موسسه فرهنگی-هنری جهان کتاب جدیدترین شماره ماهنامه «جهان کتاب» ویژه خرداد و تیر 96 را با معرفی تازههای نشر، برسی مهمترین مسائل این حوزه و نقد، تحلیل و بررسی برخی کتابها منتشر کرد.
محمد زینالدینی، در بخشی از این نشریه با عنوان «قاچاق کتاب یا سرطان نشر» به سراغ یکی از دغدغههای مهم حوزه کتاب و نشر که امروزه با آن بسیار مواجه هستیم رفته و در قالب گزارش علمی - اجتماعی به بررسی پدیده تکثیر و توزیع غیر مجاز کتاب پرداخته است. این گزارش به بازار کتاب و عوامل زمینهساز قاچاق کتاب، عوامل اجرایی قاچاق کتاب، پیامدهای تولید و توزیع غیرقانونی کتاب، نقش نهادهای صنفی و قضائی در این امر و راهکارهای پیش رو برای مقابله با این پدیده نگاهی دارد.
اشاره به بخشهای مهم از این مطلب خالی از لطف نیست:
«گسترش تولید و توزیع کتابهای غیرقانونی به دلیل مواجهه با سانسور یا ممیزی بود... وقتی جلوی انتشار کتابی که چندین و چند بار چاپ شده گرفته میشود، طبیعی است که غیرقانونی تکثیر شود.»
«بسیاری از خریداران تصور میکنند با خریدن کتابهای غیر مجاز در مقابل سانسور ایستادهاند! بسیاری از افراد حاضرند نسخههای غیر مجاز قدیمی و از نظر چاپ و حروفچینی بیکیفیت برخی کتابها را با قیمت حتی چند برابر تهیه کنند اما چاپ جدید و با کیفیت آن را، به گمان ممیزی قرار گرفتن، نخوانند.»
«در مورد قاچاق کتاب تنها افرادی که دست به انتشار غیرمجاز کتابها میزنند مقصر نیستند. بلکه مرکز پخشی که اقدام به توزیع این کتابها میکند یا کتابفروشی که کتابهای غیر مجاز را در ویترین میگذارد و یا حتی ناشری که با یک مرکز پخش متخلف همکری میکند، مقصرند.»
مطلبی از پرویز دوائی با عنوان «در این گوشه...» در این شماره از نشریه آمده است و «موبایلیزیشن» با نگاهی به کتاب «هایدگر، هابرماس و تلفن همراه» نوشته جورج میرسون با ترجمه محمود مقدس که به بحث از تکنولوژی و در راس آن تلفن همراه میپردازد، از دیگر مطالب این نشریه است.
نقد حمید نامجو بر کتاب «باشگاه کتابخوانی جین آستین» اثر کارن جوی فاولر با ترجمه ثنا نصاری با عنوان «هر کسی جین آستین خودش را دارد» و «بهاء طاهر در ایران » نقدی از حسین مسرت بر کتاب «زمستان ترس» اثر بهاء طاهر با ترجمه رحیم فروغی و همچنین بررسی کتاب «جامعهشناسی روسپیگری؛ بررسی آسیبهای اجتماعی» نوشته سعید مدنی است که در این کتاب پژوهشی-آماری، مسئله روسپیگری را نه فقط در ایران بلکه مبسوطتر از آن در وسعت جهانی و با تکیه بر پیشینههای تاریخی مورد بررسی قرار داده است.
در ادامه محمدرضا مهدیزاده در بخشی با عنوان «خلق آثار فرهنگی برخوان نفتی، نگاهی به سه کتاب و سه نویسنده» به برسی سه کتاب «جزیره خارک» نوشتهی رومن گریشمن، «خارک در یتیم خلیج فارس» نوشته جلال آل احمد و «زیر آسمان کویر» نوشتهی علیاصغر مهاجر پرداخته است. همچنین «تاریخ اجتماعی نشر ایران» نوشته مجید رُهبانی به بررسی کتاب «تاریخ و تحول نشر: خاطرات درآمدی به بررسی نشر کتاب در ایران از آغاز تا آستانه انقلاب» نوشته عبدالحسین آذرنگ اشاره دارد.
در بخش مقاله «صافی تبریزی و وطنیههایش (هشتاد و دو سال پس از در کذشت او)» به قلم کامیار عابدی که به بررسی کتاب دیوان فارسی مولانا کریم آقا صافی تبریزی و آثار او میپردازد، چرا خواندن میتواند خطرناک باشد و خطراتی که در کمین مطالعه نشسته در مقالهای با عنوان «خطرات خواندن» نوشته یزدان منصوریان و مقاله «جایگاه فرمول ساختاری در فرهنگ نویسی به قلم رحمان افشاری گنجانده شده است. همچنین دو مقاله «چگونه هری پاتر ادبیات نوجوانان را دگرگون کرد؟» نوشته رافائل بت با ترجمه یاسمن منو و «نامهای آثار ادبی از کجا آمدهاند؟» نوشته گری دکستر با ترجمه پرتو شریعتمداری مقالات خارجی ترجمه شده این شماره از نشریه را تشکیل میدهند.
در ادامه و در بخش «هزار و یک داستان» زری نعیمی، به نقد آثاری چون «ایستادن روی عقربههای کج» نوشته مهدی میرباقری، «بایکوت» نوشته سعید تغابنی، «بوطیقای شیطان» نوشته علیرضا لبش، «زرد کادمیوم و داستانهای دیگر» نوشته مرسده کسروی، «زمان زوال» نوشته شهره احدیت، «زن غمگین» نوشته محسن عباسی و «مارون» نوشته بلقیس سلیمانی پرداخته است.
همچنین در بخشهای پایانی از این نشریه به معرفی برخی آثار تازه منتشر شده در بازار کتاب اشاره شده است و معرفی و خلاصهای از زندگی فوت شدگان حوزه علم و ادب پایانبخش این نشریه است.
ماهنامه «جهان کتاب» ویژه خرداد و تیر 96 در 68 صفحه با بهای 12000 تومان توسط انتشارات موسسه فرهنگی- هنری جهان کتاب منتشر شده است.
نظر شما