کتاب «فرا ژنشناسی و رشد و نمو ریشههای سلامت و بیماری» در نخستین ویرایش اثرگذار از دکتر شریل اس روزنفیلد علاوه بر آرای هیات داوران انجمن پزشکی بریتانیا در رده کتابهای پزشکی علومپایه و ژنتیک، جایزه «اثر ارزنده سال 2016» را کسب کرد. بررسی رویدادهای «اپی ژنتیکی» در سلول از سوی محققان و درک هر چه بهتر عملکردهای سلولی برای حفظ سلامتی و مواجهه با برخی بیماریها از جمله مباحث این کتاب است.
مطالعات «اپی ژنتیکی» بر روی سلولهای بنیادی و تکامل تدریجی جنین، موجب شناسایی پدیدههای جدیدی شده است که آینده مخلوق در حال شکلگیری را در وضعیت بیماری و سلامتی پیشگویی کرده و تجویزاتی را برای بهبود عرضه میکند.
تغییرات نامحسوس در رژیم غذایی مادر، استرس و قرار گرفتن در معرض غلظتهای کمی از مواد شیمیایی سمی، میتواند بهطور چشمگیری سلامت جنین را به خطر اندازد و موجب متاثر ساختن سوختوساز بدن، قلب و عروق، ایمنی، اختلالات عصبی رفتاری شده و حتی خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد. این کتاب نشان میدهد که چگونه تغییرات محیطی در رحم ممکن است منجر به شکل دادن و زمینهسازی بیماریهای مختلف شود. بررسی اثرات ورود مواد سمی به بدن، کیفیت تغذیه و یا استرس در این اثر مورد توجه قرار گرفته است.
فصلبندی و معرفی مراجع و منابع با هدف دستیابی به زیرشاخههای دانش «فرا ژنشناسی» و ارائه اظهارات نویسندگان و صاحبنظران مطرح رشته ژنشناسی از مزایای قابل توجه کتاب است.
در این نشریه درباره رشته «فرا ژنشناسی» باوری قریب به قانون و در زمینه توارث آمده است: «ژن داراى «حافظهای» براى یک واقعه است. ممکن است دو نسل در معرض واقعه یا رخدادى قرار بگیرند و این رخداد در ژنهاى آن نسل نشانگذارى شوند و این تاثیرات براى چهار یا پنج نسل بعد یا بیشتر ادامه یابد. «اپیژنتیک» شاخه کاملى از ژنتیک با مفاهیمى گسترده است که دانش پزشکی در حال برخورداری از این یافتههای مبتنی بر مستندات است.
دکتر «جاناتان سکل» از دانشگاه ادینبورگ، طی آزمایشاتی تخصصی معلوم کرد که اگر موشهاى آزمایشگاهى باردار، متاثر از استرس قرار گیرند، نسل بعدى آنها هم نشانههاى استرس، فشار خون بالا، دیابت و رفتارهاى اضطرابى را نشان مىدهند. این موضوع، مصداقی از «اثر مادرى» است که طى آن محیط داخل رحم، نسلهاى بعدى را متاثر مىکند. در این آزمایش مشخص شد نسلهاى بعدى موشها، نشانههاى مشابه استرس را بهطور «اپىژنتیکی» از مادربزرگشان به ارث مىبرند؛ استرسى که خودشان تجربه نکرده بودند.
اگر فرزندان مذکر دچار استرس با مادههاى طبیعى جفتگیرى مىکردند، این مادهها هم فرزندانى به دنیا مىآوردند که نشانههاى استرس غیرعادى را نشان میدادند. برای اطمینان از این یافته، آزمایشها چند بار تکرار شد، اما هر بار نتایج مشابهى حاصل شد. دکتر «شریل روزنفیلد»، کتاب یاد شده را در 26 فصل اصلی با همراهی صاحبنظران مطرح ژنتیک و فرا ژنشناسی به جامعه پزشکی عرضه کرده است.
در این شماره دکتر حمیدرضا راسخ، دانشآموخته دانشگاه فلوریدا از تجربیات خود درباره رقابتپذیری در صنعت دارو مطلب عرضه داشته، دکتر سید روحالله حسینی، صنعت گردشگری پزشکی را بهعنوان جایگزینی به جای فروش نفت به مسئولان متذکر شده، دکتر چیتساز، مقاله تشریحی درباره ایدز و آخرین راهکارهای مقابله با آن ارائه کرده، مقالهای تحقیقی از سندرم کودکان تکان داده شده، آنفولانزا بهعنوان بیماری پرخطری که آمار مرگ و میر قربانیان آن علنی نشده، مقالهای متکی بر مطالعات آماری اثرات فیزیکی فقر بر آناتومی مغز کودکان فقیر را مورد ارزیابی قرار میدهد، افسردگی و خودکشی بهعنوان آسیبهایی که میتوان بر آنها فائق آمد و مقالات و اخبار دیگری در این شماره منتشر و به مطب پزشکان، داروخانهها، دانشگاههای پزشکی و مراکز مرتبط با سلامت و بهداشت ارسال شده است.
چهارمین شماره ماهنامه تخصصی دارویی و پزشکی «آفتاب سلامت» با شمارگان 10 هزار نسخه در 52 صفحه، بهبهای پنج هزار تومان منتشر شده است.
نظر شما