فرهنگستان زبان فارسی در پاسداشت و درستنویسی آن همکاری کنند.
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی افزود: ما انتظار داریم که اهل قلم و مطبوعات در نوشتن و بهکارگیری زبان فارسی دقت داشته باشند و به سرعت از واژگان و اصطلاحات بیگانه استفاده نکنند، بلکه با عِرق به زبان فارسی تلاش کنند تا از کلمات معادل بهره بگیرند. البته ما در فرهنگستان زبان فارسی آماده هستیم تا برای واژههای بیگانه معادل فارسی پیدا کنیم.
حداد عادل گفت: رواج واژههای بیگانه در مطبوعات به آشفتگی زبان فارسی و در نتیجه هویت ملی ما ضربه میزند؛ بنابراین برای پاسداشت زبان فارسی ما در فرهنگستان توقع داریم که رسانهها از اقدامات ما حمایت کنند. در همین زمینه اگر فرهنگستان اصرار دارد بر سردر مغازهها نامهای فارسی نوشته شود، مطبوعات از ما پشتیبانی کنند.
مطبوعات به همافزایی در جامعه کمک کنند
نهاوندیان، رئیس دفتر رئیسجمهوری در بخش دیگری از این آیین اظهار کرد: شعار امسال نمایشگاه مطبوعات شفافیت و صداقت بود که به درستی انتخاب شده است، زیرا شفافیت نیازی برای رشد جامعه ماست و در پنهانکاری و ناآگاهی رشد را نمیتوان جست و باید در همه ابعاد یک جامعه رو به رشد شفافیت باشد.
وی افزود: اگر میخواهیم در اقتصاد رشد داشته باشیم، باید شفافیت اطلاعات مالی وجود داشته باشد. همچنین اگر میخواهیم در جامعه مشارکت سیاسی شکل بگیرد، باید شفافیت سیاسی را رعایت کنیم. شفافیت در همه ابعاد لازم و ضروری است، اما عمق و وسعت شفافیت نیز اهمیت دارد و نمیتوان در شفافیت به شکل گزینشی برخورد کرد و فقط به بیان بخشی از حقیقت پرداخت.
رئیس دفتر رئیسجمهوری در بخش دیگری از سخنانش بیان کرد: مطبوعات باید به حرکت جامعه به سوی فضای رشد و شکوفایی اقتصادی کمک کنند تا جامعه با امیدواری بیشتری به آینده نگاه کند. با سیاهنمایی نمیتوان کاری از پیش برد و امروز جامعه نیازمند است که مطبوعات بر نقاط مشترک تاکید کنند و نه درشتنمایی نقاط ضعف. خوشبختانه در حال حاضر فضای خوبی از همکاری میان دولت و مجلس وجود دارد، امیدوارم مطبوعات و اهل قلم نیز به این همافزایی کمک کنند. ضمن اینکه وظیفه دولت در گام نخست نگهبانی از آزادی بیان است و در گام دوم توسعه و توانمندسازی رسانهها. از طرفی دولت باید در گامهای بعدی به مسابقه بهتر شدن مطبوعات یاری رساند.
تعلق خاطر رسانهها دلیل پویایی نمایشگاه بود
حسین انتظامی، معاون مطبوعاتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ضمن قدردانی از حضور رئیسجمهور در آئین افتتاحیه بیست و دومین نمایشگاه مطبوعات و از طرفی سخنرانی نهاوندیان، رئیس دفتر رئیسجمهوری در آیین اختتامیه، آن را نشان توجه و اهمیت دولت نسبت به مطبوعات دانست و گفت: سال بعد تمام مسائل ( اجرایی و ظاهری) نمایشگاه مطبوعات به صنف خودش سپرده خواهد شد.
وی افزود: امسال 80 درصد سیاستگذاریهای نمایشگاه مطبوعات به اصناف واگذار شده بود که جا دارد از پنج تشکل مدیریت مطبوعات سپاسگزاری کنم که حجم اصلی کار این نمایشگاه را متقبل شدند.
معاون مطبوعاتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به شرکت 900 رسانه در قالب 630 غرفه ادامه داد: دلیل پویایی نمایشگاه امسال، احساس تعلق خاطر رسانهها به آن بود و اهل رسانه نمایشگاه را از آن خود بهشمار آوردند. از سیاستهای وزارت فرهنگ و ارشاد در حیطه رسانهها، واگذاری برخی مسئولیتهایش به بخش خصوصی است.
انتظامی اظهار کرد: شفافیت و صداقت شعار امسال نمایشگاه است و این شعار بر مبنای رویکردی است که در طول تصدی دولت تدبیر و امید دنبال شده و اغلب فعالیتهای دولت همراه با شفافیت بوده است؛ شفافیتی که اساس مبارزه با فساد بهشمار میآید.
وی درباره دستور رئیسجمهوری برای پیگری و اختصاص یارانه مطبوعات گفت: دکتر روحانی پس از افتتاح نمایشگاه مطبوعات، یارانه مطبوعات را مدنظر قرار داد که باید خبر داد که در آینده نزدیک این یارانه به رسانهها پرداخت خواهد شد. علاوه بر آن رئیسجمهوری دستور تشکیل کارگروهی برای تهیه مشکلات مطبوعات و رسانهها را داد که وزیر فرهنگ و ارشاد این مشکلات را گردآوری کرده و قرار است مشکلات در همین کارگروه مطرح و نسبت به رفع آنها اقدام شود.
در پایان این آیین ضمن تقدیر از غرفههای برتر در نمایشگاه، از سوی فرهنگستان زبان فارسی از رسانههایی که درستنویسی زبان فارسی را رعایت کرده بودند نیز قدردانی شد.
آیین اختتامیه بیست و دومین نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاریها، جمعه 21 آبانماه با حضور سیدرضا صالحی امیری، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمد نهاوندیان، رئیس دفتر رئیسجمهوری، غلامعلی حداد عادل، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی و حسین انتظامی، معاون مطبوعاتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و برخی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی و اهالی مطبوعات و رسانهها در مصلای بزرگ امام خمینی (ره) برگزار شد.
نظر شما