دوشنبه ۲۷ آذر ۱۳۹۶ - ۰۹:۴۰
عاشقانه‌هایی که روبه زندگی ایستاده‌اند

روزبه سوهانی که به تازگی مجموعه شعر جدیدش به نام «برسد به استخوان‌هایت» منتشر شده، معتقد است که در مجموعه نخست بیشتر به زبان به عنوان یک ساختار و در مجموعه دوم به عنوان بستر معناآفریدن توجه داشته و مجموعه جدیدش حاصل ترکیب و پرداخته‌تر شدن این دو نگاه است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)،‌ روزبه سوهانی به تازگی اقدام به انتشار مجموعه شعر جدیدی به نام «برسد به استخوان‌هایت» کرده که این کتاب توسط انتشارات مرواید راهی بازار نشر شده است.

روزبه سوهانی در گفت‌وگو با ایبنا درباره این اثر اظهار کرد: «برسد به استخوان‌هایت» آخرین اثر از مجموعه سه‌گانه من است و پیش از آن «کشوری با دکمه‌های باز» و «از نامت چند حرف کبود به دهان‌مان پس دادند»‌ در انتشارات نصیرا و مروارید منتشر شده‌اند. این سه مجموعه سیر حرکت زبانی من است که به اعتقاد خودم در این مسیر پخته‌تر شده‌ام.

این شاعر ادامه داد: به نظرم، در دو مجموعه نخست توانستم مقدمات را فراهم کنم و در مجموعه سوم به سراغ نتیجه گرفتن رفتم. من در کتاب نخست بیشتر به مواجهه با ساختار زبان پرداختم، به نوعی میل به کشف و شناختن؛ در مجموعه دوم پرداختن به زبان در این معنا تا حد زیادی تعدیل شد و به معناآفرینی توجه کردم و حالا مجموعه آخر ترکیبی از این دو نگاه است و به همین دلیل می‌گویم که این مجموعه شکل پرداخته‌ شده‌ مقدماتی است که در دو مجموعه نخست اتفاق افتاده است.
 

شاعر مجموعه شعر «برسد به استخوان‌هایت»‌ با اشاره به دغدغه‌های محتوایی این کتاب گفت: اشعار این کتاب به لحاظ محتوایی مربوط به یک دوره زمانی ویژه از زندگی من است که در این دوره همه ما به شکلی درگیر مسائل اجتماعی و سیاسی پیرامون‌مان بودیم.

وی ادامه داد:‌ این کتاب از دو دفتر تشکیل شده است. در دفتر اول مخاطب با درونمایه‌ای اجتماعی و سیاسی روبه‌رو می‌شود با محوریت مرگ و‌ طبعا شعرهای این دفتر فضایی عموما تیره و تاریک را به تصویر می‌کشند.

سوهانی در توضیح دفتر دوم کتاب جدیدش عنوان کرد:‌ شعرهای دفتر دوم نتیجه‌ مواجهه‌ شخصی‌تر من با جهان است. شعرهایی عاشقانه که روبه زندگی ایستاده‌اند. در مجموع باید بگویم که کتاب در دفتر اول مخاطب را روبه‌روی مرگ قرار می‌دهد و در دفتر دوم روبه‌روی زندگی و البته در هر دو دفتر هستند شعرهایی که میان این دو معنا ایستاده‌اند.

این شاعر جوان در توضیح وضعیت شعر امروز گفت: وقتی از شعر امروز صحبت می‌کنیم نمی‌توانیم زمان و مکان را نادیده بگیریم. ما در دنیایی زندگی می‌کنیم که به شکلی تام و تمام درگیر رسانه‌های اجتماعی شده‌ است به طوری که انگار زندگی انسان امروز دیگر بدون آن‌ها معنایی ندارد.

وی با اشاره به گسترش استفاده از فضای مجازی اظهار کرد:‌ این روزها فضای مجازی به رسانه شعر تبدیل شده‌ و نظرها را به سمت خود جلب کرده‌ است؛ بنابراین معیار و ملاک ارزش‌گذاری شعر امروز فضای مجازی و میزان استقبال مخاطب در این فضاست. در چنین شرایطی کتاب‌های شعر به تولیدات بازاری تقلیل پیدا کرده‌اند.

سوهانی در توضیح فضای نامناسب شعر امروز گفت: در فضای امروز شعر، هر کتابی که بیشتر بفروشد، موفق‌تر است؛ در چنین شرایطی، وظیفه هنر در معنای فلسفی‌اش باید مقابله با این تفکر باشد، اما باید قبول کنیم که در برابر این اقیانوس عظیم و مواج، ایستادگی کار بسیار سختی خواهد بود.

این شاعر ادامه داد: فضای بازاری شده‌ شعر امروز ناشران و شاعران زیادی را به سمت خود جذب کرده است و افراد زیادی ناخواسته یا خواسته برای دیده شدن تن به وضعیت موجود داده‌اند. تکنولوژی علاوه بر تمام مزیت‌هایش ما را دچار نوعی ملال و ابتذال کرده است و این تنها به شعر خلاصه نمی‌شود.

شاعر مجموعه شعر «کشوری با دکمه‌های باز» با اشاره به آینده شعر عنوان کرد: من نگران وضعیت موجود نیستم چون معتقدم اتفاق تازه‌ای نیست و گمان می‌کنم در دوره‌های مختلف تاریخی به شکل‌های گوناگون تکرار شده است؛ مخاطب به مرور زمان از فضای اشباع شده‌ فعلی خسته خواهد شد و تلاش می‌کند تا لابه‌لای حجم عظیمی از متوسط‌ها آثار ارزشمند و خواندنی را پیدا کند. به اعتقاد من این حجم آثار معمولی و سطحی به زودی دشمن خودشان خواهند شد.

سوهانی در بخش پایانی صحبت‌هایش گفت:‌ نشرها در سه سال گذشته دست به انتشار انبوهی کتاب زده‌اند که بخش بسیار زیادی از آنها کیفیت لازم را نداشته‌‌ است اما حالا آرام آرام به این نتیجه رسیده‌اند که سختگیری در جنبه‌های کیفی کتاب‌ها را بیشتر کنند و آن‌ها را به شرط داشتن حدی از استاندارد ادبی منتشر کنند که این موضوع می‌تواند کمی به آینده امیدوارمان کند.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • آرش نصرتی ۲۳:۴۷ - ۱۳۹۶/۰۹/۲۸
    انصافا از خواندن این مجموعه پشیمانم. کتاب‌های خوب معرفی کنید. انتظار از ایبنا همین است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها