شنبه ۱۳ بهمن ۱۳۹۷ - ۱۹:۰۱
انقلاب اسلامی ایران به درستی انقلاب کلمات است

سیدعباس صالحی گفت: انقلاب اسلامی ایران مدیون شعر و شاعران است و به درستی انقلاب کلمات است. انقلاب‌های اجتماعی در هرجای جهان هرکدام به نامی توصیف شده‌اند و انقلاب ایران انقلاب کلمه بوده است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در آئین اختتامیه سیزدهمین دوره شعر فجر گفت: خوشحالم در چهلمین سالگرد انقلاب اسلامی درباره موضوع ارزشمندی چون شعر سخن می‌گویم. شعر با ایران همزاد است. هزاران سال تاریخ ایران به‌گونه‌ای پا به پای شعر حرکت کرده است، قدم زده است و به امروز ایران رسیده است. شعر چشمه حیات ایرانی است و چون آب گوارا و روان در رودخانه تاریخ ایران جریان داشته است.
 
وی ادامه داد: ما ملتی بوده‌ایم و هستیم که با شعر سخن گفته‌ایم و با شعر با یکدیگر ارتباط برقرار کرده‌ایم و حتی پیامبر آسمانی ما زرتشت هم در کتابش پیامش را با زبان شعر به مردمش منتقل کرده است.
 
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به نقش شعر در زندگی ایرانی‌ها اظهار کرد: شعر هویت ایرانی است؛ شعر جوهره ایران است و ما را در هرجا با شعر می‌شناسند و شاعران ما پرچم ایران هستند. از شبه‌قاره هند تا بالکان، آسیای صغیر و شمال آفریقا هرجا نام ایران است به‌گونه‌ای با شعر و شاعری پیوند دارد. در هر دوره‌ای از تاریخ پرفراز و نشیب ایران عزیز هرگاه که حادثه مهمی بوده است در پیش‌نیاز آن شعر بوده است جنبش‌های بزرگ و کوچک این سرزمین به گونه‌ای با شعر پیوند خورده است.
 
صالحی در توضیح نقش شعر در انقلاب اسلامی گفت: انقلاب اسلامی ایران که اکنون چهلمین سالگرد آن را در پیش داریم به‌گونه‌ای مدیون شعر و شاعران است. انقلاب اسلامی ایران به درستی انقلاب کلمات است. انقلاب‌های اجتماعی در هرجای جهان هرکدام به نامی توصیف شده‌اند و انقلاب ایران انقلاب کلمه بوده است.
 
وی افزود: کلمه‌ای که گاهی در قالب خطابه درمی‌آمد و گاهی در قالب شعر و به‌گونه‌های مختلف شعر و شاعری به انقلاب رسید. از دکلمه، از تابلوها، پرچم‌ها و سرودهای انقلابی و حوزه‌های فراوان دیگر.
 
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به نقش شاعران در بیداری جامعه اظهار کرد: شاعران ایران سهم قابل‌توجهی در آگاهی‌بخشی اجتماعی از 28 مرداد 42 تا سال 57 داشتند و این سهم، سهمی انکارناپذیر است. چه بسیار کسان که به‌خاطر واژه زندانی شدند و چه بسیار کسانی که به‌خاطر کتاب شعر در فاصله سال‌های 42 تا 57 به زندان افتادند.
 
وی ادامه داد: بخش قابل توجهی از انقلاب ما مدیون جریان بزرگ شعر بوده است. در خطه‌ خطه ایران وقتی سهم تاریخ انقلاب را بررسی می‌کنیم به گونه‌ای سهم شاعران هر خطه دیده می‌شود. برای مثال در منطقه خودم خراسان ده‌ها شاعر بزرگ در پیدایش این انقلاب بزرگ نقش داشتند. از بزرگانی چون اخوان، شفیعی کدکنی و دیگران سروده‌هایشان آگاهی اجتماعی را به جامعه منتقل کرده‌اند و جامعه را به طرف آزادی، استقلال و مقاومت کشاندند و یکی از آن عزیزان که یک صبغه خراسانی هم دارد استاد موسوی گرمارودی است. آقای موسوی گرمارودی شاید خراسانی نباشند اما به اعتبار تلمذ پیش ادیب نیشابوری مدتی در خراسان بوده‌اند و تعلقات خراسانی دارند و ما وی را در مجموعه خراسانی‌ها قرار می‌دهیم از این بابت افتخار می‌کنیم. شاعرانی مثل او از طریق شعرهای اجتماعی، سیاسی و نوآیینی به انقلاب خدمت کرده‌اند و بخصوص حرکتی که از سال 42 با نهضت امام شکل خاصی پیدا کرد.

وی افزود: شعر آیینی در کشور ما سابقه داشت اما شعر نوآیین شعری بود که بین شعر حماسی و شعر مذهبی و در جایی با شعر عرفانی تقاطع‌هایی برقرار کرد و شعر موسوی یکی از شعرهایی بود که به شکل قابل‌توجهی در شعر ما نمایان بود. در آثار ایشان مانند «در سایه‌سار نخل ولایت» و آثار دیگری که قبل از انقلاب از وی عرضه شد با همین رویکرد بوده است. «غروب دلگیر» ایشان شعر فخیم و ارزشمندی است که به مناسبت بعثت پیامبر اکرم (ص) سروده شده بود و جایزه‌ای نیز که در سال 1342 در حسینیه ارشاد برگزار شد به این شعر اهدا شد. موسوی گرمارودی در جایی گفته بود که وقتی در زندان بوده است برای شعر «بهار خون» به تعداد تک‌تک کلماتش شلاق خورده است. چراکه این شعر و واژگانش توانسته بودند چنان فضایی را بیافرینند که جریان استبداد فکر می‌کرد که هر واژه شلاقی است که به صورت آنها خورده است و باید بابت این موضوع انتقام بگیرند.

صالحی در پایان گفت: خوشبختانه جریان شعر و شاعری در چهل‌سال اخیر جریان روبه‌رشدی بوده است و کتاب‌هایی که بعد از انقلاب منتشر شده طبق آمار خانه‌کتاب 45هزار و 400 کتاب چاپ اول بوده که از این تعداد 38هزار و 28 عنوان کتاب مربوط به شاعران قرن 14 بوده است. خوشبختانه جریان قابل‌توجهی داشته‌ایم و اگر بزرگوارانی مثل شفیعی کدکنی اظهار می‌کنند که ما بعد از انقلاب بیش از هزار شاعر خوش قریحه داشته‌ایم این بیانگر رویش ایرانی است که با شعر متولد شده، با شعر ادامه داده و با شعر ماندگار خواهد شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها