دوشنبه ۹ اسفند ۱۳۹۵ - ۱۰:۰۰
مبارزه با فساد اقتصادی از منظر امام علی (ع) کتاب شد

کتاب «مبارزه با بیکاری و فساد اقتصادی در سیره امام علی (ع)» اثر مشترک مرتضی نعمتی، خلیل نعمت‌اللهی و رسول فتحی مظفری، از سوی انتشارات مینوفر راهی بازار نشر شد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) کتاب «مبارزه با بیکاری و فساد اقتصادی در سیره امام علی (ع)» در 6 فصل با عنوا‌ن‌های «اقتصاد اسلامی و سیره اهل‌بیت»، «ارزش کار و تولید از منظر امام علی (ع)»، «مهم‌ترین آفات چرخه اقتصادی از منظر امام علی (ع)»، «رویکرد عدالت اقتصادی و اصلاحات ضروری»، «حسابرسی و نظارت بر عملکرد و دارائی کارگزاران» و «قاطعیت رهبر اسلامی در برخورد با انحرافات اقتصادی»، به قلم مرتضی نعمتی، خلیل نعمت‌اللهی و رسول فتحی مظفری تدوین، از سوی انتشارات مینوفر راهی بازار نشر شده است.
 
در بخشی از پیشگفتار کتاب آمده است: «کتاب حاضر گامی است در جهت آشنایی با مهم‌ترین چالش‌های فکری امام علی (ع) درخصوص دستیابی به اقتصادی پیشرفته و مبتنی بر سلامت و فارغ از هرگونه آفت که سعی شده است تا به سیره آن امام همام در زمینه ارائه الگوهای اقتصاد اسلامی و شیوه‌های ارتقای سطح کیفی و کمی اقتصاد جامعه اسلامی پرداخته شود. در این کتاب برآنیم تا با بهره‌گیری از سیره عملی امیرالمومنین (ع)، مسائلی همچون فساد اقتصادی را از نظر گذرانده و به بررسی راهکارهای پیشنهادی آن حضرت (ع) در زمینه مقابله با این نوع فساد اشاره شود.

ضرورت تالیف چنین آثاری از آن‌روست که با عنایت به این‌که چرخه اقتصاد یک کشور، به‌عنوان قلب تپنده ملت آن به‌شمار می‌رود، ایستایی این چرخه و یا ایجاد فضایی به منظور کم‌تحرکی و عدم بازدهی آن، منجر به فساد اقتصادی و اجتماعی خواهد شد. در همین راستا، ضروری می‌نماید تا با تالیف چنین آثاری، ضمن پیوند سیره عملی بزرگان دینی با سیاست‌های کلان حکومت، زمینه‌ساز توقف فساد اقتصادی و اجتماعی در جامعه باشیم.»
 
تعریف علم اقتصاد، دیدگاه اسلام نسبت به ارزش‌های اقتصادی، زوایای نگرش اسلام به اقتصاد و اهداف اقتصاد اسلامی، موضوعات محوری فصل نخست کتاب هستند.  
 
نویسندگان در فصل دوم نیز به موضوعاتی مانند ارزش کار و تولید از منظر امام علی (ع)، ارائه الگوی عملی به مردم، کارآفرینی و ایجاد فرصت‌های شغلی علی (ع) و تنظیم اوقات کار و فراغت علی (ع) پرداخته‌اند.
 
در این فصل و در صفحه 58 می‌خوانیم: «خطبه 208 نهج البلاغه را می‌توان یکی از نمونه‌های نیکوی برخورد حضرت علی (ع) در مواجهه با دو گروه دنیاپرستان و نکوهش رهبانیت در اسلام دانست. در این خطبه، امام علی (ع) با علاء بن زیاد که خانه مجللی داشته است، او را به آباد کردن خانه آخرت هدایت می‌سازد و به برادرش که به رهبانیت و ترک دنیا روی آورده بود، سفارش می‌کند تا دشمن جان خویش نباشد و از نعمت‌های حلال و پاک دنیا استفاده نموده و آخرت خود را نیز آباد سازد. بنابراین در قاموس حضرت علی (ع)، دو الگوی دنیاپرستی و رهبانیت، جایی ندارند.»
 
فصل سوم کتاب به طرح موضوعاتی مانند رشوه‌پذیری، آفات اقتصادی، مهم‌ترین عوامل فقر، مبارزه با تبعیض و انقلاب در اوضاع اقتصادی اختصاص دارد و در فصل چهارم موضوعاتی همچون اصلاحات علوی در اقتصاد، نظارت بر اقتصاد و مجازات زیاده‌خواهان و قانون‌شکنان، اصلاح امور با تحقق عدالت اقتصادی و اصلاحات اقتصادی حکومت علوی مطرح شده است.
 
در صفحه 123 در ارتباط با موضوع «اصلاح امور با تحقق عدالت اقتصادی» آمده است: «امام در بخش دیگر از نامه‌اش به مالک اشتر، به این نکته اشاره می‌فرماید که عدالت بدون «مجری عادل» ممکن نیست. مدیریتی می‌تواند به اصلاح امور توفیق یابد و بستر رشد و کمال و تعالی مردمان را فراهم کند که در جهت تحقق همه‌جانبه عدالت اقتصادی گام بردارد. وجود فقر و مسکنت، نشانه بی عدالتی و سوءمدیریت است... با مدیریت صحیح و اهتمام جدی در برپا داشتن عدالت اقتصادی، زمینه لازم برای اصلاحات اساسی و سیر دادن مردمان به سوی تعالی فراهم می‌شود؛ اما در جامعه‌ای که عدالت اقتصادی نباشد، بخشی از مردمان به سبب فقر مفرط در دام تباهی می‌افتند.

ثروت‌‌ها و دارایی‌های جامعه از آن همه است و باید مانند خون در پیکر جامعه در گردش باشد که جمع شدن در یک گوشه و یا توقف آن در یک‌جا و دست به دست شدن آن میان توانگران، حیات جامعه را سلب می‌کند. بنابر اندیشه سیاسی امیرمومنان (ع) با مدیریت صحیح و تحقق عدالت اقتصادی، نیازمند و گرفتاری پیدا نخواهد شد و جامعه به امنیت اقتصادی لازم برای حرکت به سوی تعالی دست می‌یابد.»
 
نویسندگان کتاب در فصل پنجم به موضوعاتی مانند مساوات همه در برابر قانون و دزدی و غارتگری به اسم دین و روشنفکری، اشاره کرده‌اند و فصل پایانی کتاب را به طرح موضوعاتی همچون انواع درآمدهای حکومت و سیر تاریخی آن، انواع مالیات‌های اسلامی، از وظایف مقام رهبری و قاطعیت امام علی (ع) و سزای خیانتکار اختصاص داده‌اند.
 
کتاب «مبارزه با بیکاری و فساد اقتصادی در سیره امام علی (ع)» در 208 صفحه با شمارگان یک‌هزار و 200 نسخه به بهای 16 هزار تومان از سوی انتشارات مینوفر به بازار نشر عرضه شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها