یکشنبه ۱۴ مهر ۱۳۹۸ - ۱۰:۳۱
سازوکار انتخاب کتاب در باشگاه‌های کتابخوانی و همکاری با کتاب‌فروشی‌ها

به گفته دبیر اجرایی چهارمین دوره جام باشگاه‌های کتاب‌خوانی ابتکار برخی از کتاب‌فروشان و فروش کتاب در فضای مجازی، امکان دسترسی به کتاب را برای شرکت‌کنندگان در باشگاه‌های کتابخوانی فراهم می‌کند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، امسال چهارمین دوره برگزاری جام باشگا‌های کتابخوانی با پشت‌سرگذاشتن مرحله آموزش مربیان به تسهیلگران در حال برگزاری است. نخستین اجرای این طرح در سال 1395 با هدف همه‌گیرکردن کتاب‌خوانی و جلب مشارکت مردمی در کتابخوانی انجام شد. جام باشگاه‌های کتابخوانی کودکان و نوجوانان چند مرحله دارد؛ ابتدا مربیان برای تشکیل باشگاه، آموزش می‌بینند و بعد از آن گروه‌هایی در کتابخانه‌ها، مدرسه‌ها، کانون فرهنگی و هنری، مراکز بهزیستی، مساجد و ... تشکیل می‌شود که از سال گذشته طرح دوشنبه‌های کتاب‌خوانی در مهدکودک‌ها هم به آن افزوده شد.
 
باشگاه‌های کتاب‌خوانی پس از تشکیل، در سایت bookpromotion.ir ثبت‌نام می‌کنند و پس از ارائه کدملی، می‌توانند از تخفیف 50 درصدی معاونت امور فرهنگی و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای خرید کتاب از کتاب‌فروشی‌های مشخص شده، استفاده کنند؛ کتاب‌هایی که تهیه، خوانده و تبادل می‌شود. بعد اعضای باشگاه در نامه‌ای به نویسندگان، نظر خود را درباره کتاب می‌نویسند و فیلم‌هایی از معرفی کتاب خود تهیه می‌کنند. در شهرستان‌ها کتاب‌های برگزیده باشگاه‌ها، داوری دوباره شده و کتاب‌های برگزیده از نظر کودکان و نوجوانان عضو باشگاه کتاب‌خوانی شهر انتخاب می‌شود. آثار برگزیده هر شهرستان به دبیرخانه مرکزی جام باشگاه کتاب‌خوانی کودک و نوجوان در تهران ارسال می‌شود و بعد از داوری نهایی، باشگاه‌های برتر و آثار برگزیده در بخش‌های مختلف انتخاب و معرفی می‌شوند.
 
درباره چگونگی انتخاب کتاب‌ها و کتابفروشی‌ها برای باشگاه‌های کتابخوانی، گفت‌وگویی با فرمهر منجزی، دبیر اجرایی باشگاه‌های کتاب‌خوانی و سجاد جمشیدیان، مدیرروابط عمومی این باشگاه‌ها انجام دادیم که در ادامه می‌خوانید:
 
کتاب‌های باشگاه را از فهرست‌های سازمان‌های فعال انتخاب می‌کنیم
به گفته دبیر اجرایی چهارمین دوره جام باشگاه‌های کتاب‌خوانی، دربار فهرست کتاب‌های باشگاه‌ها توضیح داد: برای تهیه این فهرست از فهرست سازمان‌های مختلفی که در این زمینه فعالیت می‌کنند استفاده کردیم، مانند فهرست لاکپشت‌پرنده که هیات داورانش تمام سال کتاب‌های کودکان و نوجوانان را بررسی می‌کنند، فهرست شورای کتاب کودک که بررسی جامعی برای تهیه آن انجام می‌شود، فهرست کانون پرورش فکری که هر دو سال جشنواره آن برگزار می‌شود و کتاب‌ها را داوری می‌کنند، فهرست  کتاب‌هایی که به مراحل بالای جایزه «کتاب سال» راه پیدا می‌کنند، فهرست کتاب‌های معرفی شده به جایزه کتاب شهید غنی‌پور و فهرست آموزش و پرورش که سامانه‌ای به نام رشد دارد و در آن تعدادی از کتاب‌های مناسب هر گروه سنی را اعلام و  مدارس آن کتاب‌ها را برای کتابخانه‌هایشان تهیه می‌کنند. یک فهرست دیگر هم هست که فهرست انجمن ناشران کتاب کودک است و هر سال جایزه‌ای برای آن درنظر گرفته‌اند.
 
او افزود: علاوه بر این‌ها امسال به هر منطقه که رفتیم، از تسهیلگران محلی خواستیم تا با توجه به آموزشی که درباره کتاب‌های مناسب می‌دهیم، عناوین کتاب‌های مناسب به زبان خود را اعلام کنند تا از سال آینده کتاب‌های به زبان‌های بومی کردی، ترکی، عربی و ...  را هم در مجموعه‌های خود داشته باشیم.
 
منجزی درباره چگونگی دسترسی به کتاب‌های در نظر گرفته شده در شهرهای مختلف توضیح داد: برخی از شهرهای بزرگ و مراکز استان‌ها، کتاب‌فروشی غنی دارند و خیلی از مناطق، اصلا کتاب‌فروشی ندارد. برای رفع این مشکل راهکارهای مختلفی دیده شده و گاهی کتاب‌فروش‌های مستقل، فعالیت‌های جالبی انجام می‌دهند. برای مثال سال گذشته در یکی از استان‌ها یک کتابفروشی، در اتومبیل خود کتابفروشی سیار درست کرد و کتاب‌های باشگاه را به شهرها و روستاها برد و فروخت.
 
دبیر اجرایی چهارمین دوره جام باشگاه‌های کتاب‌خوانی با اشاره به اینکه این مجموعه در زمینه استفاده از امکانات موجود هم آموزش‌هایی به تسهیل‌گران می‌دهد، بیان کرد: سازمان‌هایی در زمینه ترویج کتاب‌خوانی فعالیت می‌کنند. این سازمان‌ها را به تسهیل‌گران معرفی می‌کنیم تا در مناطق کم‌درآمد با این سازمان‌ها مرتبط شوند و بتوانند کتاب‌های مورد نیاز خود را تهیه کنند. مخصوصا که فروش اینترنتی کتاب امکان استفاده از کتاب را تسهیل کرده است.
 
تخفیف 50 درصدی کتاب‌های باشگاه‌ها را خانه کتاب تامین می‌کند
منجزی با بیان اینکه همه کتابفروش‌ها می‌توانند در این طرح شرکت کنند، گفت: بخشی از شرکت‌کنندگان، مربیان و تسهیلگران، کتاب‌فروشان هستند که گاهی بیش از یک نفر از یک شهر در دوره آموزشی تسهیلگران شرکت می‌کنند. هر کدام تمایل همکاری داشته باشند، در سامانه ثبت نام می‌کنند و پس از آن با خانه کتاب طرف هستند؛ زیرا تخفیف 50 درصدی را خانه کتاب می‌دهد.
 
او ادامه داد: در همه مراکز استان کتاب‌فروشی داریم؛ همچنین امسال با پخشی‌ها مذاکراتی داشتیم تا شرکت‌های قدیمی که با تمام ایران فعالیت می‌کنند، بتوانند کتاب‌های شهرهای مختلف را تهیه کنند.
 
همکاری 300 کتاب‌فروشی با باشگاه‌های کتابخوانی
سجاد جمشیدیان درباره تعداد کتاب‌فروشی‌هایی که با باشگاه‌های کتاب‌خوانی همکاری می‌کنند، اعلام کرد: سال گذشته با 265 کتاب‌فروشی همکاری داشتیم که امسال  این تعداد به 300 کتاب‌فروشی در سراسر کشو رسید.

مدیرروابط عمومی باشگاه‌های کتابخوانی ادامه داد: این کتاب‌فروشی‌ها، تمام استان‌ها را تحت پوشش قرار می‌دهند اما در همه شهرستان‌ها نیستند.
 
او ادامه داد: قرار است با اداره‌های کتاب شهرستان‌هایی که کتاب‌فروشی ندارند مذاکره کنیم، تا عضو طرح شوند.
 
به گفته جمشیدیان سال گذشته حدود 21 کتاب‌فروشی در تهران با باشگاه کتابخوانی در همکاری بودند که امسال سه کتابفروشی دیگر به این آمار اضافه شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها