این مجموعه از 29 غزل و 18 دوبیتی تشکیل شده است که اکثر شعرها فضای عاطفی دارند. شاعر در بسیاری از غزل این کتاب از غم فراغ یار میگوید و دائم به مشکلات چنین وضعیتی اشاره دارد.
عبداللهی در این مجموعه برای بیان دغدغههای عاطفی خود از المانهای طبیعت بسیار استفاده کرده است؛ این نگاه از نخستین شعرهای این مجموعه تا دوبیتیهای پایانی وجود دارد؛ المانهایی مثل صبح، آسمان، باران، برف، کوچه، خیابان، رعد برق، آتش، ابر و ...
«چشمهای نازنینش محو باران بود و برف/ در خیالش از شمال شهر تهران مینوشت»
یکی از ویژگیهای این مجموعه که بارها نظر خواننده را به خود جلب میکند، استفاده از آرایه مراعات نظیر است که در بسیاری از شعرهای کتاب استفاده شده است.
«صبح بود و آسمان از چشم باران مینوشت/ از زبان برفی و سوز زمستان مینوشت»
«نیم خورده، قهوه را باقی گذاشت/ جای لبهایش به فنجان مانده بود»
«دل دریاییات را جزرومد نیست/ هوایت دائما خوب است و بد نیست»
با اینکه سالهای فعالیت این شاعر به قبل از پیروزی انقلاب اسلامی برمیگردد اما زبان ساده و روانی دارد که شاید دلیل این ویژگی، حضور عبداللهی در عرصه ترانه باشد. او سختترین مفاهیم را با سادهترین کلمات بیان میکند و از این رو مخاطب به آسانی میتواند با اشعار این مجموعه ارتباط برقرار کند.
در توضیح قسمت دوم این کتاب، یعنی دوبیتیها باید گفت که مضمون بیشتر این ابیات حسرت گذشته است، شاعر در سه مصرع ابتدایی بسیاری از دوبیتیهای از گذشته و اتفاقات رخ داده میگوید و در مصرع چهارم به شکل مطلوبی ضربه میزند. البته گاهی هم به این موضوع میپردازد که گذشتهها گذشته و نباید حسرت آن را خورد.
در بخش دو بیتیها میخوانیم:
«به راه تو دلم را پیر کردم/ و در زندان تو زنجیر کردم
به بخشیدم اگر در خدمت مرگ/ فقط یک ثانیه تاخیر کردم»
«نمیخوانم تو را با شور و شادی/ دگر از تو نخواهم کرد یادی
غمی سنگین به استقبالت آمد/ از آن شب که مرا از دست دادی»
مجموعه شعر «قهوه را نیم خورده باقی گذاشت»، اثر رضا عبداللهی در 88 صفحه، شمارگان 1000 نسخه و بهبهای 25 هزار تومان از سوی انتشارات نغمه زندگی منتشر شده است.
از این شاعر علاوه بر مجموعه شعرهای متفاوت پنج تصحیح و مقابله و مقدمه دیوان «والی اصفهانی»، «میرزا ابوالحسن فراهانی»، «شفیعی شیرازی»، «صبوری تبریزی» و «حسرت همدانی» منتشر شده است. «پژوهشی پیرامون زحاف رایج در شعر فارسی» نیز از دیگر آثار اوست. همچنین باید گفت که از این شاعر و ترانهسرا بیش از 300 ترانه اجرا شده است که مطرحترین آن ترانه «یاد تو در دل من طوفان به پا میکنه» است که در دهه 70 با صدای بیژن خاوری منتشر شد.
نظر شما