مهدویراد، در نشست خبری سیوششمین دوره جایزه کتابسال جمهوری اسلامی ایران، ضمن اشاره به داوری 6413 عنوان کتاب از سوی هیات داوران این دوره از جایزه کتاب سال گفت: امسال مانند سالهای گذشته آثار بررسیشده از نظر کمی رشد مناسبی داشتند اما همچنان از ضعف درونمایه و کیفیت رنج میبریم.
وی ادامه داد: 6413 عنوان کتاب در جریان داوری قرار گرفتند و 272 عنوان به مرحله نهایی رسیدند. دایره بررسی آثار به کتابهایی اختصاص دارد که از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مجوز انتشار دریافت کردهاند. سه حوزه اصلی به کتابهای تالیفی، ترجمه و تحقیق اختصاص دارد.
داوری جایزه کتاب سال به تعاریف جدید نیاز دارند
مهدویراد درباره لزوم ارائه تعریف برای برخی کتابها که در هیچکدام از قالبهای تالیف، ترجمه و تحقیق نمیگنجد بیان کرد: برخی کتابها با توجه به مقدمه مترجم، افزوده شدن فصلهای جدید و همچنین گزیدهگوییها بهطوری است که نمیتوان کتاب را کاملا ترجمه و یا تالیف نامید و باید در کاربرگ جدید تعریف شود. داوران برای داوری این آثار به معیارهای ارزیابی جدید نیاز دارند که باید تعریف شوند.
دبیر علمی سیوششمین دوره جایزه کتابسال افزود: امسال مانند سالهای گذشته آثار بررسیشده از نظر کمی رشد مناسبی داشتند اما همچنان از ضعف درونمایه و کیفیت رنج میبریم؛ حتی در رشتههای علوم پایه و محض همچنین مهندسی کامپیوتر و برق آثار قابل توجه نبودند؛ علاوه بر این در حوزههای علوم انسانی و اسلامی نیز کارهای مهمی شناسایی نشده است.
مهدویراد با تاکید بر اهمیت برگزاری نشستهای نقد کتاب در سرای اهل قلم موسسه خانه کتاب گفت: باید پیشنهادهای جدیدی برای تقویت نشستها معرفی و نقد کتاب ارایه شود.
جایزه جهانی کتاب سال 10 برگزیده دارد
در ادامه این نشست حیدری، دبیر جایزه جهانی کتابسال درباره جریان شناسایی آثار مولفان خارجی گفت: طبق روال سالهای گذشته کتابها از طریق مراجع مختلف مانند رایزنیهای فرهنگی جمهوری اسلامی ایران شناسایی شدند.
وی افزود: 2000 عنوان کتاب در این دوره بررسی شده است برخی آثار از رویدادهای فرهنگی مانند نمایشگاههای خارجی و کتابخانههای ملی نیز خریداری شده است. کتابها به موضوعات هنر، معماری، کلام و عرفان، توریسم، ایران و جهانگردی اختصاص دارد.
حیدری ادامه داد: 200 اثر به مراحل بعدی داوری راه پیدا کردهاند. و 10 اثر بهعنوان برگزیده بیستوششمین دوره جایزه جهانی کتابسال از سوی داوران شناسایی شده است.
خرید 100میلیون تومان کتاب خارجی
در ادامه این نشست خبری حیدری در پاسخ به پرسش خبرنگار ایبنا درباره خرید کتاب خارجی در این دوره از جایزه جهانی کتابسال و میزان بودجه تخصیص یافته برای این موضوع گفت: خوشبختانه باوجود همه مسائل و مشکلات اقتصادی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از توجه به این مقوله فروگذاری نشد. خریدهای کتاب از نمایشگاه کتاب تهران و بخشی دیگر از نمایشگاه بینالمللی کتاب فرانکفورت انجام شده است علاوه بر این با خوشبختانه به دلیل ارتباط تنگاتنگ با نمایندگان و رایزنان فرهنگی کشورمان برای شناسایی کتابها مشاوره گرفتهایم.
وی افزود: خوشبختانه به لحاظ بودجه محدودیتی جدی، وجود ندارد؛ اما درباره میزان رقم تخصیص داده شده حضور ذهن ندارم.
حسینیپور در پاسخ به پرسش خبرنگار ایبنا درباره هزینه خرید کتاب برای بیست و ششمین دوره جایزه جهانی کتابسال بیان کرد: بودجه خرید کتاب برای این موضوع از موسسه خانه کتاب تامین شده است. امسال نزدیک به صد میلیون تومان کتاب از نمایشگاه کتاب خریداری شد و بیش از 50 میلیون تومان نیز از نمایشگاههای خارج از کشور است.
وی افزود: تلاش داریم منابع ارزشمند جایزه کتاب سال و جایزه جهانی را در ساختمان شماره موسسه خانه کتاب منتقل و در قالب کتابخانه در اختیار پژوهشگران قرار بگیرد. امیدوایم بعد از برگزاری جایزه جهانی این کتابخانه را افتتاح کنیم.
حسینیپور، همچنین با تاکید بر لزوم توجه بیشتر به تقویت کرسیهای ایرانشناسی در خارج از کشور بیان کرد: کرسیهای ایرانشناسی در کشورهای دیگر، به شدت در حال ضعیف شدن هستند. این کرسیها را به دلایل مختلف ازجمله فوت ایرانشناسان از دست میدهیم و جایگزینی هم برای آنها تعریف نمیشود.
مدیر عامل موسسه خانه کتاب ادامه داد: به نظر میرسد همه نهادها و سازمانهایی که در خارج از کشور فعال هستند، اعم از وزارت امور خارجه، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و بنیاد سعدی باید همت کنند تا این کرسیها تقویت و حفظ شوند. در غیر اینصورت، کشورهای دیگر، جای آنها را میگیرند و زمینهساز فقر علمی برای ما خواهد شد.
در پایان این نشست از پوستر سیوششمین دوره جایزه کتاب سال و بیست و ششمین دوره جایزه جهانی کتاب سال رونمایی شد.
نشست خبری سیوششمین دوره جایزه کتابسال جمهوری اسلامی ایران و جایزه جهانی کتابسال پیش از ظهر امروز (سهشنبه 9بهمنماه) با حضور نیکنام حسینیپور؛ مدیرعامل موسسه خانهکتاب، محمدعلی مهدویراد؛ دبیر علمی این رویداد و محمدعلی حیدری؛ دبیر جایزه جهانی کتابسال در سرای اهل قلم موسسه خانهکتاب برگزار شد.
نظر شما