طی مراسمی به همت انجمن ادبی طنز گلستان، از کتاب «ترنم ترانه»، شامل ترانهها و دوبیتیهای محلی کتولی، به قلم «اسماعیل مزیدی» رونمایی شد.
اسماعیل مزیدی شاعر مجموعه «ترنم ترانه» که به همت انتشارات مقسم به شمارگان 1000 جلد و در 321 صفحه منتشر شده است، درباره این کتاب، گفت: این مجموعه شامل ترانهها، دوبیتیهای محلی کتولی همراه با فونِتیک کامل اشعار و معانی لغات است و اولین مجموعه تمام دوبیتی محلی کتولی به شمار میآید.
مزیدی افزود: متأسفانه تا همین اواخر به علل گوناگون شعر کتولی مورد غفلت قرار گرفت و صادقانه عرض کنم که در طول این سالها و دههها، هم از نظر کمیت و هم کیفیت شاهد رشد چندانی نبودهایم؛ بهطوریکه آثاری هم که در این عرصه به چاپ رسیده است، از تعداد انگشتان یک دست هم کمتر است.
وی با اشاره به اینکه اشعار بومی هر منطقه یا هر قومی بیانگر و حکایتگر دردها و رنجها، عشقها و احساسها و باورها و دلمشغولیهای آن مردمان است، اظهار کرد: بنده به دلیل عشق و علاقه فراوانی که به فرهنگ و زبان و شعر و ادبیات کتولی دارم به ویژه چون گویش کتولی زبان مادری من است؛ اگرچه دیر اما بر آن شدم که در این زمینه در حد توان و بضاعت اندک خود خدمتی کرده و ادای دین کنم.
مزیدی درباره قالب شعری این مجموعه نیز گفت: اشعار کتولی از گذشتههای دور تاکنون بیشتر در قالب دوبیتی بودهاند و در طول زمانها و قرنها، بیش از هر قالب دیگری در این قالب شعر سروده شده است. از سویی دیگر بنده قالب دوبیتی را بسیار دوست دارم و این ظرف را مناسبتر از سایر قالبها برای حرفهای خود یافتم. لذا تمامی اشعار سروده شده در این مجموعه در قالب دوبیتی است؛ هرچند معتقدم که باید در قالبهای دیگر شعری نیز طبعآزمایی کرد و هرگز نباید تنها به یک قالب قناعت کرد.
این شاعر گلستانی ادامه داد: این مجموعه شامل بیش از سیصد دوبیتی و ترانه محلی کتولی است که قریب به هشتاد درصد آنها در دوره زمانی خاص یعنی در سه ماهه تابستان 96 در روستای کوهستانی و ییلاقی بسیار زیبای خلیندر سروده شده و اگر بگوییم که در این مدت هیچ شبی را نخوابیدهام و تمام شبها بیدار مانده و به سرودن این شعرها مشغول بودم، سخنی به گزاف نگفتهام.
مزیدی افزود: اگرچه مضامین اشعار این مجموعه متنوع است و موضوعات مختلف و گوناگونی را دربرمیگیرد اما همچنان شعر عاشقانه بیشترین حجم از سرودهها را به خود اختصاص داده است. این شعرها وصفالحال و شرح دردها و رنجها و بیان آمال و آرزوهای دو عاشق پاکباخته و دلخسته است. عاشقانههای این مجموعه بیانگر و نشانگر عشقی پاک و زلال و عمیق است که پس از گذشت سالهای طولانی هنوز ذرهای از شدت آن کاسته نشده و مُهر تأییدی است بر این سخن فروغ که: اگر عشق، عشق باشد زمان حرف احمقانهای است.
اسماعیل مزیدی در خاتمه، اظهار کرد: موضوع دیگری که مایلم در مورد آن توضیح دهم مربوط به بخش پایانی این مجموعه یعنی بخش کمی تا قسمتی طنز است. بیشک این اتفاق برای اولین بار است که در شعر کتولی رخ مینماید و تاکنون مسبوق به سابقه نبوده است. به دلیل سابقه و علاقهی وافری که به شعر طنز داشتم و دارم به این صرافت افتادم که با گویش کتولی نیز در این عرصه طبعآزمایی کنم.
در بخش پایانی این مراسم، اسماعیل مزیدی به یادگار کتاب خود را برای تنی چند از حاضران امضا کرد.
یادآوری میشود پیشگفتار و مقدمه، کمی تا قسمتی طنز، واژهنامه طنز، واژهنامه کتولی، واژههای کتولی الحاقی، تلفظ برخی اسامی به گویش کتولی و تصاویر، فصلهای مختلف کتاب «ترنم ترانه» به قلم «اسماعیل مزیدی» را شکل میدهد که از اشعار طنز کتولی این مجموعه میتوان به شعر ذیل اشاره کرد:
بشنُفتِم باز تِه گرد و خاکها کُردی
ناخوناتِه بِلَند و لاکهاکُردی
بِمالی روتِه سِرخ اُ سِفید اُ
تِرمان نَکُشِتِه کولاکهاکُردی
نظر شما