یکشنبه ۹ تیر ۱۳۹۸ - ۰۸:۵۹
بزرگداشت ایرانشناس گرجی در تفلیس برگزار شد

بزرگداشت خدمات علمی روفسور الکساندرگواخاریا ایرانشناس گرجی به مناسبت نودمین سالگرد تولدش برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) به نقل از روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، مراسم تجلیل و بزرگداشت از خدمات علمی مرحوم پروفسور الکساندرگواخاریا ایرانشناس برجسته گرجی به مناسبت نودمین سالگرد تولدش با حضور رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در گرجستان و جمعی از اساتید و دانشجویان ایرانشناس و شرق شناس در محل دانشگاه دولتی تفلیس برگزار شد.
 
آیین افتتاحیه این نشست با سخنرانی رایزن فرهنگی ایران در گرجستان، رئیس کرسی ایران‌شناسی دانشگاه جاواخویشویلی تفلیس و رئیس کرسی ایران‌شناسی دانشگاه گرجستان آغاز شد.
 
در این مراسم پس از بازدید حاضرین از نمایشگاه عکس و آثار تالیفی استاد گواخاریا، اساتید و دانشجویان مقالات خود را ارائه دادند و در پایان از کتاب «تاریخ مختصر ادبیات گرجستان از دیدگاه پیوندهای ادبی گرجی و فارسی» تالیف الکساندگواخاریا که اخیر توسط الکساندرچولوخادزه و ویراستاری عباس جاهدجاه به زبان فارسی  ترجمه و در تیراژ محدود برای این مراسم چاپ شده بود رونمایی شد.
 
حمید مصطفوی، رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در این مراسم با اشاره به روابط فرهنگی و ادبی ایران و گرجستان؛ نقش موثر ایرانشناسان و دانشگاهیان گرجی را در برقراری و تحکیم این روابط مهم و تاثیرگذاردانست و افزود: لازم است به منظور شناخت جامعه ایرانی از خدمات و آثار ایرانشناسان گرجی  پژوهشی مستقل صورت پذیرد و در قالب کتاب چاپ وبه  نسل ایران‌شناسان جوان گرجی و جامعه علمی دوکشور معرفی شود.
 
رایزن فرهنگی در ادامه گفت: پروفسور الکساندرگواخاریا از ایرانشناسان برجسته و از چهره‌های فاضل و فرهیخته زبان و ادبیات فارسی و گرجی است که نقش برجسته‌ای در توسعه علم، فرهنگ و ادب دو کشور ایران و گرجستان ایفا کرده است.
 
مصطفوی فقدان این استاد برجسته و فرهیخته ادبیات فارسی ضایعه‌ای برای فرهنگ و ادب دو کشور است اما نام و یاد او چون تمامی کسانی که به فرهنگ و ادبیات دو کشور خدمت کرده‌اند، ماندگار است و به نکویی یاد می‌شود.
 
وی اظهار کرد: این استاد پیشکسوت که شاگردان بسیاری تربیت کرد و آثار ماندگاری ازخود برجای گذاشت و باید نام، روش و منش وی درحوزه علم و علم آموزی، توسعه زبان و ادبیات فارسی توسط شاگردان و ایران شناسان جوان دنبال و تقویت شود.
 
رایزن فرهنگی کشورمان درباره اهمیت کتاب «تاریخ مختصرادبیات گرجستان از دیدگاه پیوندهای ادبی گرجی و فارسی» گفت: شادروان گواخاریا در این کتاب به چگونگی شکل‌گیری و توسعه ادبیات گرجستان از دوران باستان تا عصر حاضر با تاکید بر روابط ادبی فارسی و گرجی  پرداخته و در تبیین اشتراکات فرهنگی و ادبی دو کشور بر نقش و تاثیر زبان و ادبیات فارسی بر زبان و ادبیات گرجی تاکید کرده است. رایزن فرهنگی در پایان آمادگی خود را در راستای شناسایی، ترجمه و نشر آثار ایرانشناسان گرجی اعلام کرد.
 
الکساندر گواخاریا عضو پیوسته فرهنگستان ملی علوم گرجستان، ایرانشناس نامی و استاد برجسته زبان و ادبیات فارسی دانشگاه دولتی تفلیس  بود وی در سال 1958 از رساله دکتری خود را با عنوان «منابع فارسی روایت‌های گرجی داستان یوسف و زلیخا» دفاع کرد و در سال 1970 از رساله فوق دکتری خود با عنوان «روایت‌های گرجی داستان‌های عامیانه فارسی» دفاع کرد و به مقام استاد تمام زبان و ادبیات فارسی منصوب شد.

وی در طول 50 سال تدریس شاگردان و ایرانشناسان زیادی را تربیت کرد؛ میراث علمی و پژوهشی این ایران‌شناس شامل 15 کتاب تالیفی و ترجمه در حوزه زبان و ادبیات فارسی و بیش از 350 مقاله معتبر را در برمی‌گیرد. الکساندر گواخاریا در سال 1929 به دنیا آمد و در سال 2002 میلادی درگذشت.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها