چهارشنبه ۲۹ آبان ۱۳۹۸ - ۱۳:۱۶
خوشنویس: با انتشار مجموعه‌های تهران پژوهی و تهران شهری می‌خواهیم حس تعلق ایجاد کنیم

مدیر دفتر پژوهش‌های فرهنگی سازمان زیباسازی شهرداری گفت: مجموعه‌هایی مانند تهران‌پژوهی و تهرانشهر با ایجاد شناخت و حس تعلق به شهر در شهروندان می‌تواند به این مهم کمک کند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) آیین رونمایی از پنج اثر تازه منتشر شده سازمان زیباسازی شهرداری تهران صبح امروز چهارشنبه 29 آبان در محل کتابفروشی این سازمان برگزار شد.
 
بهروز فتحی، معاون برنامه‌ریزی و توسعه سازمان زیباسازی شهرداری تهران با اشاره به فعالیت‌های صورت‌گرفته در انتشارات متبوع خود گفت: سازمان زیباسازی از سال 95 به‌صورت رسمی فعالیت خود را آغاز کرده و تاکنون بیش از 270 عنوان کتاب را به‌صورت داخلی و برای تأمین نیازهای اطلاعاتی کارشناسان خود و نیز مخاطبان عمومی منتشر کرده است. همچنین این انتشارات از آبان‌ماه سال گذشته تاکنون بیش از 87 عنوان کتاب به چاپ رسانده است.
 
او ادامه داد: این تعداد عناوین در موضوعاتی چون هویتی، تاریخی 18 عنوان، تبلیغات شهری 5 عنوان، رنگ و نورپردازی شهری 2 عنوان، مبلمان شهری 3 عنوان و ... به چاپ رسیده است و تلاش می‌شود تا آثار با رویکرد کاربردی‌سازی منتشر شود. همچنین این سازمان برای ارتقای کتابخوانی و کمک به توسعه شهری و ارتقای کیفی زندگی شهری تلاش می‌کند و کتابخانه سازمان زیباسازی شهرداری تهران تلاش می‌کند تا عناوین‌های برگزیده‌ای را به صورت روتین خریداری کرده و در اختیار کارمندان خود قرار دهد.
 
فتحی با اشاره به سیاست‌های آتی انتشارات سازمان زیباسازی شهرداری تهران گفت: تلاش می‌کنیم تا در حوزه توزیع کتاب فعالتر شویم چراکه اکنون دسترسی به این کتاب‌ها سخت‌تر است اما با حضور بیشتر در فضای مجازی و تعامل با چندین ناشر برای فروش و دسترسی بهتر به آثار تلاش خواهیم کرد. از سوی دیگر سیاست کاربردی‌کردن کتاب‌های این انتشارات را مدنظر داریم و به همین دلیل انتشار کتاب در بخش هویتی تاریخی را ضروری می‌دانیم از همین رو کارهای جدیدی درباره زندان قصر، خیابان جمهوری اسلامی، شناسایی احجام موجود در تهران، خیابان شریعتی و ... را به چاپ خواهیم رساند. بنابراین تلاش می‌شود تا کتاب‌های تاریخی ـ هویتی با تمرکز بر شهر تهران تولید شود تا بدین وسیله هویت تاریخی اماکن شهر ثبت و ضبط شود.
 
او در پایان از تعامل سازمان خود با نهادهایی چون فرهنگستان هنر برای انتشار آثار خبر داد و گفت: قرار است مجموعه خمسه شاه‌طهماسبی با همکاری فرهنگستان هنر به چاپ برسد.
 

طالب‌زاده، مشاور سازمان زیباسازی شهرداری تهران در ادامه این مراسم درباره کتاب «عمارت اتحادیه» و «پهنه رودکی» توضیحاتی را به‌عنوان مشاور آثار ارایه کرد و گفت: کتاب پهنه رودکی می‌کوشد تا تغییرات این منطقه فرهنگی را با استناد به عکس نشان دهد چراکه این پهنه یکی از پهنه‌های تاریخی تهران است و مشاهده تحولات تاریخی آن به ثبت و ضبط هویت تاریخی شهر کمک بسیاری می‌کند از سال 1382 مطالعات و طرح‌های متعددی روی این پهنه صورت گرفته و به طور ویژه 6 تحقیق درباره پهنه رودی از زوایای مختلف صورت گرفته که منتشر شده است.
 
او با اشاره به عمارت اتحادیه افزود: کتاب «عمارت اتحادیه» مشتمل بر مجموعه‌ای از مقالات است که می‌کوشد هویت تاریخی این محله را نشان دهد. تلاش این مجموعه‌ها این است که مخاطب با سابقه تحقیقاتی که روی محلات مختلف انجام شده آشنا شود و سیاست‌های و راهبردها را در آن مشاهده می‌کند.
 
افشین داورپناه انسان شناس و محقق مطالعات شهری در ادامه این مراسم، درباره فعالیت‌های انتشارات سازمان زیباسازی شهرداری تهران به ذکر نکاتی پرداخت و گفت: یکی از مصادیقی که می‌تواند نشان دهنده تأثیرگذاری فعالیت‌های این انتشارات میزان استناد پژوهشگران و محققان به منابع تولید شده این سازمان است و بررسی‌ها نشان می‌دهد که منابع تولید شده در سازمان از سوی نشریات مرتبط و پژوهشگران مورد استناد قرار گرفته است.
 
او با بیان اینکه درباره ادبیات مطالعات شهری و معماری و شهرسازی منبع غنی و قابل استنادی نداریم افزود: با اینکه هنر معماری یکی از شاخص‌های تمدن اسلامی ایرانی است اما متاسفانه طی قرن‌ها ادبیات مکتوب در حوزه تجربیات شهری و معماری وجود نداشته است. از سوی دیگر مفهوم شهر به‌عنوان مفهومی مدرن و نیز مطالعات آن در ایران کمتر مورد توجه قرار گرفته و از این جهت منابع تولید شده در انتشارات این سازمان می‌تواند در بخش تالیف و ترجمه به ادبیات و این حوزه کمک کند. اکنون توسط انتشارات این سازمان هویت تاریخی شهر تهران متمرکز شده است و این یکی از نکات قوت سازمان زیباسازی است. اکنون یکی از نیازهایی که احساس می‌شود استفاده از تجربیات سازمان زیباسازی در طرح‌هایی است که تاکنون در شهر تهران اجرا شده و می‌تواند با مکتوب شدن آن‌ها مورد بهره‌برداری قرار گیرد. متاسفانه بسیاری از طرح‌ها و پایان‌نامه‌ها در کشور بدون رعایت آداب کتاب‌نویسی تبدیل به کتاب می‌شود که این مهم می‌شود در آثار تولید شده این سازمان مورد توجه بیشتری قرار گیرد.
 
به گفته این محقق مطالعات شهری، فعالیت‌‌های سازمان زیباسازی می‌تواند برای شهرهای دیگر الگو شود و در کلانشهرهای دیگر از آثار تولید شده در سازمان زیباسازی استفاده شود. بنابراین تجربیات این انتشارات می‌تواند منتقل شده و ادبیات قدرتمندی را در زیباسازی شهری ایجاد کند.
 
او با اشاره به مشکل توزیع کتاب‌های منتشر شده سازمان زیباسازی اظهار امیدواری کرد که از ظرفیت‌های فضای مجازی برای دسترسی مخاطبان به این آثار استفاده شود و افزود: همچنین تجربیات سازمان می‌تواند در برخی از کلانشهرها جریان‌سازی کند. از سوی دیگر رویکرد کاربردی وجه تمایز این انتشارات با سایر ناشران مشابه است که اهتمام بیشتر به آن ضروری است.

خوشنویس، مدیر دفتر پژوهش‌های فرهنگی سازمان زیباسازی شهرداری تهران در ادامه این مراسم توضیحاتی را درباره مجموعه کتاب‌های تهران‌پژوهی و تهران‌شهر ارایه کرد و گفت: این دفتر طی فعالیت 35 ساله خود با هدف پی‌بردن به هویت شهری، مجموعه تهران‌پژوهی و تهران‌شهر را منتشر کرده است. از سوی دیگر مجموعه «از ایران چه می‌دانیم» با 140 عنوان کتاب همین هدف را دنبال می‌کند و تلاش می‌کنیم که با هدف شناخت هویت تاریخی شهر تهران آثار متعددی را در این حوزه منتشر کنیم. خوشبختانه تاکنون در بخش تهران‌پژوهی بیش از 30 جلد کتاب به چاپ رسیده و در شاخه تهرانشهر نیز با فعالیت مشاهیری چون جلال ستاری، مجموعه‌های متنوعی تولید شده است.
 
او با تأکید بر اینکه اگر بخواهیم حس تعلق به شهر را در شهروندان ایجاد کنیم باید به دنبال شناساندن شهر باشیم افزود: مجموعه‌هایی مانند تهران‌پژوهی و تهرانشهر با ایجاد شناخت و حس تعلق به شهر در شهروندان می‌تواند به این مهم کمک کند. در همین راستا بوده که تلاش کردیم کتاب‌های تهران‌پژوهی به صورت کتاب‌های کوچک و کم‌حجم تولید شود تا اگر کسی به طور مثال خواست از امام‌زاده صالح دیدن کند بتواند به‌سرعت این کتاب‌ها را مطالعه کند.
 
خوشنویس در پایان استفاده از این آثار را برای مخاطبان هدفش در تورهای تهرانگردی پیشنهاد کرد و گفت: امیدواریم که با توزیع و رساندن بهتر کتاب‌ها به مخاطبان این فرصت بهتر فراهم شود.
 
در پایان این مراسم از کتاب‌های «راهنمای هنر عمومی»، «آجر»،‌ «خیابان»، «عمارت اتحادیه» و «پهنه رودکی» رونمایی به عمل آمد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها