سه‌شنبه ۱۵ اسفند ۱۳۹۶ - ۱۲:۲۰
کتاب در شرایط اورژانسی قرار دارد

نصر‌الله پژمان‌فر، بایادآوری اهمیت ترویج کتابخوانی به سازمان صدا و سیما و بدنه سینمای کشور گفت: باید در قالب‌های کلی، دستگاه‌ها را ملزم کنیم تا به مقوله فرهنگ نگاه جدی‌تری داشته باشند.

نصرالله پژمان‌فر،؛ رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در حاشیه بازدید از خبرگزاری کتاب ایران‌(ایبنا) و در گفت‌وگو با خبرنگار این رسانه، با اشاره به آمار نگران‌کننده خرید کتاب بیان کرد: اگر در کشور 80 میلیونی به‌ا‌زاء هر هزار نفر یک جلد کتاب فروخته شود، باید شاهد فروش 80 هزارجلد کتاب باشیم، این در‌حالی‌است که شمارگان به 100 و حتی کمتر رسیده است؛ آماری که  هیچ توجیهی ندارد و قابل دفاع نیست؛ بنابراین باید فرهنگ کتابخوانی را تقویت کنیم و آموزش و پرورش نقش مهمی در این زمینه دارد.  
 
این نماینده مجلس با تاکید بر نقش موسسه خانه کتاب و خبرگزاری کتاب ایران در ارائه پیشنهاد‌های موثر برای تقویت جریان کتابخوانی در کشور ادامه داد: به‌عنوان مثال، پیشنهاداتی در حوزه قانون‌گذاری ارائه شود که چه اقداماتی می‌توان انجام داد تا آموزش و پرورش و آموزش عالی و بخش‌های مختلف بیشتر به موضوع کتاب توجه کنند. موضوع احیاء زنگ کتابخوانی در مدارس دبستانی در جلسات مشترک با وزیر آموزش و پرورش تاکید شده تا معلم در همه طول مدت زمان این کلاس کتابخوانی کند و یا فرصتی را برای بازدید از کتابخانه‌ها در نظر بگیرند. بازدید از کتابخانه‌‌ها حتی اگر کتابی از قفسه‌ها برداشته نشود، یک ضرورت است.   

پژمان‌فر درباره تخصیص اعتبارات و بودجه به حوزه کتابخوانی و تاکید وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برای تاسیس شعب خبرگزاری کتاب ایران در مراکز استان‌ها افزود: بررسی‌ها درباره تخصیص اعتبارات باید عملیاتی شود، اما با وجود رقم‌های ناچیزی هم که در نظر گرفته می‌شود هجمه‌هایی شکل گرفته که چرا این هزینه‌ها وجود دارد؟ بنابراین به نظر می‌رسد که باید در قالب‌های کلی، دستگاه‌ها را ملزم کنیم تا به مقوله فرهنگ نگاه جدی‌تری داشته باشند؛ در جلسه‌ با وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی براین موضوع تاکید می‌کنم.  
 
تخصیص بودجه برای رسانه‌‌ تخصصی کتاب ضرورت است
نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی با بیان این مطلب که وضعیت فعلی کتابخوانی  نگران‌کننده است  گفت: تخصیص بودجه برای رسانه‌ای مانند خبرگزاری کتاب ایران ضرورت است چراکه  به موضوع حیاتی کتابخوانی می‌پردازد.

تعطیلی کتابفروشی‌‌ها فاجعه است
پژمان‌فر با تاکید بر لزوم توجه بیشتر به موضوع کتابفروشی‌ها ادامه داد: چندین بار با رسانه‌های مختلف گفت‌و‌گو کردم که جمع‌آوری کتابفروشی‌‌ها در شهر‌های مختلف فاجعه است. نبود کتابفروشی‌ها به معنای نابودی یک صنف نیست بلکه نشان از بین رفتن بخشی از هویت یک کشور است؛ بنابراین باید با چنگ و دندان ولو با پرداخت پول، کتابفروشی‌‌ها را حفظ کنیم.

وی افزود: شمارگان 100 و کمتر از آن، شمارگان کتاب نیست! حتی در بازدید‌ از برخی کتابفروشی‌ها، سخن از شمارگان 20 نسخه است. کتاب در شرایط اورژانسی قرار دارد و شاهد  ظهور نسلی هستیم که با کتاب آشنایی ندارد. اگر سرانه مطالعه کتاب‌های ادعیه، منابع درسی و فضای مجازی را در نظر نگیریم و  سرانه مطالعه را محاسبه کنیم، آمار‌‌‌ها نگران‌کننده است؛ به‌نظر مِی‌رسد که برای ایجاد تحول در این حوزه، قانون‌گذاری و ورود دستگاه‌های اجرایی کارساز نیست و همه باید به میدان بیایند.

این چهره سیاسی با تاکید بر لزوم توجه بیشتر به کتابفروشی‌‌ها گفت: برای کتابفروشی‌ها باید تسهیلاتی را در نظر گرفت به‌عنوان مثال خارج کردن کتابفروشی‌ها از کاربری تجاری در دستور کار مجلس است تا متقاضیان در مکان‌های مناسب و با تاکید بر حفظ امنیت به تاسیس کتابفروشی اقدام کنند. معافیت‌های مالیاتی نیز در حال پیگیری است. در مشهد جلسات متعددی برگزار و با ریاست سازمان امور مالیاتی نیز گفت‌و‌گو‌هایی انجام شده تا در صورت بروز تخلفات احتمالی، پیگیری انجام شود، علاوه‌بر این تاکید داریم تا در زمینه انشعابات برق و گاز برای کتابفروشی‌ها نیز کاربری فرهنگی قرار بگیرد.  
 
پژمان‌فر افزود با تاکید بر لزوم توجه بیشتر سازمان صدا‌و‌سیما به تولید برنامه‌هایی کتاب‌محور بر ساخت فیلم‌های تبلیغی کوتاه از تازه‌های نشر اشاره کرد و گفت: به‌عنوان مثال برای تولید برنامه‌‌های کتاب محور، بسته‌های پیشنهادی ارائه کنید. تدوین الزامات و نشاندن مسئولان دستگاه‌های مختلف پای میز مذاکره از سوی مجلس شورای اسلامی انجام می‌شود.

 گزارشی درباره میزان توجه سازمان صدا و سیما به برنامه‌های کتاب محور   
 
پژمان‌فر با تاکید بر تاثیر قابل توجه طرح‌های تخفیف فصلی که با بودجه‌های اندک اجرا شد بر میزان گرایش مردم به کتاب ادامه داد: تقویت فضای مطالبه‌‌گری از مسئولان در بهبود فرهنگ کتابخوانی بسیار موثر است و رسیدن به این هدف به تحول در فضای عمومی جامعه بستگی دارد.
 
رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی درباره توجه مجلس به الحاق ایران به کنوانسیون برن گفت: هر قانون مضرات و منافعی دارد. برای تصویب هر قانون ابتدا باید لایحه از سوی دولت به مجلس ارائه شود و البته مجلس آماده بررسی این موضوع است؛ تا بعد از انجام بررسی‌های کارشناسی و توجه به مباحث جانبی از سوی دولت به این موضوع ورود کند؛ به‌عبارت دیگر نمی‌توان فقط از قانون کپی‌رایت صحبت کرد و باقی مسائل دیده نشود؛ بلکه تعهداتی ایجاد می‌شود که البته دو طرفه است.

وی تاکید کرد: طرف‌های مقابل نیز نسبت به ما تعهداتی دارند که رعایت نمی‌شود؛ به‌‌عبارت دیگر فقط موضوع فرار کردن ما از قانون نیست. هرچند که ایران را دائما به  رعایت نکردن قانون کپی رایت متهم می‌کنند، اما از آن سو نیز مجموعه‌ای حقوق ما نیز رعایت نمی‌شود؛ بنابراین تاکید داریم پشت میز درباره کوتاهی‌هایی که در حق ما شده مذاکره کنیم و ما حرفمان‌ بیان کنیم. به نظر می‌رسد که مجلس به‌طور مستقل نمی‌تواند به این موضوع ورود کند و دولت و مسئولان فرهنگی به جمع‌بندی برسد و نتایج  در اختیار مجلس قرار دهند.  
 

تدوین طرح‌های پژوهشی درباره ذائقه کتابخوانی مردم
حسینی‌‌پور نیز در این نشست، بر شناسایی ذائقه کتابخوانی مردم براساس اطلاعات اجرای طرح‌های تخفیف فصلی تاکید کرد و گفت: به‌نظر می‌رسد که نتایج این بررسی‌ها با مشارکت مراکز پژوهشی انجام شود و در اختیار مسئولان فرهنگی قرار گیرد. گزارش‌های تخصصی در این زمینه  از سوی موسسه خانه کتاب تدوین و به کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی ارائه خواهد شد.
 
سرپرست موسسه خانه کتاب با بیان این مطلب که حوزه فرهنگ از نظر تخصیص اعتبارات در بیشتر دولت‌ها مظلوم واقع شده است افزود: فرهنگ، اکسیژن جامعه است و برای ادامه حیات جامعه باید از نظر بودجه و قانون‌گذاری به مقوله فرهنگ توجه شود.
 
پژمان‌فر نیز گفت: وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تنها به حوزه‌ای خاص نگاه ندارد در حالی که  برخی وزرا در دولت‌های گذشته به همه بخش‌‌های فرهنگ نگاه نداشتند. می‌پذیرم که سینما،‌ موسیقی، هنر‌های تجسمی و پویانمایی بخش‌های مهم فرهنگ هستند اما بخش‌های دیگر را نیز باید دید. به نظر می‌رسد، یکی از دلایل مشکلات امروز در حوزه کتاب، بی‌توجهی به این موضوع در دوره‌های گذشته است فراموش کردیم و باید جدی‌تر به آن‌ها پرداخت.

این مقام مسئول  ادامه داد: هرچند که وزرا هر ساله در نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران حاضر می‌شوند و بازدید نیم‌ساعته‌ای دارند اما به‌نظر می‌رسد که ذهنشان باید درگیر شود. بسیاری از کشور‌ها موظفند که در حوزه سرانه کتاب‌ها و کتابخوانی برای مخاطب کودک و نوجوان فیلم بسازند بنابراین از دبیر جشنواره فیلم فجر بخواهیم که به ساخت فیلمی درباره کتاب و کتابخوانی توجه  کند. با وجود منابع مالی و برگزاری هرساله جشنواره  فیلم فجر به نظر می‌‌رسد که فقط  اراده نیاز است.  سینمای ما امروز از تولید فیلم‌های اجتماعی اشباع شده است.  

من‌را عضو موسسه خانه کتاب بدانید
رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در پایان این بازدید گفت: هر کاری از دستم برمی‌آید برای حوزه فرهنگ و کتابخوانی  انجام می‌دهم. من‌را عضو مجموعه موسسه خانه کتاب بدانید. بگویید سهم من در پیگیری  موضوعات حوزه کتاب چقدر است؟

پژمان‌فرهمچنین درباره کم‌توجهی به نیاز‌ مالی اهالی قلم بیان کرد: باید جرات و جسارت عذر‌خواهی از مردم را  داشته باشیم. می‌دانیم که تسهیلات اندک است بنابراین در ارتباط با ارائه خدمات به اهالی چاپ، نشر و قلم عذر خواهی می‌کنم.
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها