کتاب «جهانی شدن(بایستهها)» عناصر بایسته و بنیادین جهانی شدن را در خود گنجانده است. به باور ریتزر، کتاب جهانی شدن: بایستهها در فهم بنیادین مهمترین فرایندهای جهان امروز و آینده بسیار مهم است.
کتاب حاضر در 12 فصل با عناوین مفهومپردازی، خاستگاه و تاریخ، ساختار اقتصاد جهانی، جریانهای اقتصادی جهانی، فرایندها و ساختارهای سیاسی جهانی، ساختارها و جریانهای فنآورانه پیشرفته، فرهنگ جهانی و جریانهای فرهنگی، جریانهای جهانی مهاجران، جریانهای زیست محیطی جهانی، جریانهای جهانی منفی و فرایندها، نابرابری، دست و پنجه نرمکردن و مقاومت و آینده جهانی شدن سامان یافته است.
در پشت جلد این کتاب میخوانیم: «در چند سده به ویژه چند دههی گذشته، جامدات با سرعت فزایندهای ذوب شده و حتی به طرز چشمگیری مایع شدهاند. حال به جای اینکه مردم، ابژهها، اطلاعات و مکانها را چونان تودههای یخ مانند جامد ببینیم، بایستی در سالهای اخیر رو به ذوب شدن و مایع شدن دایم التزاید آنها را مشاهده کرد. اسباب تعجب نیست که انتقال تودههای یخی دشوارتر از آبی است که این تودهها در هنگام ذوب شدن جاری میکنند... واقعیتهای مادی جامد (مردم، بار، روزنامهها) نیز به وجود خود ادامه میدهند، اما به خاطر گسترهی وسیع تحولات تکنولوژیکی (در حمل و نقل، ارتباطات، اینترنت و غیره) آن میتوانند به راحتی در سراسر جهان حرکت کنند. هرکجا رو میکنیم، بیشتر چیزها از جمله خودمان در حال مایع شدن فزاینده هستیم...
کارل مارکس در استدلال مشهور خود چنین گفت که به دلیل ماهیت سرمایهداری به عنوان یک نظام اقتصادی «هرچیز جامد دود میشود و به هوا میرود.»
کتاب جهانی شدن: بایستهها نسخهی خلاصه شده کتاب جهانی شدن: یک متن پایه (2010) از همین نویسنده است. به اذعان جرج ریتزر نویسنده کتاب، هرچند کتاب جهانی شدن: یک متن پایه، متن درسی کاملی برای دورهی جهانی شدن محسوب میشود، اما کتاب حاضر نیز دست کمی برای تبدیل شدن به متن درسی ندارد. وانگهی نویسنده توصیه میکند در کنار این کتاب بایستی کتابهای دیگر دربارهی جهانی شدن را نیز مطالعه کرد و این کتاب در واقع مکمل درسی دورههای جامعهشناسی و علوم اجتماعی به شمار میآید.
همان گونه که از عنوان کتاب بر میآید، کتاب حاضر عناصر بایسته و بنیادین جهانی شدن را در خود گنجانده است. به باور ریتزر، کتاب جهانی شدن: بایستهها در فهم بنیادین مهمترین فرایندهای جهان امروز و آینده بسیار مهم است.
جرج ریتزر استاد ممتاز جامعهشناسی دانشگاه مریلند، در میان جامعه دانشجویان علوم اجتماعی ایران چندان هم چهره ناآشنایی نیست. ریتزر بیشتر به خاطر مطرح کردن ایده مک دونالدی شدن بر سر زبانها افتاد و صد البته به گفته خود شور عاشقانهاش برای جامعهشناسی شهرت او را دو چندان کرد. او خود را عمدتاً در زمره جامعهشناسان عمومی قرار میدهد و در کتاب مقدمهای بر جامعهشناسی که به قلم همین مترجم در حال ترجمه است و قرار است انتشارات چاپ پخش آن را منتشر کرد مفصل به موضوع جامعهشناسی عمومی پرداخته است. کتاب مقدمهای بر جامعهشناسی ریتزر تلاش میکند جامعهشناسی را از منظری نو با تمرکز بر شبکههای اجتماعی و ظهور عصرپسامصرف بررسی کند، و نگاهی که شاید او را از دیگر جامعهشناسان متمایز میکند، همین توجه بیشتر به زندگی آینده در پرتو اینترنت شبکههای اجتماعی است که تغییرات زیادی به وجود خواهد آورد.
کتاب حاضر نیز در نوع خود نکات بسیار مهمی را بررسی میکند که در آینده جوامع در حال توسعه و توسعه یافته حائز اهمیت است. آیا جهانی شدن خواهد توانست در همه عرصهها بر زندگی انسانها حاکم باشد؟ یا به اندازه قدرت جهانی شدن، مقاومت نیز عرض اندام خواهد کرد؟
کتاب «جهانی شدن(بایستهها)» نوشته جرج ریتزر با ترجمه عسگر قهرمانپور، شمارگان 750 نسخه در 640 صفحه به بهای 35 هزار تومان از سوی انتشارات چاپخش در دسترس علاقهمندان قرار گرفته است.
نظر شما