زنان همیشه بخش مهمی از صنعت نشر بودهاند. اما چند درصد از جایگاههای مدیریتی در این صنعت نصیب آنان میشود؟
همین موضوع باعث شده است زنان بیشتر در انتشاراتهای مستقل مشغول به کار شوند و حتی انتشارات جدیدی برای خود به راه اندازند. «بروک وارنر»، مدیر انتشارات «اسپارک پرس» میگوید از کار در صنعت نشر خسته شده است. خود وی در این باره گفت: «شغلهای موجود در سطوح مدیریتی نصیب مردان میشود و بسیاری از تصمیمات مهم به خصوص تصمیمات مالی توسط مردان اتخاذ میشود. این در حالی است که بخش اعظمی از ویراستاران و تیم بازاریابی را زنان تشکیل میدهند. تفاوت حقوق دریافتی این دو گروه بسیار زیاد است و به نظر من در این صنعت مشکلات شدید جنسیتی وجود دارد. البته امیدوارم هستم در سالهای آینده این روند تغییر کند و شاهد حضور زنان در سطوح مدیریتی باشیم.»
«فیونا مککرا»، مدیر انتشارات «گری وولف» که پیش از این در نشر «فابر و فابر» مشغول بود میگوید: «در آن زمان فقط یک مدیر زن در انتشارات بود و با اینکه بسیار باسواد بود به عنوان مسئول آثار جنایی و کتب آشپزی انتخاب شده بود.» با این حال او معتقد است صنعت نشر وضعیت بهتری نسبت به مشاغل دیگر دارد و زنان فرصت بیشتری برای عرض اندام مییابند. وقتی او به انتشارات «گری وولف» پیوست فقط چهار نفر در نشر کار میکردند و سالیانه 8 کتاب منتشر میشد. اما در حال حاضر 13 کارمند دارند و سالیانه 33 عنوان کتاب جدید منتشر میشود.
بسیاری نیز معتقدند این تبعیض در صنعت نشر بر روی نویسندگان زن تأثیر میگذارد. نقد و بررسی آثار بر روی نویسندگان زن کمتر از نقد بر کتب نویسندگان مرد است. زنان به اندازه مردان جایزه دریافت نمیکنند. حتی آماری وجود دارد که اعلام میکند وقتی کتابی با نام نویسنده مرد بر روی جلد منتشر میشود از استقبال بیشتری نیز برخوردار میشود. به همین دلیل بسیاری از نویسندگان زن مانند «جی. کی. رولینگ» نام ادبی مردانهای برمیگزینند تا بیشتر دیده شوند.
صنعت نشر به زنان رنگینپوست بیتوجهی بیشتری میکند. «جیجی ایشماهیل»، مدیر انتشارات خانوادگی «ایشماهیل» در این باره میگوید: «مادر و مادربزرگ من نیز در این حرفه مشغول به کار بودند اما باز هم من را در این صنعت به سختی پذیرفتند زیرا من یک رنگینپوستم و پذیرش این موضوع برای بعضیها بسیار سخت است. حتی گاهی تلاش میکردند با من روبهرو نشوند. به این دلیل که مسلمان هستم فکر میکنند تروریست نیز هستم و حتماً همه آثار منتشرشده ما هم باید درباره امنیت ملی باشد.»
البته بسیاری از زنان معتقدند برای دستیابی به مقامها بالاتر باید مهارتهای خود را بهبود بخشند. مشخص است که بسیاری از جایگاههای مدیریتی از بخش ویراستاری انتخاب نمیشود و مشکل زنان این است که بیشتر در بخش ویراستاری مشغول به کار هستند.
نظر شما