شنبه ۲۸ مرداد ۱۳۹۶ - ۱۵:۰۴
موافقان و مخالفان وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد اسلامی چه گفتند؟

هفت نماینده مجلس امروز (شنبه 28 مرداد) در جلسه معرفی برنامه‌های سید عباس عباسی، وزیر پیشنهادی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در مقام مخالف و موافق سخن گفتند. اِشراف نداشتن به همه حوزه‌های فرهنگ و هنر مانند سینما و موسیقی و عدم اقتدار لازم از مهمترین دغدغه‌های مخالفان بود و موافقان نیز بر مواردی همچون سابقه کاری درخشان وی در حوزه فرهنگ تاکید داشتند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در جلسه رأی اعتماد به سیدعباس صالحی، وزیر پیشنهادی برای تصدی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی که ساعتی پیش (شنبه 28 مردادماه) در صحن علنی مجلس برگزار شد، سه نماینده مخالف و چهار نماینده موافق صحبت کردند.
 
خدیجه ربیعی، نماینده مردم بروجن در مجلس شورای اسلامی به‌عنوان یکی از نمایندگان مخالف اظهار کرد: سیدعباس صالحی به‌عنوان شخصیتی متدین که ارتباط خوبی با بخش فرهنگ و همچنین علمای عظام دارد از ظرفیت بسیار خوبی برای تصدی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برخوردار است. با توجه به اهمیت پست وزارت در این وزارتخانه نسبت به دیگر وزارتخانه‌ها و تاکید بزرگان دین و نظام بر اهمیت حوزه فرهنگ، با دقت برنامه‌های ایشان را مطالعه کردم و مخالفت من ناشی از نتایج حاصل از بررسی برنامه‌های سیدعباس صالحی است.
 
وی افزود: در برنامه وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد اسلامی راهکارهای عملیاتی و سازوکارهای اساسی برای چالش‌های موجود ارائه نشده است. همچنین در این برنامه مشخص نشده که آیا وزیر می‌تواند قانون را به درستی حاکم کند تا دستگاه‌های موازی نتوانند بر قانون تاثیر بگذارند. همچنین در این برنامه‌ها اشاره نشده که وزارت ارشاد با دیگر دستگاه‌های فرهنگی به چه شکل تعامل و همکاری خواهد داشت که موجب تعدد تصمیم‌گیری در حوزه فرهنگ نشود یا اینکه سبک زندگی ایرانی ـ اسلامی به چه شکل در سطوح عمومی جامعه پیاده خواهد شد.
 
این نماینده تصریح کرد: باید از وزیر پیشنهادی سوال کرد که برنامه‌شان برای موضوع اقتصاد فرهنگ و فرهنگ اقتصادی چیست؟ همچنین درباره صدور مجوز برای تولیدکنندگان محتوا و نظارت بر تولیدکنندگان محتوای غیرمجاز چه برنامه‌ای دارد؟ در برنامه سیدعباس صالحی درباره سیاست‌های کلی مبارزه با موادمخدر و بسترسازی در حوزه فرهنگ هیچ نشانی وجود ندارد. در زمینه ترویج و تقویت فرهنگ جهاد و شهادت و برنامه‌های انقلاب و دفاع‌مقدس نیز برنامه مشخصی ارائه نشده است.
 
ربیعی گفت: با توجه به اینکه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، متولی کتاب و کتابخوانی در کشور است، درباره این موضوع مهم به‌ویژه در روستاها و مناطق کمتر توسعه یافته، برنامه عملیاتی مشخصی عنوان نشده است. همچنین از سید عباس صالحی انتظار داریم دیدگاه‌های خود را درباره مرجعیت فرهنگی و هویت فرهنگی ارائه کنند.
 
آمار کمی فیلم و کتاب به‌سادگی دستکاری می‌شود!

در ادامه قاسم میرزایی نیکو، نماینده دماوند و فیروزکوه در مجلس شورای اسلامی نیز در مقام نماینده مخالف بیان کرد: داشتیم به‌هوای تازه سیدرضا صالحی امیری عادت می‌کردیم که ورق رقم خورد و رسید به سید عباس صالحی. آقای رئیس‌جمهور چیدمان کابینه حق مسلم شماست، ولی شما به تفکر 24میلیونی صددرصد بدهکار هستید. وزارت ارشاد حق مسلم هنرمندان، نخبگان و اهالی فرهنگ و هنر و ادب این مرزوبوم است. تقاضای من از سیدعباس صالحی این است که یک بار برای همیشه تکلیف ما را درباره نسبت حلال و حرام‌ها در حوزه فرهنگ و هنر مشخص کند. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی کی می‌خواهد از موضوع صدور مجوز بعد از هفت‌خوان رها شود.
 
وی ادامه داد: آمار کمی فیلم و کتاب به‌سادگی دستکاری می‌شود، اما چند کتاب مانند «کلنل» در پیچ‌وخم ممیزی خاک می‌خورد. لیست بلند‌ بالای سفیران فرهنگی خارج از کشور برای جوانان چه کرده‌اند؟ موضع سیاسی و خط فکری شما باید شفاف باشد، در غیر اینصورت رأی ما می‌شود قدرت به مثابه کالا. بودجه عریض و طویل وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی کی می‌خواهد به‌دست هنرمندان برسد؟ چرا هنر را سیاسی کرده‌اید؟ و در نهایت اینکه تعریف‌تان به‌عنوان معاون فرهنگی وزارتخانه از این حوزه چیست؟
 
مسئولین فکر می‌کنند ایران فقط تهران است

محمود صادقی، نماینده مردم تهران نیز به‌عنوان دیگر مخالف وزیر پیشنهادی گفت: ایشان را از جهت اخلاقی و وارستگی‌های شخصیتی و سوابق مثبت کاری تایید می‌کنم، اما با همه ویژگی‌های مثبت به اعتقاد من سیدعباس صالحی از توانمندی و اقتدار لازم برای مدیریت در حوزه مهم و پرچالش فرهنگ و هنر برخوردار نیست. ایشان در برنامه خود از تکثر دستگاه‌ها و فقدان شفافیت سخن گفته، ولی هیچ برنامه‌ای برای این دو مورد ارائه نکرده است. سوال من از وزیر پیشنهادی این است که آیا می‌توانید درباره فعل و انفعالات حوزه فرهنگ و وضع آشفته آن مقابله لازم را داشته باشید؟
 
وی ادامه داد: ابهام در زمینه هزینه‌کرد نهادهای فرهنگی از پرسش‌های جامعه است چه برنامه‌ای برای جدول مبهم بیت‌المال‌سوز دارید؟ بسیاری از بودجه‌های فرهنگی به‌جای هزینه شدن برای حل مشکلات این حوزه صرف زمین‌خواری در شمال کشور می‌شود. مشکل فرهنگ مشکل ساختاری است که در برنامه شما طرحی برای حوزه‌های نظارتی و حمایتی وزارت ارشاد در این زمینه دیده نمی‌شود.
 
نماینده مجلس تهران افزود: مسئولین فکر می‌کنند ایران فقط تهران است، چرا رویدادهای فرهنگی را به سطح کشور گسترش نمی‌دهید؟ چه برنامه‌ای برای گسترش تنوع فرهنگی، زبانی، قومیتی و بهره‌مندی از ظرفیت‌ها و خلاقیت‌های هنری در استان‌ها دارید؟ فقدان معیارها و ضوابط و سلیقه‌ای بودن عرصه نظارت هنرمندان را آزار می‌دهد که باید در این زمینه فکری کرد.
 
صادقی تصریح کرد: سابقه کاری وزیر پیشنهادی بیشتر در حوزه کتاب بوده و ایشان در برنامه‌شان به رشد تیراژ کتاب‌های چاپ نخست اشاره کرده، ولی در حوزه‌هایی مانند سینما، موسیقی و تئاتر به اعتقاد من از توانمندی و تجربه‌های لازم برخوردار نیست. امروز حوزه موسیقی دچار وضعیت یک بام و دوهواست، آیا سیدعباس صالحی قادر است آشفته‌بازار حوزه موسیقی را حل کرده و برای آن برنامه‌ای تدوین کند؟ روش موسوم به حمایت‌های بندنافی از هنر تا کی می‌خواهد ادامه پیدا کند؟ در برنامه سیدعباس صالحی در زمینه اقتصاد هنر نیز مورد خاصی دیده نمی‌شود. ما امروز در عرصه‌های هنری و ادبی دچار انزوا هستیم؛ آیا وزیر پیشنهادی پیوستن به کمیسیون برن و رم را اجرایی و پیگیری خواهد کرد؟
 
وی در پایان گفت: در بسیاری از کشورها برای تضمین حقوق مولفان و مصنفان و هنرمندان نهادهای غیردولتی ایجاد شده ولی در برنامه شده موردی برای این مسأله پیش‌بینی نشده است.
 
به وزارت ارشاد، نگاه حزبی و سیاسی نداشته باشیم

در این جلسه همچنین چهار نماینده نیز در مقام موافقت با وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد اسلامی سخن گفتند.
 
علیرضا ابراهیمی، نماینده مردم رامیان و آزادشهر در مجلس شورای اسلامی به‌عنوان یکی از نمایندگان موافق اظهار کرد: در حوزه فرهنگ تنها نیاز به مدیر نداریم، بلکه شخص باید خودش هم اهل علم و فرهنگ باشد، چراکه عرصه فرهنگ جز با گفتگو و مدار قابل مدیریت نیست. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در مرز فرهنگ و سیاست قرار گرفته و بر این مبنا برای تصدی وزارت در این حوزه نیاز به شخصیت چندفکری با اصول دینی بوده که اهل فرهنگ و اندیشه جدید باشد و در جهت آشتی و هم‌افزایی بین اهالی فرهنگ و هنر بکوشد. به اعتقاد من سیدعباس صالحی یک روشنفکر تمام عیار دینی است.
 
وی ادامه داد: نباید به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، نگاه حزبی و سیاسی داشته باشیم. مسأله ما به‌ویژه در شرایط امروز تعامل و گفت‌وگو است. کسی را می‌خواهیم که نفوذ کلام چندجانبه داشته و به اصول معتقد باشد. اقتضائات حوزه فرهنگ را بشناسد و به دیگران بشناساند. ایرانی توسعه‌یافته، متکی بر اصول اخلاقی و ارزش‌های اسلامی، حفظ کرامت و حقوق انسان‌ها، حمایت از نویسندگان، شعرا و ادبا، بزرگداشت هنرمندان و حمایت از تشکل‌های صنفی برخی از مبانی فکری سیدعباس صالحی برای تصدی پست وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است. در زمینه اجرایی نیز برگزاری موفق نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران به‌عنوان الگویی از واگذاری حرفه‌ای در کارنامه ایشان ثبت شده است. ایشان توانست با روحیه‌ای کارآمدی، ریشه‌ای و سالم امور اجرایی نمایشگاه را به اهالی نشر و کتاب واگذار کند. تمرکز‌زدایی و همچنین سپردن امور استان‌ها و شهرستان‌ها به خودشان و اجرای طرح‌هایی مانند پایتخت کتاب ایران و روستاها و عشایر دوستدار کتاب نیز از دیگر کارهای موفق اجرایی ایشان در زمان حضور به‌عنوان معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بوده است.

پلی بین علما، مردم و اصحاب فرهنگ و هنر 

فاطمه ذوالقدر، نماینده مردم تهران نیز به‌عنوان یکی دیگر از موافقان در این جلسه گفت: فرهنگ، سنگ‌بنای اعتلای جامعه و میراث نسل امروز برای فردا است. در این راستا انتخاب سیدعباس صالحی، فرزند حوزه و دانشگاه را برای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به فال نیک می‌گیریم. در این حوزه نیاز به مدیری توانا و اهل علم و فرهنگ است که ایشان سوابق و پیشینه فعالیت‌های موثری در این زمینه داشته است. وزارت ارشاد مرز بین دین و فرهنگ است و وزیری می‌خواهد که با دستورات متعالی دین بتواند از ظرفیت‌های فرهنگ و هنر در پیشبرد اهداف نظام استفاده کند.
 
