کتاب«100 نمودار که جهان را تغییر دادند» نوشته اسکات کریستینسن روند تحول جهان را از 32 هزار سال پیش تا به امروز روایت میکند.
داستان در کتاب «100 نمودار که جهان را تغییر دادند» از 32 هزار سال پیش آغاز میشود و شرح یکصد نموداری است که جهان را تغییر دادهاند. ترتیب نمودارها از حکاکی دیوارههای غاری در«شاوه» فرانسه گرفته تا به طراحی درخشان«آیپاد» (شرکت اپل) میرسد.
نمودارهای ارائه شده در این کتاب، حاوی اشکال پیچیدهای به منظور انتقال مفاهیم اساسی و اسرارآمیزی است که بر روی سنگها حک شدهاند. این نمودارها شامل نقشهای مختلف باستانی تا تصاویر ماندگاری میشوند که تغییرات سیاسی و اجتماعی مهمی را به ارمغان آوردهاند.
از نمودارهای جالب و مورد توجه در کتاب «100 نمودار که جهان را تغییر دادند» میتوان به «کتاب مردگان مصریان»، «برگه نتهای موسیقی»، «نقاط طب سوزنی»، «خلاصهای از شجرهنامه مسیح»، «نقشه پیزا»، «جنین دون رحم»، «بدن آدمی»، « نقشههای ماه»، «قوانین حرکت اشیا»، «مشاهده یاکتری»، «عینک دو کانونی»، «کشتی حمل بردگان»، «جمجمه خوانی»، «پل معلق کلیفتون»، «کدهای مورس»، «الگوهای خیاطی شمارهدار»، «تلفن»، «لامپ حبابی»، «نقشه جزیره گنج»، «خودرو»، «قانون دست راست»، «نقشه زیرزمینی لندن»، «نمودارهای فضا و زمان»، «سه بخش شخصت»، «تلویزیون»، «نقشه تبلیغاتی حذب نازی»، «کتاب راهنمای لندن»، «مارپیچ دوگانهDNA»، «مبلمان پیش ساخته»، «تلفن همراه»، «شبکه گسترده جهانی:اینترنت» و «آیپاد» اشاره کرد.
در پشت جلد کتاب آمده است: «نمودارها در دنیای پیرامون ما وجود دارند و ما پی در پی از آنها استفاده میکنیم. مثلا هنگامی که تلویزیون را روشن و نمودارهای مربوط به آخرین گزارشهای اقتصادی را مشاهده میکنیم و سپس کانال را برای پیدا کردن نقشه آب و هوا عوض میکنیم، در حال استفاده از نمودارها هستیم. استفاده از نمودارها به شیوههای مختلف از عصر حجر تا به الآن در زندگی بشر وجود داشته است. انسانها با گذشت زمان، به وجود نمودارها در زندگی روزمرهشان خو گرفتهاند، ولی به ندرت به آنها توجه میکنند.»
نویسنده در توضیح نمودار «برگه نتهای موسیقی» نوشته است: «در دهه 1960 گروهی از باستانشناسان فرانسوی، 29 لوح از جنس رس را در محل سابق کتابخانه کاخ سلطنتی در شهر ساحلی اوگاریت در شمال غربی سوریه کشف کردند. همه این لوحها شامل نتهای موسیقی بودند اما تنها یکی از آنها (H6) سالم و دستنخورده باقی مانده و قابل بازیابی بود. این لوح که به 1400 سال قبل از میلاد مربوط میشد، حاوی نشانههای خط میخی از زبان اقوام باستانی اور بود. «لوح اوگاریت» کهنترین قطعه موسیقی ثبت شده در جهان است.جالب توجه است که این لوح همچنین شامل دستورالعمل بسیار دقیق اجرای هر قطعه به دست یک خواننده و یک نوازنده چنگ است و همین طور دستورالعملهایی که نحوه کوک کردن چنگ را نشان میدهد. «لوح اوگاریت» در حال حاضر در موزه ملی دمشق نگهداری میشود.»
مشهورترین نقشه دریایی در عهد باستان
از نمودارهای جالب توجه کتاب نقشه پیزا است که میخوانید: «در قرون 12 و 13 دریانوردان، نقشه کاربردی جدیدی در سواحل ایتالیا یافتند که برخلاف نمونههای پیشین بر اساس اعتقادات الهی نبود و به منظور جهتیابی در دریا ساخته شده بود. این نقشهها با نام «پورتولان» حاوی اطلاعات دقیق و منسجمی از بنادر، خلیجهای کوچک، دریاها و مسیرهای کشتیرانی بدون تپوگرافی یا اسامی مکانهای درون مرزی بود. مشهورترین و شاید قدیمیترین نقشه دریایی بازمانده،«نقشه پیزا» است. این نقشه یک نمونه دستساز بر روی پوست گوسفند است که به دست یک نقشهنگار، ماهر ولی ناشناخته و با استفاده از جوهرهایی در رنگهای مختلف ترسیم شده است. امروزه «نقشه پیزا» در کتابخانه ملی فرانسه و در شهر پاریس نگهداری میشود.»
کتاب «100 نمودار که جهان را تغییر داد» در 240 صفحه، شمارگان یکهزار نسخه به قیمت 18 هزار تومان از سوی انتشارات سبزان به چاپ رسید.
نظر شما