مدیر چاپ نابنقش با اشاره به مشکلات گرانی کاغذ در ماههای اخیر گفت: عدم نظارت کافی بر شرکتهای وارد کننده، باعث شده شرکتهای کاغذی و صوری به بحران موجود دامن بزنند.
وی ادامه داد: اما مساله اینجا است که متاسفانه صنعت چاپ در نگاه و تعریف مجموعه دولتی فقط مساوی با «کتاب» است، در حالی که کتاب سهم فوقالعاده ناچیزی از بازار چاپ را شامل میشود و از همین نقطه خطای استراتژیک آغاز میشود، خطایی که باعث میشود در محاسبات و حل مشکلات ناکام بمانند.
کلاری عنان، گفت: اگر این یارانه به کاغذ تعلق نمیگرفت و واردات با ارز آزاد انجام میشد، بهمراتب وضعیت با ثباتتری داشتیم و قیمتها معتدلتر بود. وجود یارانه نقدی به جای کمک، بلای جان صنعت چاپ شده است.
وی یادآور شد: دولت میتواند به جای پرداخت یارانه نقدی، «اعتبار» تخصیص دهد تا هدفمند و به دور از رانت و ایجاد فساد احتمالی نقش حمایتی خود را ایفا کند. بهنظر من در این وضعیت حساس، مشکل عدم نظارت کافی بر شرکتهای وارد کننده باعث شده شرکتهای کاغذی و صوری به بحران موجود دامن بزنند و دولت باید بر مسأله نظارت توجه و تاکید بیشتری داشته باشد.
کلاری با بیان اینکه مورد دیگر شیوه توزیع کاغذهای دولتی است، عنوان کرد: این شیوه توزیع با ایجاد چرخهای باطل بین تاجر، ناشر، کاغذ فروش خرد و چاپخانهدار سبب افزایش قیمت شد در حالی که باید ساز و کار بهتری را برای توزیع آن تعریف کرد که عرضه مستقیم در بازار میتوانست یکی از آنها باشد، هر چند در این زمینه معتقدم اصل این کار ایراد و اشکال دارد و توزیع کاغذهای یارانهای باید به کل متوقف شود.
به گفته وی، در ادامه برخوردهای امنیتی و بیضابطه، بدون توجه به دلایل اصلی اتفاقات باعث هرج و مرج بیشترِ بازارِ متلاطم کاغذ شد؛ بهنحوی که بعد از برخوردهای فیزیکی و قضایی به جای کاهش قیمت، شاهد افزایش سه برابری قیمتها در بازار بودیم.
کلاری با اشاره به کارگروه کاغذ و موضوع زینک گفت: اگرچه نفس کار خوب بود اما این کارگروه به دلیل عدم حضور افراد مسئول از اتحادیههای صنفی، عدم شناخت صحیح و دقیق از وضعیت موجود، تعیین اهداف راهبردی غلط، ایجاد بروکراسی پیچیده، نگاه یکسویه و بخشینگری به جای نگاه جامع و عدم حضور افراد کارشناس و موثر صنعت چاپ عملکردی بسیار بسیارضعیف داشته است.
وی گفت: متاسفانه با واگذاری بخشی از تولیگری صنعت چاپ به وزارت صمت، این وزارتخانه شناخت درستی از چاپ و وضعیت آن ندارد؛ مسئلهای که اگر به درستی به آن پرداخته نشود، در دراز مدت اثر منفی بر کیفیت و توسعه جامع صنعت چاپ کشور خواهد گذاشت.
نقش کمرنگ تشکلهای صنفی
مدیر چاپخانه نابنقش همچنین به کمبود زینک اشاره کرد و گفت: کمبود ناگهانی زینک در اواخر سال 1397 مشکل دیگری بود که به صورت بحران بروز کرد، هر چند اقداماتی برای حل مشکل انجام شد اما کافی نبود و تقارن آن با ایام نوروز سبب مسکوت ماندن آن شده است که باید در سال جدید فکری برای رفع کامل آن داشت .
کلاری درباره نقش تشکلهای صنفی در مواقع بحران نیز، توضیح داد: اتحادیهها و NGO های صنفی در شرایط بحرانی و غیرمتعارف باید نقش فعالتری برای استیفای حقوق صنفی ایفا کنند. استفاده از تمام ظرفیتهای قانونی، ایجاد ارتباط مستمر با بخشهای تصمیمگیر، چانهزنی و دادن اطلاعات و مشاوره در جهت بهبود اوضاع صنعت چاپ میتواند موثر باشد.
وی با اشاره به وضعیت صنعت چاپ در سال 1398، گفت: از اتفاقات بسیار مهمی که امسال شاهد آن خواهیم بود انتخابات اتحادیه صنف چاپ تهران است، انتخاباتی که میتواند با حضور کاندیداهای جوان، باانگیزه، تحصیلکرده، خوشفکر و موفق سمت و سوی بهتری پیدا کند.
کلاری یادآور شد: با توجه به اینکه صنعت چاپ با این وضعیتی که در سال پرآشوب ۹۷ طی کرده، به یقین باید منتظر وضعیت سختتری در سال جدید باشد اما در این زمینه میتوان راهکارهایی پیشنهاد کرد که به بهبود این شرایط کمک کند.