وی افزود: سیدعباس صالحی روابط‌ منحصربه‌فردی به علما دارد و می‌تواند پلی بین علما، مردم و اصحاب فرهنگ و هنر باشد. ایشان محور برنامه‌های فرهنگی را برمبنای ارزش‌های فرهنگی قرار داده است. در برنامه وزیر پیشنهاد فرهنگ بر این مهم تاکید شده که نباید نگاه کلان‌نگر به موضوعات داشت، بلکه باید نگاه جزء‌نگر  داشت و از ظرفیت‌های انسانی موجود برای پیشبرد برنامه‌ها استفاده کرد. برنامه مطروحه ایشان، ضمن توجه به برون‌سپاری، رویکرد حمایتی و نظارت جامع و بخش خصوصی را مورد تاکید قرار داده است. سیدعباس صالحی یک وزیر انتقادپذیر، غیرسیاسی و غیرجناحی است.
 
اعتقاد سیدعباس صالحی بر گفت‌وگو و تعامل است

جمشید جعفرپور، نماینده مردم لارستان نیز به‌عنوان دیگر نماینده موافق عنوان کرد: برای مدیریت در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیازمند فردی هستیم که فارغ از بازی‌ها و هیاهوهای سیاسی به تدبیر برنامه‌هایی در حوزه‌های قرآن، کتاب، مطبوعات، سینما، تئاتر و موسیقی بپردازد. صالحی فرزند فرهنگ است و سابقه درخشانی در عرصه‌های مختلف فرهنگی و فرهنگ‌سازی دارد. امروز گمشده حوزه فرهنگ و سیاست، گفت‌وگو است و اعتقاد سیدعباس صالحی بر گفت‌وگو و تعامل است و می‌تواند در این راستا مانند پلی بین تولیدکنندگان محتوای فنی و فرهنگ اسلامی با جامعه و هنرمندان عمل کند.
 
وی ادامه داد: صالحی از مشکلات حوزه فرهنگ حاشیه‌سازی نمی‌کند و سوابق کاری وی نشان می‌دهد که می‌توان به وزیر پیشنهادی ارشاد اعتماد کرد. انتقال بی‌سروصدای نمایشگاه کتاب از مصلی به شهر آفتاب، واگذاری نمایشگاه به بخش خصوصی، حذف بن نقدی، حمایت از کتابفروشی‌ها، تمرکززدایی و توجه به استان‌ها و اجرای طرح‌های کتابی بخشی از کارنامه سیدعباس صالحی را تشکیل می‌دهد. صیانت از سبک زندگی ایرانی ـ اسلامی، حمایت‌ از آفرینش‌های فرهنگی و هنری و پیشتازی فرهنگ ایران در منطقه و جهان در برنامه‌های ایشان دیده می‌شود. از سیدعباس صالحی توقع داریم که در زمینه پیوست فرهنگی و تحقق منویات مقام معظم رهبری در حوزه فرهنگ پیگیری جدی را داشته باشد.
 
سیدعلی ادیانی، نماینده قائم‌شهر و سوادکوه نیز به‌عنوان آخرین نماینده موافق با وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: مخالفان در جلسه امروز کارنامه وزرای سابق را نقد کردند نه برنامه سیدعباس صالحی را. وزارت ارشاد وزارتخانه مهم، پرمخاطره و صددرصد حاکمیتی است و مجموعه برنامه‌ها و راهبردهای آن نیز رویکرد حاکمیتی دارد، لذا فردی در این ظرف می‌گنجد که بتواند دانه‌های این تسبیح را به هم متصل کند.
 
وی ادامه داد: صلاحیت علمی، مبانی فکری، جهت‌گیری نسبت به مقوله‌های فرهنگ و هنر و چارچوب ارزش‌های ملی و دینی از قابلیت‌ها و ظرفیت‌های سیدعباس صالحی است. بیشتر وزاری فرهنگ بعد از انقلاب سواد متناسب با حوزه فرهنگ را نداشتند در حالیکه سیدعباس صالحی در عین دارابودن تحصیلات سطح بالای حوزوی دارای مدرک دکترای کلام اسلامی در گرایش فلسفه دین بوده و ضمن تدریس دروس حوزوی در بسیاری از دستگاه‌های فرهنگی مهم کشور مانند شورای عالی انقلاب فرهنگی و شورای عالی آموزش و پرورش حضور فعال داشته است. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها