سه‌شنبه ۲۳ آذر ۱۳۹۵ - ۰۹:۰۰
سبحانی: «وکالت ایرانی» تصویری بدون روتوش از سه دوره نمایندگی است/ چارچوبی برای طرح کلان تاریخ پارلمان ایران

حسن سبحانی، نماینده سابق مجلس شورای اسلامی در رونمایی از کتاب «وکالت ایرانی» گفت: از آنجا که تنظیم این مجموعه بعد از دوران نمایندگی انجام شده، می‌توانستم به تصحیح بعضی از مواضع و مطالب بپردازم که تغییر در آنها به دلیل گذر زمان از موضوعیت برخوردار می‌شده است. لیکن به رسم امانت در آنچه نوشته بودم، هیچ تغییری ندادم.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، نشست یکصد و دهمین سال خدمات علمی و فرهنگی کتابخانه مجلس و رونمایی از کتاب «وکالت ایرانی» حجت‌الاسلام سیدرضا تقوی، رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه، دکتر حسن سبحانی، نماینده سابق مجلس شورای اسلامی، دکتر محمدرضا مجیدی، رئیس کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس، حجت‌الاسلام محمدعلی احمدی ابهری، معاون پژوهشی کتابخانه، رفعت بیات، نماینده سابق مجلس شورای اسلامی سخنرانی کردند. اجرای این نشست را احسان شکراللهی، نسخه‌پژوه به عهده داشت.

وکالت ایرانی، تصویری واقع‌بینانه از یک نماینده

سبحانی گفت: کتاب «وکالت ایرانی» تصویری واقعی از همه آن چیزی است که طی 4383 روز بر یک نماینده مستقل مجلس گذشته است و می‌توانم با کسب اطمینان از صحت آن مورد ارجاع و استناد واقع شود. از آنجا که تنظیم این مجموعه بعد از دوران نمایندگی واقع شده، می‌توانستم به تصحیح بعضی از مواضع و مطالب بپردازم که تغییر در آنها به دلیل گذر زمان از موضوعیت برخوردار می‌شده است. لیکن به رسم امانت هیچ تغییری در آنچه نوشته بودم، ندادم حتی اگر مطلبی را غلط استدلال کردم به هنگام تنظیم با اینکه به نادرست بودن آن واقف شده بودم، آن را تصحیح نکردم تا وضعیت و شرایط فکری من در آن زمانی که می‌گفته‌ام و عمل می‌کردم، همانطور که بوده، منعکس شود.
 
وی افزود: مطالبی که در این کتاب نوشته‌ام حاوی دیدگاه‌ها، مذاکرات جلسه علنی، اقدامات، مواضع سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، اظهارنظرها، مراجعات، ملاقات‌ها، تحقیقات و از این قبیل در طول سه دوره نمایندگی است و به این دلیل آنها را بی‌کم و کاست آورده‌ام که خوانندگان محترم بر مواضع و تغییرات احتمالی در گذر زمان که در رابطه با بنده در حد صفر بوده و اقدامات و تاملات من با سیاسیون و مراجع‌کنندگان وقوف یافته و بدانند یکی از کسانی که از طرف آنها سرنوشت قانونگذاری را در سال‌های 75 تا 87 بر عهده داشته، چگونه اندیشیده و اقدام کرده است.
 
این نماینده سابق مجلس شورای اسلامی ادامه داد: این شناخت می‌تواند هم معطوف به اصلاحات احتمالی در انتخاب‌های بعدی و هم مربوط به شناخت پارلمان، جامعه ایران، قانونگذاران و مدیران ما و نوع وقوف در مواجه با آنها طی آن سال‌ها بوده باشد و چنین است که «وکالت ایرانی» با ورود به اجزاء و چگونگی قابلیت نمایندگی مجلس را در ایران عصر ما روایت کند. در ارائه تصویر واقع‌بینانه‌ای از آنچه بر یک وکیل و یا نماینده مجلس در ایران می‌گذرد، چندان به این نکته توجه نداشته‌ام که ماوقع خوب یا بد است، مناسب است یا نیست. تمام اهتمام بر آن بوده تا جامعه معاصر و همچنین آیندگان تا آنجا که ممکن است از طریق این مکتوبات بدانند که بر یک نماینده به لحاظ شغل قبلی دانشگاهی و مشی سیاسی و تعلق اولیه جغرافیایی وابسته به شهری با جمعیتی کم و به طور طبیعی دارای محدودیت‌ها و موانع سیاسی و سنت ایجاب کرده، چه گذشته است.
 
طرح کلان تاریخ پارلمان ایران

مجیدی در ادامه این نشست گفت: خدمت نمایندگان فعلی و ادوار مجلس عرض کنم که اینجا قبل از هر چیزی، کتابخانه پارلمان و در خدمت نمایندگان است و ما آماده‌ایم تا بسان کتاب وکالت ایرانی، مجموعه خاطرات، یادداشت‌ها، تجربیات، اسناد، مدارک و مستندات آنها را گردآوری و منتشر کنیم.
 
وی افزود: گاهی دانشجویی در تالیف رساله دکتری به یک برگ سند از دوره‌ای از مجلس نیاز مبرم دارد که ممکن است این برگ سند اختلاف یک موضوع یا مساله را رفع کند. کار دکتر سبحانی می‌تواند الگویی باشد تا هم برای پژوهشگران امروز مستندسازی شود و هم برای آیندگان. زیرا ممکن است اختلاف روایت‌های مکرر باعث برداشت‌های نامناسب از تاریخ معاصر شود.
 
رئیس کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی ادامه داد: این اقدام‌ها در چارچوب طرح کلان تاریخ پارلمان در کشورمان یاری می‌رساند و نیازمند روایت‌های گوناگون اداوار مختلف مجلس است تا این روایت‌ها گردآوری شود و در اختیار محققان برای مطالعه ثانوی قرار بگیرد.

نگاهی به چالش‌های قانونگذاری در ایران

رفعت بیات در بخش دیگری از این نشست گفت: کتاب را نخواندم اما با توجه به شناختی که از دکتر سبحانی دارم، مطمئن هستم که با خواندن نوشته‌هایش می‌توانیم به چالش‌های قانونگذاری کشور پی ببریم و نواقص قانونگذاری کشور را تحلیل کنیم. مطالعه کتاب می‌تواند از تکرار مکررات در مجالس آینده جلوگیری کند. از طرفی اشاره به روند قانونگذاری در کشور ما می‌تواند دورنمایی از نقص‌های فراوان آن به دست دهد.
 
وی افزود: اگر مسئولان کشور ما (رئیس‌جمهوری و رئیس مجلس) از سبحانی به عنوان مشاور استفاده نکنند، نمی‌خواهم بگویم که وی ضرر کرده، بلکه این جامعه است که دچار زیان و خسران خواهد شد. بنابراین مطبوعات و رسانه‌ها می‌توانند این زمینه را ایجاد کنند تا از تجربه‌های چنین سودمند بهره گرفته شود. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها