نویسنده کتابهای «شرح و تفسیر نهجالبلاغه» و «حکمت علوی» مطرح کرد:
ملاصدرا فتحالفتوحش را نزول حکمت علوی در قلب خود میداند
اسماعیل منصوری لاریجانی، نویسنده کتابهای «شرح و تفسیر نهجالبلاغه» و «حکمت علوی»، در آئین رونمایی این دو اثر، گفت: حکیم ملاصدرا بیان کرده در سه اربعین تنها یک درس را فرا گرفته است؛ او فتحالفتوحش را نزول حکمت علوی در قلب خود میداند.
وی ادامه داد: هایدگر و یارانش میگویند برای فهم انجیل از روایتهای حضرت عیسی (ع) و از خود انجیل استفاده میکنند که این هرمنوتیک مفسرمحور است. در حالی که در قرن هشتم سیدحیدر عاملی گفته بود دو نوع تفسیر ولایی و روایی وجود دارد. تفسیر روایی مبتنی بر استفاده از ایات قرآن و تفسیر ولایی برخود صاحب اثر تکیه دارد. غرب با تغییراتی همین را به نام خودشان به خورد ما دادهاند. اساس فلسفه غرب این است که الهیات را از بشر بگیرد. من بهعنوان شیعه این خاندان به بررسی واژگان نهجالبلاغه پرداختم و متوجه شدم که همه واژگان بار عرفانیِ ولایی دارند.
این نویسنده و پژوهشگر افزود: در حین کار با این مشکل نیز مواجه بودیم که فصاحت و بلاغت ترجمه بههم نخورد. کلمات خطبهها را در قالب نکته توضیح و سعی کردم از تکرار پرهیز کنم و آنچه خواست و تاکید مولا در هر خطبه بوده، بیان کنم. این اثر ترکیبی از ترجمه لفظی، مولایی، تفسیری و انفسی است. در مقدمه 70 صفحهای کتاب نیز مولا را از زبان خود مولا معرفی کردم. این کار برگ سبزی بود تحفه درویش. امیدوارم مولا عنایت کند و آنچه مرادش بوده از عبارات و کلمات در قلب مخاطبان جاری نماید.
منصوری لاریجانی با اشاره به این موضوع که حکمت به هر رنگی که باشد، صبغه علوی دارد، اظهار کرد: حکمت آسمانی و منشأ نزول آن ازلی است. شیخ اشراق میگوید که حکمت خمیره ازلی دارد. حکمت شامل زمان و مکان نمیشود. 181 بار در منابع اهل سنت و بسیار در منابع شیعه بر این موضوع تاکید شده که مبدا حکمت ولایت امیرالمومنین است. این مهم را در سخن سه فیلسوف بزرگ پایهگذار سه مکتب فلسفی بزرگ بهنامهای ابنسینا، شیخ اشراق و ملاصدرا و همچنین دو عالم برجسته مانند شیخ محیالدین عربی و علامه حیدر آملی میتوان دریافت.
وی افزود: ابنسینا میگوید مَثل امیرالمومنین (ع) بین همه عرفا و عقلا و فیلسوفان مَثل معقول نسبت به محسوس است. شیخ اشراق میراثدار حکمت باستان نیز میگوید هرمس معتقد بود که تمام معارف را طباع تام به او آموزش داده و این طباع تام امیرالمومنین (ع) است. حکیم ملاصدرا نیز بیان کرده در سه اربعین تنها یک درس را فرا گرفته است؛ او فتحالفتوحش را نزول حکمت علوی در قلب خود میداند. محیالدین اردبیلی 38 بار در «فتوحات» آورده که امیرالمومنین باطن همه مومنین است.
حجتالاسلام سیدمهدی خاموشی نیز در سخنانی کوتاه بیان کرد: کتابت و قلم بر مبنای قرائت است. انشاالله بتوانیم در راستای حکمت علوی حرکت کنیم. در ساحت فرهنگ برای نیل به این هدف مشخص باید با طراحی ویژه پیش برویم.
وی ادامه داد: از سال 1385 تاکنون بانک دادههای فرهنگی در سازمان تبلیغات ایجاد شده است، چراکه معتقدیم پالایش مقدم بر تعلیم است. یکی از انواع این دادهها رصد تعداد صفحات تولیدی کتاب و علت رشد و افول آن است. سازمان در انتشاراتیهای خود در افزایش مکتوبات سهم خوبی داشته است. برخی کتابهای ما از تیراژ میلیونی عبور کردهاند. امیدواریم بتوانیم در ادامه مسیر در پیشرفت کمی و کیفی آثار بهویژه در حوزههای دینی و معارفی تاثیرگذار باشیم.
سیدحسن میرکریمی، مدیرعامل شرکت چاپ و نشر بینالملل نیز بهعنوان ناشر دو اثر رونمایی شده گفت: از سال 1373 که بهصورت شرکت چاپ و نشر در حوزه دین و معارف اسلامی فعالیت میکنیم تاکنون بیش از 800 عنوان کتاب که بیشتر در حوزه دین هستند به چاپ رساندهایم از حدود دوسال پیش بیشتر به سمت کیفیسازی آثار حرکت کردهایم. در سال جاری نیز نزدیک به 70 عنوان کتاب که بیش از یک سوم از آنها چاپ نخست هستند منتشر کردیم و امیدواریم در سالهای آینده با روند روبهرشدی روبهرو باشیم. امیدوارم آثار این مجموعه روند پیشرفت خود را ادامه دهد تا جامعه علمی به کتاب امیدوار شود.
نظر شما