چهارشنبه ۲۱ تیر ۱۳۹۶ - ۱۰:۰۰
دغدغه امروز ساکنان شهرهای ایران چیست؟

کتاب «کنکاش در مفهوم هویت برای شهر: زمینه، ابعاد و مولفه‌ها» نوشته مهدی واعظی منتشر شد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) کتاب «کنکاش در مفهوم هویت برای شهر: زمینه، ابعاد و مولفه‌ها» نوشته مهدی واعظی به تازگی روانه بازار نشر شده است.
 
موضوع پژوهش این کتاب، بر اساس دغدغه امروز ساکنان اغلب شهرهای ایران و خصوصاً شهرهایی است که در دهه‌های معاصر از آبادی و روستا به شهر تبدیل شده‌اند. اغلب این نوع شهرها دارای معضلات کالبدی شدیدی هستند و قابلیت‌ ادراک زیبای آنها تقریباً از بین رفته است. فقدان برنامه جامع و بومی کارشناسی شده در توسعه، اداره غیرکارشناسانه و ساخت شهر توسط تصمیم‌سازان و مسئولان شهری، عملکردهای ضعیف و پراکنده صورت گرفته قبلی آنان را نیز امحاء کرده است. در طول پژوهش و بررسی و تدقیق در موضوع، نکات مهمی در زمینه‌های مختلف مسائل هویت شهر بیین شد.

وجود و موجود، هویت و زمینه‌های هویتی، شهر یک مفهوم اجتماعی، هویت کالبدی، جهانی شدن و بحران هویت، الفبا و عناصر بصری و ... عناوین برخی مطالبی است که در این کتاب قابل مشاهده است.
 
در بخشی از این کتاب می‌خوانیم: «به گفته لوئیز ممفورد، شهر در مفهوم کامل خود، شبکه‌ی جغرافیایی، سازمان اقتصادی، فرآیندهای نهادی و صحنه‌ی نمایشی برای تعاملات اجتماعی و نماد زیبایی‌شناختی وحدت جمعی است. علاوه بر مکانی برای فعالیت اقتصادی و سکونت، شهر،‌ جایگاه سنجیده‌ی اعمال و تمایلات پالایش‌شده‌ی فرهنگ انسانی است. اخلاق و انسان بودن انسان در شهر و تعاملات او با دیگران نمایان می‌شود. شهر هنر است و مروج هنر. بنابراین فضای شهری یک مفهوم کالبدی و فیزیکی است که ظرف تعاملات خاص انسانی واقع می‌شود. این نوع فضاها گاه شامل خیابان‌ها و معابر می‌شوند، گاهی به میدان‌های محله و شهر، گاه به پارک‌ها و ورودی‌های شهرها و زمانی به بلوارهای شهری اطلاق می‌شود.

چنانچه روابط اجتماعی و کارکرد انسانی فضاهای شهری از آن‌ها سلب شوند، دیگر فضای شهری مفهوم خود را از دست می‌دهد و به پدیده‌ای مادی و کالبدی صِرف بدل خواهد شد. پس شهر پدیده‌ای مصنوع است و این پدیده‌ مصنوع و وابسته (به انسان و فعالیتش) ماهیت خود را از انسان و روابط اجتماعی او به دست می‌آورد؛ لذا باید شهر را ماهیتی وابسته به وجود جوهری پنهان دانست که همان هویت شهری نام دارد. ظهور و تولیدات و تکنولوژی‌های جدید مانند اتومبیل، بروز عناصر شهری جدید مانند خیابان‌ها و بلوک‌های آپارتمانی در دوران معاصر، رفتارهای جدید و به‌تبع آن فرهنگ‌های جدید را پدید آورده است.

از سوی دیگر این فناوری‌ها و عناصر شهری نوین باعث افزایش جمعیت شهرها، افزایش فقر، تصرف زمین و مصرف‌گرایی شده است. این تغییر روش زندگی، هویت انسانی جدیدی را بروز داده و منجر به شکل‌گیری یک جنبش بین‌المللی شده است. رویکردهای جدیدی ساخت مسکن آپارتمانی، استفاده از یک الگوی ثابت در مناطق مختلف برای ساخت بنا، ظهور بناهای دولتی و حکومتی در شهرهای مختلف با الگوهای جهانی، شبیه سازی ساختمان‌ها، استفاده از مصالح صنعتی در مقیاس انبوه صنعتی‌سازی ساختمان‌ها و ... همه باعث ایجاد سبک جهانی شهرسازی و معماری شده‌اند.

یکسان‌سازی، نتیجه‌ این تغییرات در مدل‌های شهرسازی بود. این همان بحران هویت است که هویتِ زمان و مکان را از بین می‌بَرد و اصطلاحاً سرزمین‌زدایی می‌کند؛ پس در این شرایط شاهدیم که آشفتگی کالبدی شهرهای معاصر، علاوه بر کاهش وحدت و یکپارچگی هویت اجتماعی ـ فرهنگی ساکنان (بر اثر مهاجرت و چندگانگی اقوام ساکن) باعث از بین رفتن روح فضاها، سنت‌ها و کیفیت محیط هم می‌شود.

از دهه 60 میلادی طراحی شهری به‌عنوان ابزاری برای ارتقای کیفیت کالبدی و عملکردی پابه عرصه‌ شهرسازی گذاشته و تمرکز خود را بر عرصه‌های عمومی شهری معطوف می‌کند. از دهه‌ی 70 ظهور نظریه‌های انسانگرایانه و جامعه‌گرایانه تعدادی از اندیشمندان این حوزه (از قبیل جاکوبز، الکساندر و لینچ) طراحی شهری را بر آن داشت تا دامنه‌ی دید خود را گسترش داده و حوزه‌ فعالیت خود را به کیفیت و شخصیت کل محلات و مناطق شهری بسط دهند. با کند شدن روند فرار سرمایه از مراکز شهری بسط دهند.

با کُندشدن روند فرار سرمایه از مراکز شهری و تغییر جهت آن در دهه‌ی 90 دامنه‌ فعالیت‌های رشته گسترش یافته و طراحی، ساماندهی و باز زنده‌سازی کل شهر در دستور کار قرار گرفت. انسان و تعاملاتش موضوع اصلی طراحی شهرها و فضاهای شهری است. بدون انسان و فعالیت‌های او، عرصه‌ عمومی شهرها و فضاهای عمومی شهری موضوعیت نخواهند داشت.»

کتاب «کنکاش در مفهوم هویت برای شهر: زمینه، ابعاد و مولفه‌ها» نوشته مهدی واعظی با شمارگان دو هزار نسخه در 68 صفحه به بهای 15 هزار تومان از سوی موسسه نشر صحیفه‌الزهرا به تازگی منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها