یکشنبه ۱۴ خرداد ۱۳۹۶ - ۱۴:۲۴
مروری بر آثار منتشر شده نوجوان با موضوع انقلاب اسلامی و امام خمینی (ره)

چهاردهم خردادماه مصادف با رحلت رهبر فرزانه انقلاب اسلامی، حضرت امام خمینی (ره) است. به این مناسبت مروری داشته‌ایم بر برخی از آثار کودک و نوجوان با موضوع انقلاب اسلامی و امام خمینی (ره) که در طول سال‌های گذشته از سوی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان منتشر شده است.

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) چهاردهم خردادماه مصادف با رحلت رهبر فرزانه انقلاب اسلامی، حضرت امام خمینی (ره) است. ایشان نقش به‌سزایی در پیروزی انقلاب اسلامی و سرنگونی حکومت پهلوی داشتند. به این مناسبت مروری داشته‌ایم بر برخی از آثار کودک و نوجوان با موضوع انقلاب اسلامی و امام خمینی (ره) که در طول سال‌های گذشته از سوی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برای آشنایی بیشتر بچه‌ها با این موضوعات منتشر شده است.
 
یکی از این آثار، مجموعه «روزهای خدا» است که به قلم حمیدرضا شاه‌آبادی منتشر شده است. برخی از کتاب‌های این مجموعه به شرح ذیل است.
 
-کتاب «امام آمد»

داستان این کتاب درباره روزشمار اواخر رژیم شاه و نخست وزیری شاپور بختیار و حوادث و وقایعی است که آمدن امام به ایران را، به رغم خطرات و تهدیدات موجود، تسریع کرد. کیلومترها دورتر از خاک ایران، یعنی در دهکده نوفل لوشاتو در حومه پاریس، صدها خبرنگار جمع شده اند تا آخرین خبرها را درباره بازگشت امام خمینی(ره) به میهن خود به سراسر جهان مخابره کنند. عده ای هنوز سفر امام را به ایران صلاح نمی‌دانند، اما امام تصمیم خود را گرفته است.
 
این کتاب در سال 1378 با شمارگان دو هزار و 500 نسخه منتشر شده است.
 
-کتاب «بیزبو شاهی استمیروخ (ما این شاه را نمی خواهیم)»
 
این کتاب گزارشی است از واقعه ٢٩ بهمن ١٣٥٦ درتبریز و حرکت شجاعانه مردم آن، که حکومت پهلوی را در بهت و حیرت فرو برد و شعله‌های انقلاب را فروزان‌تر کرد. در این کتاب از خاطرات زیادی که مردم تبریز و آذربایجان از مبارزات در برابر حکومت‌ها دارند روایت شده است. مردم تبریز و آذربایجان مبارزان زیادی را در تاریخ خود دیده‌اند. مبارزانی همچون «شیخ محمد خیابانی» و «ثقه الاسلام» که برای استقلال و آزادی ایران جنگیدند و فداکاری‌های آنان در ذهن مردم تبریز و همه ایران برجای مانده است.
 
کتاب «بیزبو شاهی استمیروخ (ما این شاه را نمی خواهیم)» در سال 1380 با شمارگان دو هزار و 500 نسخه منتشر شده است.
 
-کتاب «و حرکت آغاز می‌شود..
 
این کتاب روز شمار حرکتی است که در سال ١٣٥٦ شروع می‌شود و سرانجام به انقلاب اسلامی در٢٢ بهمن سال ١٣٥٧ منجر می‌گردد. در روز یکشنبه اول آبان ١٣٥٦، آقا مصطفی خمینی در نجف مسموم می‌شود. در روز دوشنبه دوم آبان جنازه او را پس از مرگی مشکوک وناگهانی به خاک می‌سپارند. در روز سه شنبه سوم آبان مراسم ختم او در مسجد اعظم قم برگزار می‌شود.
 
این کتاب در سال 1380 با شمارگان دو هزار و 500 نسخه منتشر شده است.
 
