در ابتدای این جلسه مظفر پاسدارشیرازی، معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران ضمن تشریح برنامهها به ارائه گزارش عملکرد سازمان پرداخت.
پاسدارشیرازی گفت: کتابخانه ملی ایران به عنوان نخستین کتابخانه منطقه آسیای جنوب غربی و دومین کتابخانه بزرگ آسیای جنوبی غربی شناخته شده است و در یک ماموریت فرا ملی حافظ خط و زبان فارسی در جهان محسوب می شود.
معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با بیان اینکه پروژههایی ذیل برنامه تحول سازمان پیشبینی و تدوین شده است، افزود: طرح ملی حمد ایران (حافظه ملی دیجیتال ایران) از جمله این طرحها بوده که تلاش دارد در مرحله نخست تمامی دادههای دستگاههای دولتی را گردآوری و تصویربرداری کند و برای استفاده پژوهشگران و کسب و کارهای نوپا این منابع را تبدیل به متن کند.
وی نظام جامع اسناد الکترونیکی را دیگر برنامه این سازمان عنوان کرد و افزود: تقریبا 20 سال از استقرار اتوماسیونهای اداری میگذرد و هنوز کشور نسبت به تعیین تکلیف اسناد الکترونیک تصمیم نگرفته بود که از حدود یک سال و نیم گذشته استانداردهای این مهم استخراج و استارت آن زده شد و در شورای عالی اجرایی فناوری اطلاعات به تصویب رسید. امید است طی یک سال و نیم آینده با تکمیل هفت پروژه بتوان تمامی اسناد الکترونیک کشور را در بستر این شبکه انتقال داد و در نهایت با ساماندهی برای آرشیو این اسناد مورد حفاظت بلند مدت قرار بگیرند.
وی همچنین به پروژه تاسیس مراکز نوآوری سازمان اشاره کرد و گفت: این سازمان به عنوان بزرگترین دارنده منابع فارسی با همکاری معاونت علمی و فناوری و سازمان فناوری اطلاعات سعی دارد اکوسیستمهای حوزه محتوا را توسعه دهد. این مهم علاوه بر امکان توسعه استارت آپهای حوزه محتوا موجب میشود. منابع سازمان در این زمینه غنیتر شود تا در اختیار پژوهشگران قرار گیرد.
پاسدارشیرازی تصریح کرد: در این زمینه، سازمان تفاهم نامههایی را با معاونت علمی و فناوری و صندوق نوآوری و شکوفایی در دست تدوین دارد و امید است مرکز نوآوری سازمان با حمایتهای لازم ایجاد شود و به دنبال آن صندوق سرمایهگذاری خطرپذیر برای کتابخانه ملی ایران تهیه شود.
وی ادامه داد: شبکه کتابخانههای کشور دیگر پروژه در دست بررسی و اقدام بوده که براساس آن تلاش میشود در بستر این شبکه تمامی کتابخانههای کشور به یکدیگر متصل شوند و بخشی از فعالیتهای موازی که در کتابخانههای اقصی نقاط کشور صورت میگیرد ساماندهی شود و هزینههای دولت که برای پیشبرد این اقدامات موازی لحاظ میشود کاهش یابد. این فعالیتهای موازی خصوصا در بحث فهرستنویسی مشاهده میشود.
معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران یادآور شد: طرح آرشیو ملی هنر با همکاری شهرداری شیراز و بخش خصوصی و پنجره واحد نشر با همکاری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از دیگر برنامه و پروژههای در حال پیشرفت است.
وی به پروژه توسعه سامانه «رسا» اشاره کرد و گفت: ارتقای سامانه رسا پس از 15 سال محقق میشود. این سامانه در سال 83 استارت خورد و بعد از 15 سال مرحله ارتقا و بروزرسانی آن انجام میشود.
پاسدار افزود: طرح حافظ که مربوط به میراث مستند کشور میشود پروژهای است که از سال 96 استارت خورد. فاز یک این پروژه با حضور معاون اول رییس جمهور آغاز شد و فاز سه آن تکمیل خواهد شد که براساس آن تمامی نسخههای فارسی سراسر دنیا در این سامانه قابل دسترس خواهندبود. به عبارت دیگر فهرست نسخ خطی که بالغ بر 6هزار نسخه می شود در دسترس پژوهشگران قرار می گیرد.
معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: سامانه پردازش خودکار آینده این سازمان است که به جای انسان ماشینهای هوشمند میتوانند پردازش فهرستنویسی را برای منابع انجام دهند.
وی از پروژه راهاندازی بایگانی راکد ملی سخن به میان آورد و افزود: این مهم از سال 1349مورد تاکید قرار گرفته است که برای صرفهجویی در منابع دولت باید بایگانی دستگاههای اجرایی در یک جا تجمیع شود و پیرو این امر زمینی به مساحت 80هزار متر در منطقه پردیس حومه تهران درنظر گرفته شده است.
پاسدار شیرازی با تاکید بر اینکه مخازن سازمان حداکثر هفت سال دیگر پذیرای منابع فیزیکی خواهندبود، اضافه کرد: پروژههای متعددی در راستای چابکسازی سازمان و صرفهجویی پیشبینی شده و استارت خورده است.
وی گفت: هم اکنون 85 درصد بودجه جاری صرف هزینههای پرسنل میشود و این ساختمان 98 هزار مترمربع است و مخازن آن باید 24 ساعته در دمای 18 درجه مستقر باشند. از سوی دیگر اعضای مراجعه کننده در تالارها باید شرایط آب و هوایی برای آنها فراهم شود. این مهم نیازمند توجه سازمان برنامه و بوجه است.
معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به عزم جدی سازمان در راستای درآمدزایی اشاره کرد و گفت: بودجه مصوب درآمد اختصاصی این سازمان بالغ بر هفت میلیارد تومان است و تلاش داریم که این رقم به حداقل دوبرابر ارتقا یابد.
در ادامه غلامعلی جعفرزاده ایمنآبادی نماینده مردم گیلان در مجلس شورای اسلامی گفت: از آنجایی که درآمد اختصاصی این سازمان تقریبا دو برابر تعهد بودجه آن است بدون شک معاون رییس جمهور در سازمان برنامه و بودجه کشور در این رابطه سیاستهای تشویقی را در نظر گرفته است.
همچنین محمدباقر نوبخت معاون رییس جمهور پیرو گزارشات ارائه شده گفت: برنامههای ارائه شده میتواند به دو جنس تفکیک شود بخشی مربوط به کالبد و ساختمان میشود که همان توسعه فضای فیزیکی است که قابل درک بوده و بخش دیگر به سازو کارها باز میگردد.
نوبخت با بیان اینکه تمام صحبتها منطقی بود و مطالبات هیچکدام زیادهخواهانه نیست، افزود: نسبت به خرید آثار محدثی اقدام خواهد شد و در این زمینه به تناسب اقدامی از سوی سازمان برنامه و بودجه صورت خواهد گرفت و مورد بعدی با توجه به دوبرابر کردن درآمدهای اختصاصی سازمان و اهتمام کتابخانه ملی در این باره نیز اقدامی خواهدشد.
در پایان اشرف بروجردی رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، خاطرنشان کرد: بحث دیجیتال سازی از مدیریتهای گذشته آغاز شده و محقق نشده و هم اکنون هشت درصد از منابع دیجیتال شده است و این مهم عزم ملی را میطلبد واز آنجایی که مصوبه دولت بر این مهم تاکید دارد که تمام اسناد دولتی در این مکان آرشیو شوند لازم است در زمینه پیشبرد این امر ملزومات آن نیز فراهم شود.
نظر شما