کتاب «تنگ و ماهی» که در سال جاری به همت گروه تحقیق و پژوهش مرکز تحقیقات رایانهای حوزه علمیه اصفهان در چهار فصل با عنوانهای «شروع بارداری و مراحل رشد جنین»، «مراقبتهای دوران بارداری»، «عوارض شایع دوران بارداری» و «زایمان» تدوین و بهتازگی از سوی انتشارات این مرکز روانه بازار نشر شده، قدم به قدم از بارداری تا زایمان با مادر جلو میآید و شیوه مراقبت صحیح را در حساسترین و مهمترین دوره زندگی به او آموزش میدهد.
مراقبتهای روانی
هیجان پدر و مادر درباره کودک جدید و نیز این احساس که هنوز آماده پدر یا مادر شدن نیستند، طبیعی است. بهترین راه غلبه بر هرگونه نگرانی آن است که زن و شوهر به صراحت با هم صحبت کنند و از تجربیات کسانی که از پدر و مادر شدن خود لذت میبرند، استفاده کنند. خوب است پدر و مادر تا جای ممکن درباره بارداری بیشتر بدانند تا نسبت به تغییراتی که رخ میدهد، آمادگی داشته باشند. کاملا طبیعی است که گاهی احساس هیجان و انتظار پدر و مادر تحتالشعاع افکار منفی قرار میگیرد. والدین ممکن است نگران این باشند که کودک را دوست خواهند داشت یا نه. باید اطمینان داشت که وقتی کودک به دنیا آمد، عشق و علاقه ایجاد خواهد شد. همچنین ممکن است مادر در مورد تغییر شکل بدن خود دچار افسردگی شود و حتی از کودک به خاطر اینکه بدن او را دچار ناراحتی و تغییر شکل کرده است، بدش بیاید. باید گفت حتی بدترین تغییرات جسمانی زمان بارداری پس از زایمان از بین خواهد رفت و با کمی تمرینات ورزشی ملایم، ظاهر بدن مادر مجددا طبیعی خواهد شد.
تاثیر استشمام یا مصرف دخانیات بر مادر و جنین
مصرف هرگونه دخانیات اعم از انواع سیگار، قلیان و پیپ، بر سلامتی جنین و نوزاد تاثیر میگذارد و در زمان بارداری جنین را در معرضش خطراتی قرار میدهد که عبارتند از: کاهش وزن هنگام تولد، مشکلات تنفسی، ناتوانیهای مغزی (ازجمله فلج مغزی، عقبماندگی ذهنی و مشکلات یادگیری)، بعضی نقایص زمان تولد، تولد زودهنگام نوزاد و حتی مرگ او. خطر مرگ ناگهانی نوزاد، سقط خود به خود، نارسایی جفت، جفت سرراهی و خونریزی داخل رحمی، ریسک عقیمی زنان، حاملگی خارج از رحم در مادرانی که سیگار میکشند، زیاد است. استعمال سیگار موجب میشود تا هنگام زایمان، جنین با استرس مواجه شود و با آغاز درد زایمان، ضربان قلب جنین کاهش یابد و نتواند انقباضات رحم را تحمل کند. به این ترتیب زایمان با مشکل مواجه شده و نوزاد باید به روش سزارین متولد شود.
درصورتیکه مادران باردار بهطور همزمان در معرض دخانیات و سرب قرار گیرند، خطر تولد کودک بیشفعال به میزان 8 برابر افزایش مییابد... شیرخوارانی که به واسطه تماس مادر با دود سیگار در دوران بارداری در معرض نیکوتین قرار میگیرند، با مشکلات عصبی چون واکنشهای حسی، فیزیولوژیکی، حرکتی و تمرکزی ضعیف مواجه میشوند. همچنین مادران بارداری که از مواد اعتیادآور استفاده میکنند، مواد را از طریق جفت به جنین منتقل میکنند. این نوزادان در زمان تولد معتاد هستند و به دلیل نرسیدن مواد مخدر به آنان دارای علائم خماری همچون تشنج کردن، تند تند نفس کشیدن، اسهال، خمیازه کشیدن و ناتوانی در شیر خوردن هستند.
زایمان سخت و علل آن
سختزایی، به سختی بیش از حد معمول مراحل زایمان اطلاق میشود. حدودا یکپنجم زایمانها با سختزایی مواجه هستند. علل این حالت از نظر طب جدید عبارت است از: فعالیت نامناسب رحمی، وضعیت نامناسب جنین، عدم تناسب بین سر جنین و لگن مادر، وجود تومور بزرگ در بدن جنین... حقایق علمی روز دنیا بر این پایه است که دخالت در زایمان، بستری کردن زودتر از موعد، سرم زدن و پاره کردن کیسه آب زودتر از موعد با خطرات زیادی همراه است و فقط باید در مواردی که قوانین علمی اجازه میدهد، با ملاحظات ویژه صورت بگیرد و گرنه خود عاملی برای زایمان سخت خواهد بود. بارداری و تولد عملکرد طبیعی بدن زن در طول خلقت بشر بوده و هست. مداخله بیش از حد کادر پزشکی و بیمارستانی در این روند طبیعی درباره زمان، مکان یا محدود کردن آزادی زائو به بهانه مراقبت از مادر باردار، تنها استرس مادر را بیشتر میکند و موجب سخت شدن زایمان و برهم خوردن روند طبیعی زایمان میشود.
نخستین چاپ کتاب «تنگ و ماهی» در 192 صفحه با شمارگان یکهزار نسخه به بهای 28هزارتومان از سوی مرکز تحقیقات رایانهای حوزه علمیه اصفهان به بازار نشر عرضه شده است.
نظر شما