-کتاب «درود بر برادر ارتشی»
 
این کتاب شامل روز شمار روزهای سرنوشت ساز انقلاب از تاریخ ١٣ تا ١٩ بهمن ١٣٥٧است. شرح پیوستن قهرمانانه برادران ارتشی از نیروها و رده های مختلف به صف به هم پیوسته مردم و اعلام همبستگی آنان با حرکت انقلاب. اگرچه نیروهای پیوسته به مردم توسط سرویس های امنیتی ارتش وحکومت شاه شناسایی شدند، اما آغوش حمایت مردم اجازه نداد که هیچ کدام از آنان به دست نیروهای حکومتی اسیر شوند.
 
این کتاب در سال 1380 با شمارگان دو هزار و 500 نسخه منتشر شده است.
 
-کتاب «در طلوع آزادی»

این کتاب شامل گزارشی از دو روز سرنوشت ساز درتاریخ انقلاب اسلامی ایران دربهمن ١٣٥٧است. دراین گزارش، شرح حرکت‌ها و اقدامات مختلف مردم و نیروهای متقابل حکومتی درتهران همراه با تصاویری از آن دو روز آمده است.
 
این کتاب در سال 1380 با شمارگان دو هزار و 500 نسخه منتشر شده است.
 
- کتاب «زیر بار ستم نمی‌کنیم زندگی»

این کتاب مروری بر تظاهرات میلیونی مردم تهران و شور وخروش آنها در دو روز ١٩ و ٢٠ آذر ١٣٥٧ (تاسوعا وعاشورا). این تظاهرات که بیانگر همبستگی مردم ونظم و مدیریت دراجرای آن بود از یک طرف اعتماد به نفس زیادی در مردم ایجاد کرد و از طرف دیگر، حکومت را به چاره جویی جدی تری واداشت.
 
این کتاب در سال 1380 با شمارگان دو هزار و 500 نسخه منتشر شده است.

-کتاب «آن جمعه»

باتوجه به اینکه علی‌رغم وعده‌های جعفر شریف امامی، نخست وزیر دولت آشتی ملی، شبانگاه جمعه ١٠ شهریور ١٣٥٧ ، مردم پس از خروج از مسجد فاطمیه به رگبار بسته می‌شوند. این کتاب، روزشمار حوادث و تظاهرات پس از آن است، به همراه عکس‌های مستند و گویا، که به کشتار وحشیانه رژیم در ١٧ شهریور (جمعه سیاه) ١٣٥٧ و متعاقب آن، پیام امام خمینی به ملت شریف ایران می انجامد.
 
این کتاب در سال 1378 با شمارگان دو هزار و 500 نسخه منتشر شده است.
 
-کتاب «نماز سبز»

بسیاری از تظاهرات های مردم در رمضان ١٣٥٧ بعد از برگزاری نماز جماعت توسط مردم و غالباً به امامت حجت الاسلام دکتر مفتح، استاد دانشگاه تهران، امام جماعت مسجد قبا و عضو شورای انقلاب، صورت می‌گرفت. یکی از مهمترین این نمازها، نماز عید فطر همان رمضان است که به امامت آن شهید در قیطریه برگزار شد. این کتاب، ذکر مشروح برگزاری آن مراسم از بامداد تا پایان تظاهرات مردم در بعد از ظهر همان روز است.
 
این کتاب در سال 1378 با شمارگان دو هزار و 500 نسخه منتشر شده است.
 
-کتاب «شاه رفت»

در بعد از ظهر پانزدهم آبان، مردم ایران بر صفحه تلویزیون دولتی کشور تصویر غمزده شاه را دیدند که با لحنی شکست خورده به مردم قول می داد که دیگر اشتباهات گذشته را تکرار نکند. اما پیام عذرخواهانه او برای مردم نشانه نزدیک شدن پیروزی نهایی بود. این کتاب، گزارش مشروح واقعه ٢٦ دی ماه ١٣٥٧ و خروج شاه از کشور است، به همراه بازتاب آن در روزنامه ها و در میان مردم.
 
این کتاب در سال 1378 با شمارگان دو هزار و 500 نسخه منتشر شده است.
 
-کتاب «نیمکت‌های پاییزی»

این کتاب، گزارش مشروح مراسم سیزده آبان سال ١٣٥٧ است که به خاک و خون کشیده می‌شود، به همراه پیام امام خمینی(ره) به ملت شریف ایران.


این کتاب در سال 1378 با شمارگان دو هزار و 500 نسخه منتشر شده است.
 
«روزها و یادها» مجموعه دیگری است که به قلم مریم جمشیدی با موضوع  انقلاب اسلامی و امام خمینی (ره) منتشر شده است. برخی از عناوین این مجموعه به شرح ذیل است.
 
-کتاب «خورشید در کوچ»

این کتاب از مجموعه «روزها و یادها» است که به قلم مریم جمشیدی منتشر شده است. داستان این کتاب در زمانی روایت شده که  بیش از ده سال از آمدن امام خمینی(ره) به وطن می‌گذرد. ده سال لبریز از حادثه‌های بزرگ، تلخ و شیرین، ده سال آکنده از خوشی و ناخوشی. در طول این سالها، وی همراه با مردمش، با تکیه بر قدرت الهی، در مقابل تمام قدرتهای جهانی که قصد شکست انقلاب اسلامی ایران را داشتند ایستادگی نموده و آنان را وادار به عقب نشینی کرده بود. این اَبَر مرد با وجود داشتن قدرت و نفوذ فراوان هرگز ذره ای از آن را برای خود یا خانواده و یارانش استفاده نکرد. او همچون پایین ترین طبقات زندگی کرد و ابداً سهم بیشتری برای خود و اطرافیانش قایل نبود. تا اینکه در روز شنبه ١٣ خرداد ۱۳۶۸ ناگهان دفتر سرنوشت به گونه‌ای دیگر ورق می‌خورد.
 
این کتاب در سال 1384 با شمارگان 10 هزار نسخه منتشر شده است.
 
-کتاب «شکست طبس»

در توضیح این کتاب آمده است: «روزها می‌آیند و می‌روند و نمی‌توان از رفتن بازشان داشت. اما اگر آنها را به یاد سپرد و به خاطره‌های شخصی و اجتماعی و تاریخی پیوند زد، آنگاه می‌توان آنها را در کنار امروز قرارداد و به کمک آن یادها و خاطره‌ها روشن‌تر به آینده‌ها نگریست.
روزشمار واقعه طبس، از زمان اشغال سفارتخانه آمریکا در ایران تا آنچه در طبس رخ داد و به ناکامی نقشه‌ها و عملیات نظامی آمریکایی‌ها در ایران انجامید، یادها و خاطره‌هایی است که به حافظه تاریخی مردم این سرزمین پیوند خورده و همواره در یاد و خاطره آنان زنده است.»

این کتاب در سال 1385 با شمارگان 7 هزار نسخه منتشر شده است.

از دیگر کتاب‌هایی که با موضوع انقلاب اسلامی و امام خمینی (ره) از سوی انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان منتشر شده است، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
 
کتاب «دانستنی‌های انقلاب اسلامی»

کتاب «دانستنی‌های انقلاب اسلامی» نوشته مرجان فولادوند است و ازجمله آثار مرجع محسوب می‌شود. رخداد هر انقلاب جدا از آنکه دلایل خاص خود را دارد، همواره با ایجاد اصطلاحات، تعبیرات و عناوینی همراه است که پیوندی استوار با هویت و ارزش‌های آن انقلاب دارد. در انقلاب اسلامی ایران نیز بسیاری از اصطلاحات و تعبیرات پدید آمد که بیانگر جنبه‌های گوناگون انقلاب و نیز دشمنان آن بود، از جمله اتحاد، استقلال، استکبار و. این کتاب فرهنگ‌نامه کوچکی است در قالب پوسترها و تابلوهای تصویری که معنای بسیاری از آن واژه‌ها را ساده و رسا در متن انقلاب اسلامی ایران ارائه می‌کند.
 
این کتاب در سال 1387 با شمارگان 5 هزار نسخه منتشر شده است.
 
- «فرهنگ نامه انقلاب اسلامی برای نوجوانان»

«فرهنگ نامه انقلاب اسلامی برای نوجوانان» نوشته مرجان فولادوند است و ازجمله آثار مرجع محسوب می‌شود. در میان کتاب‌های بسیاری که درباره انقلاب اسلامی نوشته شده، از تاریخ نگاری‌ها، خاطره‌نویسی‌ها و تحلیل‌ها و بررسی‌ها، جای کتابی که اطلاعاتی دقیق و کوتاه از جنبه‌های گوناگون مربوط به انقلاب را در اختیار خواننده بگذارد تاکنون خالی بوده است. مرجان فولادوند در این کتاب در پی آن است که اطلاعات ضروری و کلی مورد نیاز مخاطبان پیرامون تاریخ انقلاب اسلامی را در اختیار ایشان قرار دهد. دستیابی به سرچشمه‌های فرهنگ شفاهی انقلاب در زمینه‌هایی چون شعارها، اصطلاحات مردمی و… از ویژگی‌های برجسته این کتاب است.
 
این کتاب در سال 1383 با شمارگان 5 هزار نسخه منتشر شده است.

- کتاب «بهار گمشده» 
 
این کتاب نوشته افسانه شعبان‌نژاد است. در این کتاب، انیس با صدای مادر از جا بر می‌خیزد و سطل آب را برداشته و برای آوردن آب به کوچه می‌رود، زیرا در کوچه آنها هر روز آب قطع می‌شود. در طول رفتن و برگشتن به پدرش فکر می‌کند و به حرف‌های او که: دخترم، تا مزه سختی را نچشی، مزه زندگی را نمی‌فهمی. کتاب، داستان دخترکی است که پدرش در مبارزه با رژیم شاه، همچون بهاری از فراز سر آنها می گذرد و او را همراه با مادر و خواهر کوچک و برادر عقب افتاده اش تنها می گذارد.
 
این کتاب در سال 1376 با شمارگان دو هزارو500 نسخه منتشر شده است.
 
- کتاب «زمستان سبز»

نورا حق‌پرست در رمان نوجوان «زمستان سبز» ماجرای دختری به نام لیلا را بیان می‌کند که فعالیت‌های خود را علیه رژیم پهلوی از تابستان 1357 آغاز کرده و به آرمان‌های خود تا پیروزی انقلاب اسلامی ادامه می‌دهد. این کتاب وصف حال زندگی خصوصی و روابط او با خانواده و همسایگان است.
 
نویسنده در مقدمه کتاب درباره چگونگی نوشتن این رمان می‌گوید: «‌مدت‌ها بود که می‌خواستم قصه‌ آن روزها را بنویسم. روزهای سال پنجاه و هفت را می‌گویم. آن روزها که هم‌سن و سال تو بودم که امروز این نوشته را می‌خوانی. سعی دارم یاد آن روزها را روی کاغذ بیاورم و به اصطلاح قصه‌ای بنویسم. حاصل کارم نوشته‌ای شد که پیش روی توست.

این نوشته شاید شبیه قصه نباشد. منظوم قصه‌های راجی است که خوانده‌ای. علتش هم ماجراها و آدم‌های متفاوت آن، یا بهتر بگویم موضوع متفاوت آن است. روزهای سال پنجاه و هفت، با حادثه‌ی شگفت، تلخ و شیرینی همراه بود که نه تنها برای مردم کشور ما، بلکه برای تمام دنیا تازگی داشت. روزهایی که میلیون‌ها دست، در هم گره خورده بود و همه یکصدا سرود همبستگی می‌خواندند. این نوشته را که شرحی واقعی از روزهای انقلاب است و آدم‌ها و ماجراهایش هم واقعی هستند به روح پاک شهدای ایران عزیزمان تقدیم می‌کنم.»
 
این کتاب در سال 1395 با شمارگان پنج هزار نسخه منتشر شده است.
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها