حضور مردم مشتاق در این مراسم به گونهای بود که تعدادی از حضار ایستاده این مراسم را دنبال میکردند و مجری برنامه بارها از این حضور تشکر و از کمبود فضا عذرخواهی کرد.
محمدعلی طالبی، استاندار جدید یزد، غلامعلی سفید، رئیس شورای اسلامی شهر یزد؛ مجید جوادیانزاده، مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلا مییزد؛ ونوس عامری، عضو شورای اسلامی شهر یزد و تعداد زیادی از مسئولان استانی در این مراسم حضور داشتند.
اسلامی ندوشن، جوهره ایرانی را گوهری اصلی برای عرض اندام میداند
اصغر دادبه نویسنده و پژوهشگر مطرح در حوزه عرفان و ادبیات در این مراسم با اشاره به مقام علمی محمدعلی اسلامی ندوشن گفت: این مقام علمی نشان از خلاقیت و ذوق استاد است که توانسته در جهان خوش بدرخشد.
وی افزود: بیش از 15 سال پیش مراسم بزرگداشتی از سوی دانشگاه یزد و دانشگاه فرهنگیان یزد برای دکتر اسلامیندوشن برگزار شد و همان زمان دکتر اسلامی در خصوص 13 برابر شدن یزد سخن گفت و امروز نیز شاهد این امر هستیم که حتی یزد فراتر از آن رفته و شاید تا 130 برابر شده است.
این استاد دانشگاه ادامه داد: این افزایشهای بیرویه آفتی در جان ما است که کیفیت را به سمت نابودی پیش برده است.
دادبه گفت: در آن زمان استاد مقالاتی را خواندند که من در کتاب دکتر رهبر بیان کردم که سخنی از فراز و نشیبها و جوهره ایرانی بود و از آنچه که باعث نجات ما شده است، سخن گفتند اما در میان این مباحث خود به نکتهای اشاره کردند که این دنیای ناجوانمردیها به ابزارهایی مسلح شده که در گذشته نبوده است.
وی افزود: استاد ادامه داد که برخی بیان میکنند این بار ققنوس با این همه دشمنی میتواند سر بر خاک برآورد که پاسخ ایشان نیز همان بود، که من به جوهر ایرانی قائلم و میدانم این چنین میشود.
نویسنده و پژوهشگر برتر کشور بیان کرد: گفتند که شاید مرا خرافاتی بنامید اما من ترجیح میدهم در ایران بمانم و خرافاتی بمانم و بیان کردند که ماییم که بایستی جلو بادها بیایستیم.
دادبه گفت: این قیل دغدغهها که افرادی همچون دکتر اسلامی داشتند، با این شور بود که ایران باید بماند و بقای خود را حفظ کند.
وی یادآور شد: در این صحبتها نخستین مساله، داشتن خانه است زیرا اگر خانه نیز استیجاری باشد، سرپناهی برای ما است ولی در صورتی که بیخانمان باشیم، فضیلتی نیست و در این راستا نیز بزرگترین خانهای که در آن زندگی میکنیم و مالک آن هستیم، میهن ما است.
این استاد دانشگاه گفت: ما امروز اگر به افرادی که در خارج از کشور خدمات فراوانی به کشورهای دیگر کردهاند و حتی دانشمند هستند، بپرسیم که به همه آنچه دیدهای و کردهای آیا در آنجا «خودی شدهای؟»، بیان میکند که نه این چنین نیست.
نویسنده و پژوهشگر گفت: دومین علتی که این مرد بزرگ بر آن پای میفشارد، بخشی از هویت ملی میهنی است. اهل کجا بودن در هویتسازی مطرح میشود و هرکجا باشیم و تعلق داشته باشیم، معنی ویژهای دارد. وقتی میگوییم از ایرانیم فقط سخن از قطعه خاک و از شیری که گربهای از آن باقی مانده و ما معتقدیم که این گربه از هر شیری بهتر است، باید از این فرهنگ بمانیم.
دادبه ادامه داد: باید این یادگارها را به عنوان هویت خود نگه داریم. ما جهان وطن را زمانی که حضرت صاحب الامر ظهور میکند، میخواهیم.
