سید عباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در نشست هماندیشی با اهالی چاپ و نشر گفت: حضور معاون فرهنگی در جایگاه وزیر به اعتبار تعلق خاطر و آشنایی با فضا، فرصتی از نوع سرمایه اجتماعی برای حوزه چاپ و نشر است.
عضو خانواده چاپ و نشر هستم
صالحی با اشاره به تاثیر قابل توجه چهار سال تجربه حضور در جایگاه معاونت فرهنگی دولت یازدهم در مدیریت کلان فرهنگی اظهار کرد: رویکرد چهار سال گذشته معاونت فرهنگی با قوت ادامه دارد. برنامههایی از جمله واگذاری امور به صنوف و تغییر شیوه پرداخت یارانه، نگاه بینالمللی در عرصه فرهنگ، تحریک حوزه تقاضا و مصرف، طرحهایی مانند عیدانه کتاب که زمینه تحریک تقاضا را به دنبال داشت میتواند با قوت ادامه داشته باشد.
وی افزود: در دوره تازه با توجه به شناخت من از حوزه چاپ و نشر توقع ایجاد شده تا با همت مضاعفتری حرکت کنیم. خود را عضو خانواده چاپ و نشر میدانم؛ بنابراین نخستین گفتوگو با تشکلها و نهادهای صنفی فرهنگ و هنر با فعالان حوزه صنعت چاپ و نشر برقرار شده است.
صالحی ادامه داد: ترکیب نگاه نهادها و تشکلهای صنفی کمک میکند تا نگاه از داخل با نگاه بیرونی ترکیب و برنامههای اقدام به واقعیت نزدیکتر شود. دولت هر مقدار بار خود را کوچک کند و اهالی فرهنگ بار اصلی را بر دوش بگیرند، به ثمر و نتیجه نزدیکتر است. دولت دوازدهم این مسیر را با جدیت و با قوت بیشتر دنبال خواهد کرد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اظهار کرد: در طول چهار سال گذشته بین معاونت فرهنگی و اهالی فرهنگ همدلی ایجاد شده است؛ بهعنوان خادم اهل فرهنگ با حسن نیت و به اندازه توانایی مجموعه تلاش میکنم باری را بردارم و باری بر دل نگذاریم. بدون اغراق افتخار میکنم که خادم اهل فرهنگ هستم بنابراین من را بهعنوان برادر کوچک خود احساس کنید و از طرح پیشنهادها و انتقادها، نقطه نظرات اصلاحی و کمک دریغ نکنید چراکه «یَدُ اللهِ مَعَ الجَماعَة».
لزوم تفکیک بین موقعیت معاون فرهنگی و وزیر ارشاد
صالحی با تاکید بر لزوم تفکیک بین جایگاه معاونت فرهنگی و وزارتی گفت: باید بین دو موقعیت معاونت فرهنگی و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تفکیک قائل شویم. حضور معاون فرهنگی در جایگاه وزیر به اعتبار تعلق خاطر و آشنایی با فضا، فرصتی از نوع سرمایه اجتماعی برای حوزه چاپ و نشر است.
وی خطاب به اهالی چاپ و نشر افزود: اگر به دنبال طرح مسائل، مانند دوران حضور من بهعنوان معاون فرهنگی هستید، شاهد اتفاق خاصی نخواهیم بود؛ به نظر میرسد برای استفاده از فرصت ایجاد شده، باید نگاه راهبردی در اهالی چاپ و نشر ایجاد شود.
وزیر فرهنگ و ارشاد دولت دوازدهم با اشاره به راهکارهای توجه بیشتر قوای حکومتی به فرهنگ مکتوب اظهار کرد: چه کار میتوان کرد که فرهنگ مکتوب برای دولت بهطور خاص و قوای حکومتی بهطور عام جدیتر شود؛ بهعبارت دیگر نگرش به فرهنگ بهطور کلی و فرهنگ مکتوب بهطور خاص از نظر علاقه، مقررات، بودجه و سیاستگذاری باید ارتقا پیدا کند. اتفاق پایدار در این حوزه یعنی، یک درصد تعلق خاطر دولتمردان به فرهنگ ارتقا پیدا کند. لزوم تحقق این هدف ایده، برنامه و نقشه است.
باید دولتمردان را با مقوله فرهنگ مکتوب درگیر کرد
صالحی ادامه داد: درگیر کردن مدیران کشور با مقوله فرهنگ مکتوب، زمینهساز اتفاقات بزرگی است. شناسایی راههای ارتقا همافزایی دستگاههای فرهنگی در حوزه فرهنگ مکتوب یکی دیگر از موضوعاتی است که باید از سید عباس صالحی در مقام وزیر انتظار داشت. تبدیل کردن برخی خواستهها به لایحه، دستورالعملهای نافذ و طرح از دیگر فرصتهای وزارتی است؛ بهعبارت دیگر چگونه هیات دولت را از نظر لوایح فرهنگی غنیسازی کنیم؟
وی گفت: باید به دنبال تبدیل برخی خواستههای کوتاه مدت به خواستههای پایدار باشیم، موضوعاتی که بتواند ما را در فضاهای پایدار لوایع، برنامهها و قوانین بودجه قرار دهد؛ علاوه بر این صنوف میتوانند در جایگاه مشاوران قرار بگیرند.
وزیر فرهنگ و ارشاد دولت تدبیر و امید افزود: تاکید بر چند مساله راهبردی کلان ازجمله، ایجاد تقاضا در حوزه فرهنگ مکتوب و افرایش سهم فرهنگی در بازار جهانی نکته دیگر قابل توجه در جایگاه وزارتی است. برخی مسائل نیز مانند قاچاق کتاب حاد و نیازمند دخالت مستقیم وزیر است.
تشکیل کارگروه کاربری و تعرفههای فرهنگی
سلگی در ادامه این نشست با اشاره به عملکرد معاونت فرهنگی وزارت ارشاد در دولت یازدهم گفت: تعامل مناسب با تشکلها، تفویض امور به تشکلها مانند اداره سیامین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، ایجاد احساس آرامش و امنیت در همه صنوف، تمرکززدایی و تفویض امور به استانها، اقدام برای تفویض مجوزها و حرکت در این مسیر همچنین توجه به حلقههای مختلف نشر و چاپ، تدوین و بازنگری در دستورالمعملها، شیوهنامهها و آئیننامهها با هدف توجه به حقوق مادی و معنوی اصحاب نشر ازجمله رویکردهای معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت یازدهم است.
وی افزود: توسعه برنامه ترویج کتابخوانی، رعایت اصل شفافیت در کارها، تلاش برای استفاده از فناوریهای نوین برای تسریع در امور و توسعه سامانههای الکترونیک و آغاز پروژههای حمایتی و تسهیلاتی بهعنوان مثال به کتابفروشیهای استانی در دوره پیشین دنبال شده است.
سلگی ادامه داد: تشکیل کارگروه برای کاربری و تعرفههای فرهنگی که در برنامه ششم توسعه آمده با مذاکره با سایر وزارتخانه آغاز شده است. توسعه نشر الکترونیک، توجه به تکثیر و قاچاق بهعنوان یکی از دغدغههای مهم، توجه به تسهیلات صادرات و خدمات چاپی، تداوم و تعمیق تفویضها در تشکلها و استانها و گسترش تعاملات روابط بینالملل همچنین مالکیت معنوی باید در این دوره پیگیری شود.
فرهنگ یک امر مجرد نیست
آموزگار، رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران در ادامه این نشست اظهار کرد: جامعه ما از معضل بزرگ شکاف فرهنگی و اجتماعی رنج میبرد و حضور مسئولان دغدغهمند مانند دکتر سید عباس صالحی مغتنم است. قوانین ما مسئولیتهای متعددی را متوجه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی کرده اما اختیارات متناسب با این مسئولیتها در قوانین دیده نشده است.
وی افزود: فرهنگ یک امر مجرد نیست و اقتصاد، سیاست، آموزش و بهداشت بر حوزه فرهنگ تاثیرگذارند. انقلاب اسلامی به پیروزی رسید تا از سنتهای فرهنگی و فرهنگی ایرانی حفاظت کند؛ بنابراین حوزههایی ازجمله اقتصاد، سیاست و سایر حوزهها باید به این تاثیرگذاری توجه کنند. توجه به نقاط مختلف کشور در دوره چهار سال حضور دکتر سید عباس صالحی در معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی قابل مشاهده است.
رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران ادامه داد: وضعیت را به گونهای جلو ببریم که مقوله فرهنگ در تصمیمگیریهای سیاسی اقتصادی و اجتماعی از حیث تخصیص بودجه و سیاستگذاری در دریف آخر قرار نگیرد. وقتی از تهاجم فرهنگی احساس خطر میکنیم باید سرچشمههای آنرا شناسایی کنیم. تصمیمگیریها در دوره حضور دکتر صالحی در معاونت فرهنگی باید تکمیل و به نتیجه برسد تا افقهای روشنتری برای فعالان این حوزه ترسیم شود.
لزوم توجه به ایجاد ویترین کتاب کودک و نوجوان
نادر قدیانی، رئیس هیات مدیره انجمن فرهنگی ناشران کتاب کودک و نوجوان گفت: یکی از دغدغههای اصلی مسئولان ما طی 20 سال گذشته حوزه نشر کودک و نوجوان است. توجه به کتابخانههای عمومی این حوزه بهویژه خردسالان اندک است علاوه براین وقت آن رسیده تا ناشران کودک و نوجوان به سالنهای سرپوشیده نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران منتقل شوند.
در ادامه این نشست میثم نیلی، مدیر عامل مجمع ناشران انقلاب اسلامی، محسن مهرآبادی، رئیس هیات مدیره مجمع ناشران دفاع مقدس، هومان سبطی، مدیر مسئول انجمن فرهنگی ناشران آموزشی، مریم جدلی، رئیس هیات مدیره انجمن فرهنگی زنان ناشر، پروین صدقیانی، رئیس و مدیرعامل انجمن صنفی کارفرمایان زنان ناشر، امیر صفرزاده، مدیر عامل مجمع تولیدکنندگان نوشتافزار ایرانی اسلامی، یونس جعفری، عضو هیات مدیره اتحادیه صنف چاپخانهداران، احمد ابوالحسنی، رئیس اتحادیه کلیشه و لیتوگراف، بابک عابدینی، مدیر عامل اتحادیه صادرکنندگان صنعت چاپ ایران، جلیل غفاری رهبر، رئیس اتحادیه صنف صحاف ایران، محمدرضا ناجیان اصل، مدیر مسئول انجمن فرهنگی ناشران کتاب دانشگاهی، احمد مظاهری، مدیرعامل شرکت تجاری چاپخانهداران تهران، و علی اسماعیلی، رئیس انجمن کتابفروشان به طرح دغدغههای خود پرداختند.
نظر شما