سه‌شنبه ۷ دی ۱۳۹۵ - ۰۸:۵۹
هیچ نهادی خانواده دائره‌المعارف موسیقی و ادبیات بلوچستان را حمایت نمی‌کند / یادداشتی از محمدرضا درویشی

محمدرضا درویشی، آهنگساز، پژوهشگر موسیقی و مؤلف «دائرةالمعارف سازهای ایران»، معتقد است که مرحوم علی‌محمد بلوچ، دائره‌المعارف موسیقی بلوچستان بود و فقدان او لطمه سنگینی بر پیکره شعر و موسیقی بلوچستان وارد کرد.

خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)- محمدرضا درویشی: علی‌محمد بلوچ، دائره‌المعارف موسیقی بلوچستان بود و فقدان او لطمه سنگینی بر پیکره شعر و موسیقی بلوچستان وارد کرد. او در حوزه کاری خودش یک دانشمند بود و ما با از دست رفتنش گوهری گرانبها در حوزه فرهنگ ایران را از دست دادیم. در زندگی مورد بی‌حرمتی قرار گرفت، در حالی‌که یک دائره‌المعارف بود. من آثار زیادی را در غالب کتاب و لوح فشرده از او منتشر کردم، اما چه سود که این آثار تنها بخشی از دائره‌المعارفی بود که مابقی‌اش با فوت علی‌محمد به زیر خاک رفت.
 
او تکنیک منحصر به‌فردی در نواختن قیچک داشت و به خاطر این توانایی نه فقط در ایران بلکه در شبه‌قاره هند شهرت داشت. امروز استادان بزرگی از سرتاسر بلوچستان ایران، سیستان، بلوچستان پاکستان و هند به چابهار سرازیر شده‌اند. اما خانواده دست‌تنگِ علی‌محمد بلوچ نیازمند کمک کسانی است که باید آن‌ها را دریابند.

علی‌محمد بلوچ در زمره استادانی نبود که مبلغ 150 هزار تومانی طرح تکریم را دریافت کند. البته من در حال انجام کارها برای اختصاص این مبلغ به ایشان بودم و اکنون هم سعی خواهم کرد کاری کنم تا این مبلغ به همسر ایشان پرداخت شود.
 
حالا که ۶ روز است علی‌محمد، دوست عزیز من در زیر خاک خفته است، گروهی از موسیقی‌دانان پاکستان و هند و استادان موسیقی سراسر سیستان و بلوچستان به احترامش رهسپار چابهار شده‌اند، چون ایشان انسان بزرگی بود؛ نه فقط در موسیقی بلکه در ادبیات و ... . هرچند علی‌محمد بلوچ سواد خواندن و نوشتن نداشت و خط نمی‌دانست اما از نظر من یک حکیم بود. او داستان‌ها، افسانه‌ها و اساطیر فراموش‌شده موسیقی بلوچستان را در غالب ده‌ها هزار بیت در حافظه داشت. شعرهای حماسی، عاشقانه و مذهبی. او این ابیات را طی ده‌ها سال به‌ملایمت از شاعران حماسی و داستان‌گو یاد گرفته بود.
 
خانواده علی‌محمد بلوچ با سیل عظیم مهمانان در چابهار مواجه شده اما نه خود یک ریال پول دارد و نه سازمان‌ها و نهادهای دولتی کاری می‌کنند. البته در زمان زندگی علی‌محمد بلوچ هیچ نهادی از او حمایت نکرد و اکنون هم در زمان فوتِ ایشان از خانواده‌اش حمایتی نمی‌کند.
 
من با خانواده استاد علی‌محمد بلوچ صحبت کردم و چگونگی تأمین هزینه خورد و خوراک مهمانان را جویا شدم. گفتند اغلب برای تأمین این هزینه‌ها قرض می‌کنیم.
 
آیا اداره‌کل ارشاد چابهار و سازمان منطقه آزاد چابهاری در این جهان نیست که از این خانواده بزرگ موسیقی‌دان شبه‌قاره هند حمایت کند؟!

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها