مدیرمسئول انتشارات «خجسته» در گفتوگو با ایبنا
نوسان هزینهها قیمتگذاری کتاب را با مشکل مواجه میکند
علیرضا یکرنگیان، با بیان این مطلب که تا زمان تثبیت وضعیت بازار کتاب چاپ نمیکنم گفت: برای چاپ کتاب باید امکان فروش را در نظر گرفت زیرا مخاطبان اصلی صنف نشر کتاب، معمولا از قشر متوسط جامعهاند.
وی با بیان این مطلب که پیش از این با بندی 65 هزار تومان کتاب چاپ میکردیم، افزود: تا زمانی که براساس شنیدهها کاغذ با بندی 170 هزار تومان به فروش میرسد، کتاب را چطور قیمتگذاری کنم که مخاطب توان خرید داشته باشد؟
این ناشر پیشکسوت ادامه داد: برای چاپ کتاب باید امکان فروش را در نظر گرفت زیرا مخاطبان اصلی صنف نشر کتاب، معمولا از قشر متوسط جامعهاند و ناشران سود حداقلی را در این کار برای خود در نظر میگیرند.
«من زندهام»
یکرنگیان با اشاره به کاهش قابل توجه شمارگان کتاب به کمتر از 500 نسخه گفت: انتشار کتاب با شمارگان 400 و حتی 300 نسخه به معنای تلاش ناشر برای به اصطلاح نگه داشتن خود در بازار است؛ تلاشی که با هدف کسب سود نیست. ناشر با این شمارگان میگوید «من زندهام». ولی چرا در کشور 80 میلیونی، کتاب باید با شمارگان 300 و یا 400 نسخه منتشر شود؟
ناشران باید مستقل عمل کنند
مدیرمسئول انتشارات «خجسته» درباره نقش دولت گفت: به هیچ وجه به حمایتهای دولتی معتقد نیستم بلکه تاکید دارم که ناشران باید مستقل عمل کنند. دولت باید زیرساختهای نشر را اصلاح کند. هیچ ناشری نباید خود را به حمایتهای دولتی وابسته کند.
وی افزود: مردم با خرید کتاب حامیان اصلی ناشران هستند اما متاسفانه در شرایط فعلی مردم هم توانایی خرید ندارند.
یکرنگیان درباره شرایط سابق بازار نشر بیان کرد: پیش از این 25 درصد برای ناشر درنظر گرفته میشود و براین اساس قیمت تمام شده تعیین میشد. اما با توجه به شرایط فعلی، قیمت لیتوگراف و چاپخانه نیز تغییر کرده است بنابراین جرات نمیکنم با قیمت فعلی کاغذ، کتاب چاپ کنم.
لزوم توجه به وضعیت مالی مردم
به گفته وی، برای تعیین قیمت ثابت، باید به شرایط مالی مردم نیز توجه کرد. این فعال حوزه نشر با مقایسه بین کتابهای عمومی و آموزشی و تخصصی در بحث قیمتگذاری و کشش بازار بیان کرد: نباید فراموش کنیم که کتابهای عمومی همیشه جزو سبد خانوار نیستند. علاوه براین خانوادههایی که دانشجو و دانشآموز دارند مجبور به خرید کتابهای درسی، کمک آموزشی و آموزشی هستند و ناشران این دسته از کتابها با هر قیمتی به انتشار کتاب دست میزنند و همیشه حمایت میشوند. اما باید پرسید که چه کسی از ناشران عمومی حمایت میکند؟
یکرنگیان افزود: سعی میکنم کتابهایم در شرایطی تولید کنم که خانوادهها و دانشجویان و دانشآموزان توانایی خرید داشته باشند.
جامعهای تستی ساختهایم
وی با انتقاد از تبلیغات رسانهای برای کتابهای کمک آموزشی ادامه داد: روزبهروز شاهد افزایش تبلیغات رسانهای برای کتابهای کمک آموزشی هستیم اما بعد از گذشت دهها سال آیا موفق شدیم که محمد معینها و یا فروزانفرها تربیت کنیم. جامعهای تستی ساختهایم حتی در حوزههای علمیه نیز آزمونها تستی شدهاند بنابراین چطور میتوانیم علامه حائری و یا علامه جعفری و طباطبایی داشته باشیم؟
مدیرمسئول نشر خجسته درباره نقش مولف در تعیین قیمت کتاب بیان کرد: چند نفر از همکاران ناشر درباره اعمال نظر نویسنده در تعیین قیمت کتاب شنیدهام و این موضوع را کمال بیاخلاقی میدانم. مولفی که دانشجو را برای خرید کتابش مجبور میکند تا به هدف ارتقاء علمی خود برسد را کمال بیاخلاقی میدانم. کتابهای عمومی شامل این معضل نمیشوند. امیدوارم که این موضوع روال نشود.
«چنان نماند و چنین نیز هم نخواهد ماند»
وی با تاکید بر هدفگذاری نشر خجسته گفت: هدفی را برای خودمان تعیین کردهایم و ادامه میدهیم و فکر میکنم که «چنان نماند و چنین نیز هم نخواهد ماند» آینده نشر کتاب باید خوب باشد. در حال تجربه دوره گذار هستیم. بنابراین به هیچ وجه نباید فکرکنیم که این آینده نشر بد باشد. طی 160 سال این دورهها گذراندیم و قرار نیست که این وضعیت دائمی باشد. کشور برای آینده مطلوب به نشر هم نیاز دارد.
نظر شما