معاون کمیته علمی ـ فرهنگی سیاُمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران برنامههای این کمیته را تشریح کرد.
به گفته فتحالله فروغی، معاون کمیته علمی ـ فرهنگی سیاُمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران؛ این کمیته در سال جاری ضمن اینکه برنامههای هر ساله خود را اجرا خواهد کرد، تعدادی نوآوری که سال گذشته توفیق اجرای آنها را پیدا نکرد، در دستور کار خود قرار داده است.
یکی از فعالیتهای اساسی و ثابت این کمیته، برنامهریزی برای سرای اهل قلم نمایشگاه کتاب تهران است. فروغی، توجه به محورهای مرتبط با حوزه نشر در برنامههای سرا را از جمله اقدامهای کمیته علمی ـ فرهنگی سیاُمین نمایشگاه برشمرد و گفت: اعضای این کمیته معتقدند یکی از راهکارهای افزایش مطالعه، معرفی بهینه و درست کتاب به مخاطبان است. در این میان نقش خبرنگاران کتاب انکارناپذیر است. به همین منظور میکوشیم در برنامهای تحت عنوان «خبرنگاری حوزه کتاب» که نخستینبار در نمایشگاه اجرا خواهد شد، از خبرنگارانی که در معرفی کتاب، علاوه بر مشخصههای کلی مانند نام ناشر و نویسنده، به مشخصههای دیگر کتاب توجه کنند و کتاب را بهگونهای معرفی کنند که مخاطبان با علم و آگاهی بیشتری به مطالعه آن اثر میپردازند، تقدیر کنیم.
وی ادامه داد: از آنجا که این موضوع کمتر مورد آموزش بوده است و شاید خبرنگاران این حوزه به نوعی آموزش تخصصی نیازمند باشند، کمیته علمی ـ فرهنگی نمایشگاه راهاندازی کارگروه نیمروزهای برای این گروه از خبرنگاران در محل کمیته به صورت رایگان در نظر گرفته است. خبرنگاران علاقهمند برای حضور در این کارگروه میتوانند با شماره تلفن دبیرخانه (61094350) تماس بگیرند.
معاون کمیته علمی ـ فرهنگی سیاُمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران درباره سایر برنامههای این کمیته، گفت: در نمایشگاه امسال علاوه بر تقدیر از پیشکسوتان حوزه قلم و نشر و نکوداشت پیشکسوتان اهالی قلم، برنامه ویژهای برای تقدیر از پیشکسوتان حوزه قلم و نشر استانها اندیشیده شده است. به این منظور قرار است در حوزه قدردانی، از دو ناشر و خادم نشر و دو نفر از اهالی قلم آیین تقدیر برگزار شود. همچنین در بخش نکوداشت از دو پیشکسوت حوزه نشر و دو پیشکسوت حوزه قلم قدردانی خواهد شد.
فروغی با اشاره به دیگر برنامههای کمیته علمی ـ فرهنگی نمایشگاه، اظهار کرد: امسال نشستهای تالار گفتوگو در قالب کارگاههای هماندیشی تحت عنوان «کارگاههای مشارکتی و تعاملی» برگزار خواهند شد. در این کارگاهها، شرکتکنندگان به صورت تعاملی با سخنرانان و دبیر کارگاه، موضوع مورد بحث را به گونهای پیش میبرند که به نتایج کاربردی منجر شود تا مورد استفاده ناشران قرار گیرد.
«کتابنما» عنوان بخش دیگر کمیته علمی ـ فرهنگی نمایشگاه است که ناشران در این فضا آثار برتر خود را معرفی میکنند. به گفته فروغی، امسال نیز شاهد برگزاری این بخش خواهیم بود. با این تفاوت که علاوه بر اختصاص فضایی برای آیین «کتابنما»، کمیته این امکان را فراهم کرده است تا 20 برنامه رونمایی کتاب نیز در محل غرفه ناشران علاقهمندان اجرا شود. در این راستا ممکن است ناشری فضای لازم در غرفه را در اختیار نداشته باشد. به همین منظور آیین رونمایی کتاب آنها در فضای «کتابنما» اجرا میشود. ناشران علاقهمند میتوانند تا هشتم اردیبهشتماه نسبت به ثبتنام در این برنامه، با دبیرخانه (شماره مذکور) تماس بگیرند.
از دیگر نخستینهای سیاُمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران راهاندازی سالن «کتاب و کاریکاتور» در محلهای مختلف کمیته علمی ـ فرهنگی است. فروغی در این باره میگوید: در این سالن که با همکاری نهاد کتابخانههای عمومی کشور برپا میشود، آثار برتر سه دوره جایزه «کاریکاتور و کتاب» ارائه خواهد شد. همچنین در این سالن، چهار نشست تخصصی با موضوع افزایش مطالعه برگزار میشود.
فروغی با اشاره به سالن «کارنامه نشر» سیاُمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران اظهار کرد: امسال به این سالن با همکاری سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی وزارت آموزش و پرورش، بخش کتابهای درسی قدیم نیز افزوده شده است.
وی هدف از افزوده شدن این بخش را چنین بیان کرد: سعی داریم در سالن «کارنامه نشر» همزمان با عرضه کتابهای منتشر شده در یک سال گذشته، نگاهی به تاریخ و چگونگی تألیف کتابهای درسی قدیم داشته باشیم.
از دیگر بخشهای جدید سالن «کارنامه نشر» نسخ خطی کمیاب آستان قدس رضوی است. معاون کمیته علمی ـ فرهنگی سیاُمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در این باره اظهار کرد: نسخ خطی کمیاب آستان قدس رضوی امسال نخستینبار به صورت آثار بازچاپ شده در معرض دید بازدیدکنندگان قرار میگیرد.
فروغی در پاسخ به این پرسش که «از زمانی که کمیته علمی ـ فرهنگی نمایشگاه به صنف نشر واگذار شده است، همواره نقدهایی بر آن وارد بوده و گاهی اوقات بر عملکرد ضعیف آن اشاره شده است»، گفت: کمیته علمی ـ فرهنگی نمایشگاه همواره از نقد و ارزیابی فعالیتهایش استقبال کرده است. همچنان که کمیته نظارت و ارزیابی، برنامههای این کمیته را از دو سال گذشته مورد ارزیابی قرار داده است. در این ارزیابیها بازتاب بازخوردها مثبت بوده است. البته ما اذعان نداریم که همه عملکردهایمان مثبت بوده است. بدون تردید همه ما اشکالاتی در کارمان بوده، اگر گوشزد شود، آمادهایم که از ارزیابیها در راستای بهبود کیفی برنامهها استفاده کنیم چرا که این جزء وظایف ما است.
وی ادامه داد: متأسفانه در دورههای گذشته کمیته علمی ـ فرهنگی واحد اطلاعرسانی مناسبی نداشته است و معتقدیم که تحقق این موضوع، جزء وظایف کمیتههای دیگر بوده است. با این وجود، ما امسال با رؤسای کمیتههایی که میتوانند به کمک بیایند، جلسههای متعددی برگزار کردیم و از آنها خواستیم تا در معرفی برنامهها به ما کمک کنند.
نظرات