دوشنبه ۱۲ تیر ۱۳۹۶ - ۱۱:۰۰
روایتی تاریخی از هجرت زنان مسلمان در صدر اسلام

کتاب «هجرت زنان مسلمان در عصر پیامبر (ص)» نوشته حوریه عبدالهی، در بستری تاریخی، اهمیت موضوع هجرت زنان مسلمان در صدر اسلام و همراهی آنان با رسالت پیامبر (ص) را مورد بررسی قرار می‌دهد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) هجرت زنان مسلمان به حبشه و سپس مدینه، یکی از نقاط مهم و عطف در تاریخ تکوین شریعت اسلامی محسوب می‌شود که نشان از مقام و منزلت زنان به‌عنوان قشری از جامعه که در سرزمین حجاز ار چندان جایگاه تعریف‌شده‌ای برخوردار نبودند، دارد. هرچند در تمامی حجاز به لحاظ بهره‌مندی زنان از حقوق خویش، وضعیت یکسانی حاکم نبود، اما غلبه عمومی با بی‌اعتنایی به موقعیت و فعالیت زنان بوده است و از این منظر اسلام در حکم گفتمان نوظهوری است که سعی در دگرگون کردن جایگاه زنان دارد و صرف‌نظر از این‌که جوامع اسلامی در ادوار بعدی تا چه اندازه توانسته‌اند بر پایه این نگرش نوظهور عمل کنند و جایگاه و حقوق زنان تا چه اندازه مورد توجه این جوامع بوده است، آنچه که مهم است نوعی رویکرد تساوی‌جویانه‌ است که در عصر تکوین شریعت اسلامی از منظر توجه به زنان قابل ردیابی است.
 
کتاب حاضر در پنج فصل با عنوان‌های «جایگاه زن در عصر جاهلیت»، «جایگاه زن پس از ظهور اسلام»، «تبارشناسی مفهوم هجرت»، «هجرت به حبشه در عصر پیامبر (ص)» و «هجرت به مدینه در عصر پیامبر (ص)» در بستری تاریخی، اهمیت موضوع هجرت زنان مسلمان در عصر پیامبر (ص) را مورد بررسی قرار داده است.
 
در صفحه 75 کتاب «نقش زنان در هجرت» این‌گونه روایت شده است: «اهمیت هجرت در آن مقطع حساس سیاسی - اجتماعی صدر اسلام به قدری بود که در قرآن کریم نیز مطرح شده است. (سوره انفال، آیه 72) از دیگر عرصه‌های حضور زنان در اجتماع، هجرت بود که از آن در منابع کمتر سخن به میان آمده است. اهمیت حضور آنان به حدی بود که اولا در آیات 97-98 سوره نساء آمده، زنان هم وظیفه دارند که از حکومت کفر به سرزمین اسلامی هجرت نمایند و ثانیا در آیه 50 سوره احزاب از هجرت زن به مدینه به‌طور خاص یاد شده است. هجرت مسلمانان از مکه به مدینه به‌ قدری اهمیت داشت که از آن به‌عنوان مبدأ تاریخ مسلمانان یاد می‌کنند. آیه 72 سوره انفال اهمیت این هجرت را می‌رساند و این واقعه، زمینه‌ساز پی‌ریزی حکومت اسلامی می‌شود که در قرآن از این زنان به نام زنان مومن مهاجر یاد شده است.»
 
در صفحه 209 نیز می‌خوانیم: «مشارکت زنان در هجرت مسلمانان به حبشه و مدینه حاکی از این است که پیامبر (ص) در جهت دگرگون کردن گفتگوی حاکم بر بخش‌هایی از سرزمین حجاز بلکه عربستان و دنیای آن ایام از حیث بی‌توجهی به عنصر زن از موفقیت نسبی برخوردار بوده است. پیامبر (ص) با نگاه تساوی‌جویانه نسبت به زن و مرد و قلمداد کردن جایگاه یکسان آن‌ها در تکوین شریعت اسلامی، موجبات دگرگونی در جایگاه موجود زنان را فراهم آورده است.»
 
نخستین چاپ کتاب «هجرت زنان مسلمان در عصر پیامبر (ص)» در 232 صفحه با شمارگان یک‌هزار نسخه به بهای 15 هزار تومان از سوی انتشارات وثوق منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها