بسته پیشنهادی ایبنا در بخش علوم انسانی
کتابهایی که میتوانید در حوزه تاریخ ایران باستان از نمایشگاه بخرید
ایبنا در این گزارش بسته پیشنهادی در حوزه تاریخ ایران باستان را در اختیار خریداران کتاب قرار داده تا بتوانند به آسانی کتابهای مورد نظر خود را در سیویکمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران بیایند.
ایبنا در این گزارش بسته پیشنهادی در حوزه تاریخ ایران باستان را در اختیار خریداران کتاب قرار داده تا بتوانند به آسانی کتابهای مورد نظر خود را در سیویکمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران بیابند. این بسته پیشنهادی چاپ نخست ناشران در یکسال گذشته است و شاید دربرگیرنده همه کتابهای این حوزه نباشد اما میتواند مخاطبان کتاب تاریخ ایران باستان را یاری رساند.
تاریخ و فرهنگ باستانی ایرانیان و شاهنامه فردوسی
«تاریخ و فرهنگ باستانی ایرانیان و شاهنامه فردوسی» نوشته آصف خلدانی از سوی انتشارات ققنوس در سال 96 به چاپ رسیده است. این کتاب میتواند خواننده را با فرهنگ و تمدن ایران باستان در سروده حکیم توس آشنا کند. فردوسی در توصیف شاهنامه آن را سراسر «سخن» میداند؛ سخنی که تنها از راه آن، ناپیداها و ناشناختهها و گذشتههای مبهمِ مهآلود بر شنونده و خواننده آشکار میشود. از دیدگاه او، شاهنامه پراگندن تخم سخن است و میداند که با کار شکوهمند خود کشور را پرسخن و نام بزرگانی را که در پیدایی چنین سرزمین تابانی کوشیدهاند زنده و جاویدان ساخته است. در واقع، از این دیدگاه است که آفرینش فردوسی نهتنها عظیمترین و بیمانندترین اثر در تاریخ ادبیات ایرانیان بلکه از دیدگاه هنری نیز زیباترین شیوه شعرپردازی شناخته میشود و بهراستی که در ادبیات فارسی داستانهای عاشقانه و دلکش شاهنامه و تشبیهات دلانگیز آن و توصیفاتش از صحنههای رزم همتایی ندارد.
چکیده تاریخ ایران از باستان تا پایان دوره قاجار
«چکیده تاریخ ایران از باستان تا پایان دوره قاجار» نوشته علی غلامرضایی نیز از سوی دافوس آجا در سال گذشته منتشر شده است. نويسنده با نگاهي از فراز تاريخ ايران، نکات برجسته تحولات سياسي ۲۵ قرن منتهي به زمان حال را با دقت درخور تحسيني بهاجمال مرور کرده و کتابي فراهم آورده که براي جوانان مشتاق مطالعه تاريخ ميهن و بزرگترهاي غافل از تاريخ ايران بسيار سودمند است. در اين کتاب خواننده با پيدايش هر سلسله در يک فصل مجزا آشنا ميشود و از همه پادشاهان و حکمرانهايي که در سرنوشت ايران تأثير گذاشتند اطلاعات جامعي به دست ميآورد.
نگاهی به تاریخ ایران باستان
«نگاهی به تاریخ ایران باستان» نوشته مشترک محسن مسرت، ووتر هنکلمان، عباس طاهری و روزبه طاهری از سوی انتشارات بازتاب به چاپ رسیده است.
شناخت ایرانیان معاصر از تاریخ کهن خویش با رویکرد آنان به منابع اروپایی و آمریکایی در جریان جنبش مشروطه شکل گرفته است. تاریخدانان و مردم ایران، در قدردانی از تلاشهای خاورشناسان برای روشنگری گذشته ما هرگز فروگذار نکردهاند. نگارش واقعبینانه تاریخ ایران باستان نه تنها از دیدگاه ملی، بلکه از دیدگاه جهانی نیز اهمیت دارد. کشور ما از دهههای پایانی سده هفتم پیش از میلاد تا دهههای پایانی سده چهارم پیش از میلاد، یعنی نزدیک به سه سده، زاد و بوم پیشرفتهترین بخشهای علم و فرهنگ و تمدن بشری بود. پس از آن نیز تا نیمه سده هفتم میلادی یکی از مراکز مهم تمدن بهشمار میآمد. روندها و رویدادهایی که در این دوران در ایران رخ میدادند، تاثیر جدی بر سیر تمدن جهانی میگذراندهاند. به این اعتبار، روشنگری تاریخ ایران باستان پیوند نزدیکی با بازنویسی تاریخ جهان باستان دارد.
تاریخ دینباوری ایرانیان در عهد باستان
احمد شهوری دو کتاب «گاهنگار تاریخ ایران در عهد باستان» و «تاریخ دینباوری ایرانیان در عهد باستان» را به شکل ناشر مولف منتشر کرده است.
«تاریخ دینباوری ایرانیان در عهد باستان» ترجمه و شرحي در تبيين کتاب شرايع الاسلام تأليف جعفربن حسن محقق حلي است. مرحوم محقق حلي از مشهورترين فقهاي عصر خويش است و داراي عظمت و اعتبار خاصي در ميان مجتهدان است. این کتاب متن و ترجمه بخشهاي نکاح، طلاق، خلع و مبارات، ظهار، ليلا و لعان از کتاب شرايع الاسلام است که بهصورت مستقل از ديگر بخشهاي اين کتاب ارائه شده است. نويسنده در اين کتاب سعي کرده که با شرح و آوردن مثالهاي آسان، کلمات آن را تبيين کند.
«گاهنگار تاریخ ایران در عهد باستان» نام کتابی است که سال گذشته به چاپ رسیده است. گاهنگاری به عنوان علمی برای ثبت زمان یا دورههایی از زمان و اختصاص رخدادها در تاریخهای دقیق وقوع آنها تعریف میشود. در جلد ۲۲ از مجموعه «نگاهی نو به تاریخ ایران» با بیان ضرورت نقش گاهنگاری به تبیین تاریخ و به گاه نگاری تاریخ باستانی ایران از پیش از میلاد تا پایان کار ساسانیان پرداخته شده است.
تاریخ و گردشگری: پژوهشی در تاریخ ایران باستان
«تاریخ و گردشگری: پژوهشی در تاریخ ایران باستان» را نیرهسادات میریفرد نوشته و انتشارات مهکامه منتشر کرده است. این کتاب حاصل پنج سال پژوهشیهای میدانی و کتابخانهای نویسنده است تا جایی که برای مستندسازی به نقاط مختلف ایران سفر کرده و مطالب خود را در این کتاب تحت عنوان آثار باقیمانده نوشته است.
تاریخ ایران سراسر حوادث است که شناخت علل بروز هر یک کتابی مفصل است. این سرزمین در جایگاهی قرار دارد که در مسیر تلاقی سه قاره آسیا، اروپا و آفریقا واقع شده و ایران مانند پلی است که شرق و غرب جهان را بههم متصل میکند. ایران در طول تاریخ هشت هزارساله خود مورد تهاجم اقوام مختلف از شرق و غرب عالم قرار گرفته و مردم این سرزمین در فرهنگ مهاجمان یا اثر گذاردهاند و با تاثیر پذیرفتهاند و در اثر آمیختگی فرهنگها یک فرهنگ ایرانی بالنده پدید آوردهاند.
«تاریخ ایران باستان» حسن پیرنیا
سال 1396 ناشران گوناگونی مانند کاگو، فراموشی، مدرسان شریف، ملینا، مبتکران و... مجموعه سه جلدی «تاریخ ایران باستان» نوشته «حسن پیرنیا» را چاپ کردهاند.
میرزا حسنخان مشیرالدوله (پیرنیا) شخصیت تاریخی دورههای قاجار و پهلوی است که در حوزههای سیاسی، فرهنگی و اجتماعی نقش پررنگی داشت و کتابهای ارزشمندی نیز در آن دوران منتشر کرد. تاریخپژوهان بر این باورند با تمام نقدهایی که به این اثر سترگ وارد شده است اما این کتاب همچنان یکی از منابع درسی گروههای تاریخ در دوره کارشناسی و ارشد با گرایش تاریخ ایران باستان است.
مجموعه سه جلدی «تاریخ ایران باستان» نوشته «حسن پیرنیا» است. در توضیح این مجموعه آمده است: «کتاب تاریخ ایران باستان (در سه جلد) نخستین کتابی است که به شیوه علمی و بر اساس مستندات و کشفیات باستانشناسی درباره گذشته تاریخی ایران نگاشته شد و هنوز هم مورد توجه است. این کتاب تنها به تاریخ ایران اختصاص ندراد، بلکه دایرهالمعارفی است در باب تاریخ و تمدن و فرهنگ گذشته ممالک مهم دنیا به ویژه یونان، روم، سوریه، مصر، عربستان، هند و... چنان که هنگام مطالعه این اثر تنها با تاریخ و سرگذشت سلسلههای ایرانی ماد، هخامنشی، اشکانی و سلسله یونانی سلوکی آشنا نمیشویم، بلکه در زمینه تاریخ خاورمیانه امروز و یونان باستان اطلاعات دست اول خواهیم یافت.»
در بخشی از کتاب میخوانیم: «از تمام روایات غیر از روایات گزنفون، چنین استنباط میشود که کوروش پس از تسخیر بابل در شمال و شرق ایران به سکاها پرداخته و حدود ایران را به سیحون رسانیده ولی در باب جنگی که در آن کشته شده یا زخم برداشته گفتههای مورخان مذکور مختلف است.»
نظرات