شنبه ۲۴ شهریور ۱۳۹۷ - ۱۷:۳۷
مسجدجامعی: حذف میدان «قیصر امین‌پور» نشان داد هنوز هم خودرو حرف اول را می‌زند!

احمد مسجدجامعی درباره حذف میدان «قیصر امین‌پور» گفت: نامگذاری میدان «قیصر امین‌پور» به سادگی اتفاق نیفتاده است اما به راحتی آن را حذف کرده‌اند. حذف این میدان نشان داد که هنوز هم خودرو محوری در تهران حرف اول را می‌زند. متاسفانه اکنون شعر، ادب، فرهنگ و... به راحتی در برابر خودرو حذف می‌شود.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) نشست خبری تشریح عملکرد کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر تهران طی یک سال اخیر، شنبه 24 شهریور در انجمن آثار و مفاخر فرهنگی برگزار شد.

این نشست با پرسش و پاسخ اصحاب رسانه در رسانه‌های مختلف آغاز شد. احمد مسجدجامعی، رییس کمیته‌ فرهنگی شورای اسلامی شهر تهران در پاسخ به پرسشی درباره حذف ناگهانی میدان «قیصر امین‌پور» که طی روزهای اخیر صورت گرفت، گفت: نامگذاری میدانی به نام «قیصر امین‌پور» یک اتفاق خاص بود، چرا که برای اولین بار قرار شد، به غیر از نام شهدا، نام شخصیت‌های ادبی روی خیابان‌های شهر تهران گذاشته شده و این اتفاق با نام قیصر امین‌پور آغاز شد.

وی ادامه داد: بر اساس نامه‌ای که انجمن شاعران ایران نوشت سه شاعر قیصر امین‌پور، سلمان هراتی و حسن حسینی به نوعی به عنوان شاعران ملی برای این کار انتخاب شدند. البته در این میان آنها روی نام امین‌پور اجماعی وجود داشت چون ایشان در حوزه‌های مختلف فعال بود.
نامگذاری میدان «قیصر امین‌پور» به سادگی اتفاق نیفتاده است اما به راحتی آن را حذف کرده‌اند. میدان اساسا محلی برای مکث است و من نگران سایر میدان‌های شهر هستم که مبادا با بهانه‌های واهی حذف شوند. پیش از این هم میدان منیریه حذف شد و یا میدان ولیعصر با دلایلی خاص به شکل امروزی درآمد. من حتی زمانی که اطلاع دادند میدان امین‌پور را حذف کردند باور نکردم و شخصا این محل را دیدم.
 
مسجدجامعی با بیان اینکه حذف این میدان نشان داد که هنوز هم خودرو محوری در تهران حرف اول را می‌زند یادآور شد: متاسفانه اکنون شعر، ادب، فرهنگ و ... به راحتی در برابر خودرو حذف می‌شود. برایم جای سوال است که مسئولان شهرداری منطقه دو اعلام کرده‌اند که آن را جبران می‌کنند؟! چگونه؟ مگر نامگذاری به راحتی اتفاق افتاد؟ نامگذاری‌ها میدان‌ها و خیابان‌ها در کمیسیون و صحن شورا تصویب می‌شود و مقدمات بسیار طولانی دارد و نمی‌توان یکباره یک فضای شهری را که شناسنامه و هویت آن است، حذف کرد. مگر شهر قاعده‌مند نیست که این کارها صورت می‌گیرد؟

وی در همین باره اظهار کرد: نام‌گذاری هر یک از محلات و مناطق تهران بر اساس یک هویت و شناسنامه‌ای صورت می‌گیرد و نمی‌توان به راحتی نام یک میدان را حذف کرد. ما نیز در این باره پیگیری‌های لازم را به عمل می‌آوریم.

رییس کمیته‌ فرهنگی شورای اسلامی شهر تهران در بخش دیگری از سخنان خود درباره سرانجام تملک خانه‌های تاریخی در پایتخت از جمله خانه اتحادیه توضیح داد و افزود: در منطقه 11 خانه‌ای به نام «خانه مینایی» وجود دارد که شهرداری تهران آن را با بهای شش میلیارد تومان تملک کرده و پیشنهاد دادیم که این خانه تبدیل به خانه موزه ولیعصر (عج) شود و شناسنامه آن تبدیل شود چون این خیابان از این منطقه شروع شده است.

وی اضافه کرد: منشاء خرید خانه «اتحادیه» نیز تهران گردی بود و در شورای اسلامی شهر تهران، شهرداری را ملزم به تملک این خانه کردیم. شهرداری تهران نیز پس از جلسه با 150 مالک و ورثه توانست این خانه را تملک کند. در زمان بهره‌برداری هم پیشنهادهایی مختلفی مطرح شد و حتی پیشنهاد شد از آنجایی که این خانه لوکیشن سریال «دایی جان ناپلئون» بود به محلی برای هنرمندان تبدیل شود، اما هنوز کاربری آن مشخص نیست.

رییس کمیته‌ فرهنگی شورای اسلامی شهر تهران در پاسخ به پرسش خبرنگار ایبنا درباره سرانجام راه‌اندازی گذر فرهنگ و ساماندهی راسته کتابفروشی‌ها نیز توضیحاتی را بیان کرد و گفت: ایده این کار به بازسازی فضای شهری بر می‌گردد که در ابتدا مطرح شد، چون کتاب محور فکر و اندیشه بوده، سه راستا را در اولویت باسازی قرار دادیم. نخست راسته ناصرخسرو که بازسازی شد. دیگری  راسته بهارستان که محور فرهنگی سیاسی بود و سومی راسته روبه‌روی دانشگاه تهران که محور فعالیت‌های فرهنگی و علمی بود. پس ترمیم فضای شهری از همین جا شروع شد راسته کتاب جلسات آن برگزار شد و بحث بازسازی راسته هم طرح‌ها و ایده‌هایش بیان شد اما موضوعی مطرح بود که این مسیر حد فاصل تردد دستگاه کلان سیاسی با سایر دستگاه‌های شهر بود و دفاتر مهم و وزارتخانه، ریاست جمهوری و ... در این فاصله قرار دارند بنابراین قرار شد این موضوع را بررسی کنیم.

با این وجود راسته کتاب به طرح کلان پهنه رودکی وصل شده است. البته من در این باره بحث‌های بیشتری هم دارم. ما برای در باغ ملی 20 میلیارد تومان برای نورپردازی هزینه کردیم! نورپردازی برای جایی که درش روی مردم بسته است چه ربطی به ما دارد؟ یعنی آنجا قبل از اینکه ما 20 میلیارد تومان هزینه کنیم درش باز بود! شهرداری منطقه 12 قبلا آنجا برنامه‌های فرهنگی داشت. به هر حال قرار بود این فضا گسترش پیدا کند و مصوبه آن هم به دولت خاتمی برمی‌گردد. درباره راسته کتاب هم ما می‌خواستیم پهنه رودکی را از چهارراه ولیعصر آغاز کنیم. به هر حال کارهایی را که می‌توانستیم انجام دادیم و نخستین جایی که سیمای آن اصلاح شد و ایرادات بصری آن حذف شد راسته روبه‌روی دانشگاه بود. به هر حال ما همچنان در حال پیگیری این طرح و ساماندهی راسته کتابفروش‌ها هم هستیم.

رییس کمیته فرهنگی شورای شهر تهران در بخش دیگری از سخنانش درباره اینکه گفته می‌شود، اقدامات مدیریت شهری جدید با دین و مسائل مذهبی در تضاد است، عنوان کرد: همه ما در فضای دینی بزرگ شده و تنفس می‌کنیم و چرا می‌گویید که مدیریت شهری با دین زاویه دارد؟ مردم برای انجام کارهای دینی و مذهبی معطل کمک‌های شهرداری نمی‌مانند، البته که شهرداری کیسه پول نیست، بلکه در حوزه فکری و هماهنگی همکاری می‌کند. ما در همه حوزه‌های فرهنگی و نه صرفا مذهبی کاهش بودجه داشتیم.  با این حال همه ما تلاش می‌کنیم که فعالیت‌های دینی و قرآنی تسری یابد.
 
به گفته وی، بر همین اساس برای نخستین بار ردیف بودجه در شورای شهر به اقدامات دینی و قرآنی اختصاص پیدا کرده که نشان از قاعده‌مند شدن این فعالیت‌هاست.

وی در بخش پایانی سخنانش با بیان این که همه مردم را در روز کتاب به کتابگردی دعوت می‌کنم، گفت: همچنین روز 14 مهرماه را به عنوان روز تهران پیشنهاد دادیم که می‌تواند به هفته تهران تبدیل شود. به مراکز استان‌ها هم پیشنهاد دادیم که چنین کاری را دنبال کنند. به هر حال می‌توانیم بسیاری از مباحث مطرح شده درباره تهران را به صورت تخصصی در هفته تهران بررسی کنیم.


محمدجواد حق‌شناس نیز در این نشست با اشاره به کاهش بودجه شدید در حوزه فرهنگی و اجتماعی بودیم، گفت: این رقم به گونه‌ای بوده که 25 درصد از بودجه حوزه فرهنگی و اجتماعی یعنی حدود 350 میلیارد تومان حذف شد. هر چند که بعد از آن مقرر شد که همه معاونت‌ها 3.5 درصد از بودجه خود را صرف مسائل فرهنگی کنند؛ اما با این حال شاهد کاهش بودجه در این حوزه بودیم.

وی در پاسخ به پرسش دیگری درباره اینکه تاکنون تغییرات محسوسی در حوزه کاری این کمیسیون دیده نمی‌شود، گفت: در دوره جدید سعی کردیم که تغییر رویکرد داشته باشیم، و در همین راستا برای توجه به کالبدهای شهری و فضاسازی‌هایی در این باره، فرصتی فراهم شده تا شهری که پیش از این تبدیل به کارگاهی بزرگ شده بود، امکان ورود ایده‌های جدید داشته باشد. پیش از این توجه به خودرو محور همه فعالیت‌های شهری بود و در همین راستا پروژه‌های مانند بزرگراه امام علی، تونل رسالت و ... تاسیس شد، اما به تدریج در دوره فعلی این رویکرد تغییر کرد و انسان محور برنامه‌ها شد و به همین دلیل افزایش نشاط اجتماعی، تقویت سرمایه اجتماعی، جلب مشارکت و ... در دستور کار قرار گرفت.

حق‌شناس با اشاره به اقدامات کمیسیون فرهنگی و اجتماعی در برگزاری برنامه‌هایی همچون پخش فوتبال در استادیوم آزادی، اجرای برنامه‌های شادستان، نمایشگاه کتاب و ... گفت: در یک سال اخیر اقداماتی در خصوص راه‌اندازی گذر کتاب، نمایشگاه‌های خیابانی، موسیقی‌های خیابانی و ... را ایفا کردیم. شهرداری برای برگزاری نمایشگاه کتاب امسال شاید نزدیک به 4 میلیارد تومان کمک کرده باشد که گزارش خاصی هم از آن ارائه نشده است بنابراین تغییر رویکرد در فعالیت‌ها امری نیست که به یکباره احساس شود.
 
وی در پاسخ به پرسش خبرنگار ایبنا مبنی بر رویکرد شهرداری نسبت به ورود به حوزه‌های فرهنگی چون کتاب، مانند آنچه که سازمان زیباسازی شهرداری در افتتاح کتابفروشی انجام داد گفت: علی القاعده شهرداری با کتابفروشی و تصدی‌گری ارتباطی ندارد اما به طور مثال درباره سازمان زیباسازی که کتابفروشی تاسیس کرد ملاحظاتی وجود دارد چون این سازمان در حوزه تخصصی تولیداتی داشت که عدم دسترسی مخاطبان به آنها احساس می شد بنابراین باید محلی برای عرضه این محصولات وجود داشت.

حق‌شناس در پاسخ به سوال دیگری، درباره آخرین وضعیت تحقیق و تفحص از موسسه توضیح داد: مراحل انجام تحقیق و تفحص در حال پیگیری است و پیش‌بینی می‌شود تا اواخر مهرماه این گزارش به کمیسیون و در اوایل آبان‌ماه نیز گزارش تحقیق و تفحص از موسسه همشهری در صحن شورا مورد بررسی قرار گیرد.

وی همچنین درباره قرارداد اخیر روزنامه همشهری در حوزه مجلات، گفت: این اقدام بدون اطلاع کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر انجام گرفت چرا که موسسه همشهری به عنوان یک شرکت، خود را موظف به پاسخگویی به شورا نمی‌دانست اما از آنجایی که شکایات روزنامه نگاران زیاد بود و همچنین انجمن صنفی موضوع به موضوع ورود کرده بود، جلسات مشترکی با مسئولان روزنامه گذاشته و فردا هم جلسه‌ای با آنها داریم و بعد نظر نهایی‌مان را اعلام می‌کنیم.

وی با بیان اینکه 93 روزنامه‌نگار که در قالب هشت مجله فعالیت می‌کردند و همچنین 150 نفر که به صورت غیر مستقیم با این روزنامه فعالیت می‌کردند شکایت داشتند، ادامه داد: قطعا به موضوع حواشی روزنامه همشهری رسیدگی می‌شود.

حق‌شناس با بیان اینکه مدیریت شهری جدید میراث دار بدهی‌های شهرداری است که برخی از آنها متعلق به دهه 80 است،‌ گفت: قبول کنید که می‌بایست در همه حوزه‌ها کاهش بودجه داشته باشیم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها