فرزاد کریمی منتقد و پژوهشگر ادبی یادداشتی درباره واقعیات همایش های ادبی در ایران نوشته و در اختیار ایبنا قرار داده است.
اما اگر با هر یک از این استادان (حتا استادان دانشگاه علامه طباطبایی که دورههای نخستین همایش منسوب به این دانشگاه است) صحبت کنید، یا از وجود اسمشان در این سیاهه بیخبرند یا فقط در این حد اطلاع دارند که عضو کمیتهاند، بدون این که هیچ دخالت علمی در برگزاری همایش داشته باشند. در واقع همایش بدون هیچ بار علمی برگزار میشود. تنها برای روز برگزاری همایش تعدادی نامها دعوت به سخنرانی میشوند که ایشان هم اغلب از چگونگی برگزاری چنین همایشی بیاطلاعند. کافی است در پاسخ به فراخوان همایش مقالهای ـبا هر سطحی از کیفیتـ به همایش ارسال کنید. فردای آن روز پیامی مبنی بر پذیرش مقاله، همراه با هزینه شرکت در همایش و شماره حسابی برای شما ارسال خواهد شد.
جالب این است که این شماره حساب، شخصی و متعلق به دبیر همایش است که البته مزین به عنوان «شعبهی دانشگاه تهران» هم هست! علیالقاعده هیچ نظارتی بر هزینهکرد وجوه واریزی به این حساب وجود ندارد. نکته دیگر این که شماره تماس ثابت دبیرخانه همایش هیچگاه پاسخگوی تماسگیرندگان نیست زیرا اصولا چنین دبیرخانهای وجود خارجی ندارد و تمامی امور توسط شخص دبیر همایش و شمارهی همراه ایشان تمشیت میشود.
البته برگزاری هر گردهمایی حق افراد و گروههاست اما سوء استفاه از ناآگاهی بعضی دانشجویان و بیتفاوتی برخی استادان نسبت به قرارگرفتن نامشان در سیاهههای متعدد همایشی امری ناپسند و کاسبکارانه است. متأسفانه این بیتفاوتیها در سایر شئون علمی و پژوهشی دانشگاههای کشور نیز رو به گسترش است. حجم کاری بالای استادان و وجود سنجههای کمی برای ارتقاء و امتیازدهی به ایشان، از عوامل دامنزننده به این روند کاهش کیفیت است. برگزاری همایش هم از جملهی این عوامل است که کارنامهی بعضی افراد را پربارتر میکند و البته چیزی بر دانش و پژوهش دانشگاهی کشور نمیافزاید.
نظرات