الیف شافاک، نویسنده مطرح ترکیهای و خالق رمان پرفروش «ملت عشق» طی یادداشتی برای مجله «گاردین»، خواندن چند کتاب خوب را به خوانندگان پیشنهاد میکند.
«عشق سیال :در باب ناپایداری پیوندهای انسانی» نوشته زیگمونت باومان
زیگمونت باومان، جامعهشناس و فیلسوف لهستانی که یکی از مهمترین شخصیتهای تاریخ در زمینه تئوریهای جامعهشناسی است، سال گذشته از دنیا رفت. کتاب «عشق سیال :در باب ناپایداری پیوندهای انسانی» نوشته باومان نه تنها زاویه دید ما به همه چیز بلکه مفاهیم و اصطلاحات به کار رفته در زندگیمان را نیز مورد پرسش قرار میدهد. برای مثال به نظر میرسد عبارت «فاجعه پناهندگان» بدین معناست که پناهندگان موجب ایجاد فاجعهای شدند و بقیه باید راهحلی برایش بیابند، اما از دیدگاه نویسنده لهستانی فاجعه اساسی در عدم همکاری «ما» و «آنها»ست. عدم توانایی انسانها در همکاری با یکدیگر نشاندهنده فاجعهای در انسانیت است. صدای باومان به ما کمک میکند بار دیگر به مفاهیم و مضامین دوره معاصر بیندیشیم و تلاش کنیم پیچیدگیهای دنیای امروز را حل کنیم. در عصر حاضر به چنین دانشی نیاز داریم.
«مرید راستین» نوشته اریک هوفر
«مرید راستین» نوشته اریک هوفر در سال 1951 چاپ شده، اما از نظر من هیچوقت کهنه نمیشود. دلایل روانشناسی دیوانگی و افراط چیست؟ چه چیز سبب میشود افراد به عقایدشان ایمان داشته باشند؟ هوفر در این کتاب به خواننده توضیح میدهد چه چیز سبب ایجاد عقاید افراطی و محبوبیت آنان در میان مردم میشود.
«ضد روشنفکری در زندگی آمریکایی» نوشته ریچارد هافستادتر
«ضد روشنفکری در زندگی آمریکایی» در دهه 1960 میلادی نگاشته شده است، اما خواندن آن در دنیای امروز واجب است. بررسی جامعی که جایزه پولیتزر را برای نویسنده به ارمغان آورد. کمی بعد این کتاب به فراموشی سپرده شد اما حالا و پس از مدتها به کتابی پرفروش تبدیل شده و در قفسهی کتابفروشیها جای خود را گرفته است. نویسنده به ما نشان میدهد که چطور تنفر و خشم از حیات ذهن در فرهنگ و جامعه آمریکا رایج بود. با قدرت گرفتن پوپولیسم و دموکراسیهای غیرلیبرالِ امروزی سخنان ضدروشنفکری نیز افزایش یافت. تحقیر کردن روشنفکران جامعه از ویژگی کسانی است که به قبیلهگرایی گرایش دارند. هافستادتر به ما یادآوری میکند جریان ضدروشنفکری پدیدهای تازه نیست اما ممکن است عواقب غیرمنتظرهای پپیش رو داشته باشد.
«زنان و قدرت» نوشته مری بیرد
«زنان و قدرت» کتاب جذابی است که در گروههای کتابخوانی، در میان دوستان و گروههای مختلف مورد بحث قرار میگیرد و این پرسش را مطرح میکند که تاریخ با زنان شجاعی که در مکانهای عمومی فریاد زدند چه برخوردی کرده است و آیا شرایط زنان در طی این سالها بهبود یافته است یا خیر! زنستیزی کم و بیش در همه جوامعه وجود داشته است و بیرد در این کتاب به خواننده یادآوری میکند که چگونه از قدرت برای ساکت کردن زنان سوءاستفاده شده است.
«این همه چیز را تغییر میدهد ، سرمایه داری در برابر اقلیم» نوشته نائومی کلاین
نائومی کلاین نویسندهای است که با عقایدش نظرمان را تغییر میدهد و صدای روح ما را میشنود. موضوع کتاب غمانگیز است، اما نویسنده به همه چیز مثبت مینگرد. «این همه چیز را تغییر میدهد ، سرمایه داری در برابر اقلیم» نشان میدهد بیعدالتی در ساختارهای کاپیتالیستی وجود دارد. کتابی جذاب برای اینکه بار دیگر به انسان و بشریت ایمان بیاوریم و آگاهیمان را نسبت به محیط زیست افزایش دهیم. این کتاب برای کسانی مناسب است که هیچوقت از به دست آوردن آینده و دنیایی بهتر ناامید نمیشوند.
نظرات