این نویسنده بیان کرد: سومین دلیل نیز بیان میکند که این سرزمین ظرفی برای مظروف است و هیچ ظرفی بیمظروف نمیشود و امروز نیز از تشیع که حرف میزنیم، ظرفش اینجاست و این ایران نجیب است که ارزشها را نگه میدارد. چون خانه باید هویت و ظرفی داشته باشد، نیاز است که ایران را داشته باشیم.
وی افزود: آخرین دلیل که استاد نیز برای بقای ایران بیان میکند این است که خانه، بیجایگزین است و به هرکجا برویم خانه خودمان نمیشود به همین جهات است که باید عاشقانه ایران را نگه داریم.
این استاد دانشگاه گفت: هر وقت به ایران به مثابه ملک نگاه شود دچار غفلت شدهایم و با بحران روبه رو میشویم اما اگر به مثابه عشق به آن نگاه کنیم، هرگز اجازه قدمی تجاوز و تعرض به آن و فرهنگش نمیدهیم.
اسلامی ندوشن، شاهنامه را نمادی آشکار و حافظ را نمادی پنهان میداند
کامیار عابدی نویسنده و محقق ادبی هم در ادامه این مراسم سخن از درجات علمی دکتر اسلامی ندوشن گفت و بیان کرد: آثار وی به دو گروه آثار ادبی و مقالات و شعر و داستان و در حوزه فرهنگ، اجتماع و انسان است.
وی افزود: در آثار دکتر اسلامی ندوشن شاهد توجه ویژه ای به فرهنگ، اجتماع و جامعه هستیم که با استعانت از کتابهای شاهنامه و دیوان حافظ بیان شده است و شاهنامه برای وی به عنوان نماد آشکار و حافظ نیز به عنوان هویت پنهان است.
این نویسنده ادامه داد: اگر به آثار دکتر نگاه کنیم به دو کلمه، یکی ایران به عنوان نشانگر توجه به هویت و فرهنگ و دیگری انسان به معنی عام توجه ویژهای دارد.
عابدی گفت: دکتر اسلامی ندوشن ناسیونالیسم را با توجه به انسان و فرهنگی تعدیل میکند و در واقع ایران وطن و جهان وطن را با هم میآورد. او تلاش کرد تا با نگاهی تاریخی و خاص سیر زندگی را نشان دهد.
این نویسنده و پژوهشگر کشوری بیان کرد: دوری از سیاست، بازیابی آثار ادبی کهن، نگاه انسانی ایرانی، قلم ظریف و بیان مشکلات به آسانترین روش مهمترین ویژگیهای آثار دکتر اسلامیندوشن است.
یکی از آرزوهای ما در برنامههای مستمر فرهنگی محقق شد
محمد علی طالبی، استاندار یزد نیز در این مراسم گفت: یکی از آرزوهای ما برنامهریزی مستمر فرهنگی در استان بوده است که این نشستها توانسته به این امر تحقق دهد.
وی افزود: شبهای فرهنگی، برنامههای خانه شهید صدوقی به عنوان برنامههای شاخص در استان است که میتواند در جامعه گسترش پیدا کند و تقویت بعد فرهنگی را در بر داشته باشد.
طالبی بیان کرد: تقویت و حفظ هویت مستلزم داشتن برنامههای این چنین از جمله بزرگداشت یاد و خاطره بزرگان است. امروز یاد و خاطره افراد میتواند از طریق برنامههای فرهنگی زنده بماند.
استاندار جدید یزد افزود: استدعا دارم که مدیریت ارشد استان را در تعالی فرهنگی و اجتماعی کمک کنید زیرا زیربنای توسعه جامعه، فرهنگ است.
در ادامه این مراسم نیز از کتاب « نامه به فرزند» به عنوان پندنامه دکتر اسلامی ندوشن رونمایی شد و روی جلد این کتاب به امضای مسئولان استانی و نویسندگان کشوری رسید.
در پایان نیز برای اولین بار نمایشنامه خوانی از اثر «ابر زمانه وابر زلف» دکتر اسلامی ندوشن به زبان فارسی اجرا شد.
نظر شما