او با اشاره به این راهکارها، گفت: اصلاح ساختارهای مالی و مدیریتی کسب و کار، کاهش هزینهها، اصلاح ساختارهای سخت افزاری و تکمیل چرخه تولید بر اساس محصول تخصصی نهایی و دریافت اجرتها با نرخ متناسب با تورم و به صورت نقدی از جمله این راهکارها به شمار میآید.
کلاری ایجاد واحد تحقیقات و بازاریابی و استفاده از روشهای نوین به منظور ایجاد رابطه مستقیم با مشتریان را یکی دیگری از این اقدامات معرفی کرد و افزود: مطالعه مستمر و آگاهی از شرایط سیاسی، اجتماعی، اقتصادی روز برای اخذ تصمیمات صحیح، دریافت مشاوره از مشاوران مجرب اقتصادی و استراتژیک از جمله مواردی است که باید به آنها توجه کرد.
وضعیت خاکستری کسب و کار
مدیر چاپخانه نابنقش با بیان اینکه فضای کسب و کار را خاکستری میبینم، گفت: نباید فراموش کنیم انسان به امید زنده است و ما محکوم به امیدواری هستیم. وضعیت بدی که در اقتصاد کشور از ابتدای سال ۹۶ شروع شده بود با شدت بیشتر در سال ۹۷ ادامه پیدا کرد و به بدترین حالت خود رسیده است که باعث تاثیرات منفی بیشماری شده.
وی ادامه داد: مهمترین نتیجه این وضعیت، وجود پدیده رکود تورمی، کاهش ارزش پول ملی به ۱/۳ و به تبع آن کاهش قدرت خرید مردم که باعث شده حتی دهکهای میانی هم به جمع فقیران جامعه اضافه شوند؛ یعنی در واقع قشر متوسط از تقسیم بندیهای رایج حذف شده و جامعه به دو بخش فقیر که اکثریت را در بر میگیرند و غنی تقسیم شود.
کلاری با بیان اینکه نشانهها حاکی از آن است که این روند در سال ۹۸ به بالاترین حد خود خواهد رسید، گفت: مشکلات در تعیین و تخصیص بودجه، کسری بودجه در حدود ۷۰ هزار میلیارد تومان در پی خواهد داشت، این رقم را به کسری بودجه ۴۰ هزار میلیارد تومانی به جا مانده از سال ۹۷ اضافه کنید، پدیده رکود تورمی، عمیقتر و مجدداً پول ملی کاهش ارزش بیشتری را تجربه خواهد کرد.
وی تاکید کرد: اگر دولت و بانک مرکزی اقدامات اصلاحی اقتصادی و بانکی را زودتر انجام ندهند، تبعات زیادی در پی خواهد داشت که به طور حتم سقوط و ورشکستگی اقتصاد کشور گریبان جامعه را خواهد گرفت.
کلاری با بیان اینکه به نظر میرسد در سال جدید عدم سرمایهگذاری خارجی و ارزش تولید ناخالص داخلی کشور منهای نفت کاهش زیادی خواهد داشت، عنوان کرد: این اتفاق باعث برهم خوردن توازن بخش صادرات و واردات و در نتیجه کاهش درآمد ارزی در این بخش خواهد بود، بنا بر اعلام مرکز تحقیقات و پژوهشهای مجلس، تمام بخشهای اقتصادی به غیر از بخش کشاورزی رشد منفی را تجربه خواهند کرد در بخش صنعت که چاپ هم جزئی از آن است رشد ۴/۵- را شاهد خواهیم بود و این زنگ خطری جدی است که باید به آن توجه و برای گذر از شرایط سخت آن تمهیداتی را فراهم کرد.
به گفته وی، دولت در شرایط اقتصاد منهای نفت برای اداره کشور تکیه زیادی بر اخذ مالیات کرده که با توجه به سهم 30 درصدی بخش خصوصی از فعالیتهای اقتصادی و تجاری، اقتصاد ما عملا دولتی است و این معنایش این است که فشار حداکثری بر بخش خصوصی قرار خواهد گرفت.
کلاری با بیان اینکه پرداخت مالیات عادلانه، برای بخش دولتی نقش انتزاعی و به اصطلاح عامیانه از این جیب به آن جیب است، افزود: مالیات اما برای بخش خصوصی نقش حیاتی و تعیین کنندهای در بقا و حفظ کسب و کارشان دارد، دولت و مخصوصا مجلس باید با اصلاح قوانین نادرست بخصوص در مورد مالیات ارزش افزوده و تصویب قوانین حمایتی در این راستا گام مثبتی بردارند.
کلاری با بیان اینکه سال 97 سالی بحرانی برای مواد اولیه صنعت چاپ بود، گفت: بحران کاغذ، بحران زینک و مشکل تهیه ملزومات اولیه مانند مرکب و افزایش سرسامآور مجموع آنها باعث ایجاد مشکلات پیچیده و سنگینی شد که از میان آنها میتوان به کاهش کارهای چاپی و خروج تعداد زیادی از چاپخانهها از چرخه تولید اشاره کرد.
نظر شما