سه‌شنبه ۲۳ اردیبهشت ۱۳۹۹ - ۱۰:۵۵
مطالعه انسان‌شناسی خوراک زرتشتيان استان يزد

بررسی و ثبت خوراک‏‌های سنتی زرتشتیان استان یزد در قالب طرح پژوهشی پژوهشکده مردم‌شناسی به انجام رسید.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، بررسی و ثبت خوراک‌‏های سنتی زرتشتیان استان یزد که هر یک در این فرهنگ  مجموعه‌ای از ارزش‌‏ها، باورها و نگرش‌‏ها را در قالب آیین‌های متفاوت در برمی‏‌گیرد در قالب طرح پژوهشی پژوهشکده مردم‌شناسی به انجام رسید.

مريم پهلوان شريف، كارشناس و مجری طرح «مطالعه انسان‌شناسی خوراك زرتشتيان استان يزد» گفت: یکی از مهمترین عناصر فرهنگی در میان اقوام و اجتماعات مختلف، خوراک و آیین‌‏های مربوط به آن است.


به گفته این پژوهشگر حوزه مردم‌شناسی، خوراک‌‏هایی که  طبخ می‌‏شود، طرز تهیه، کاربرد و چگونگی استفاده در میان اقوام مختلف شکل متفاوتی به خود می‏‌گیرد.

وی با بیان اینکه زرتشتیان یکی از قدیمی‏‌ترین ادیان نظام یافته و اقوام ساکن در کشور ایران هستند که در گستره فرهنگ خود آیین‏‌های بسیاری را به نمایش می‏‌گذارند اضافه کرد: زرتشتیانی که امروز ساکن شهر تهران هستند، مهاجرانی را تشکیل می‏‌دهند که اکثریت از دو شهر یزد و کرمان کوچ کرده‌‏اند.

پهلوان شریف ادامه داد: در این پژوهش محقق به مطالعه، بررسی و ثبت خوراک‏‌های سنتی زرتشتیان در استان یزد می‌‏پردازد که شامل خوراک‏‌هایی است که در زمان و مکان‌‏های خاص طبخ می‌‏شود و هر یک در فرهنگ زرتشتی مجموعه‌ای از ارزش‌‏ها، باورها و نگرش‌‏ها را در قالب آیین‌های متفاوت در برمی‏‌گیرد.

وی گفت: خوراک‌های سنتی زرتشتیان در استان یزد، یک پژوهش مردم شناسی است که برای شناخت و بررسی موضوع، از روش مطالعات مردم‌شناسی چون مطالعه اسنادی، کتابخانه‌ای، میدانی و تکنیک‌های مشاهده مستقیم، مشاهده مشارکت آمیز و مصاحبه عمیق با مطلعین زرتشتی که ساکن استان یزد هستند و سایر مطلعین زرتشتی در این حوزه بهره خواهد برد.

عليرضا حسن‌زاده، ريیس پژوهشكده مردم‌شناسی نیز درباره اين طرح گفت: یکی از حوزه‌های مهم پژوهش‌های پژوهشکده مردم‌شناسی فرهنگ غذا در ایران است.

وی با اشاره به برگزاری همایش خوراک و فرهنگ توسط  این پژوهشکده در سال ۱۳۸۴ و انتشار چند کتاب در این حوزه همچون غذا در آیینه فرهنگ و خوراک افزود: یکی از خروجی‌های مطالعات مردم‌شناسی غذا در ایران اطلس مردم‌نگاری سرزمین است.

ريیس پژوهشكده مردم‌شناسی با مهم خواندن مسئله تغدیه و الگوهای متنوع آن در سطح جهان تصریح کرد: فراموش کردن الگوهای غذاهای بومی و اصیل هر کشور یعنی نابود شدن بخش مهمی از دستاوردهای فرهنگی آن کشور که طی سالیان طولانی برای شکل‌گیری آن تلاش شده است.

حسن‌زاده يكی از مهمترين راه‌های حفظ اين امر مهم را ثبت و ضبط اطلاعات مربوط به این حوزه  دانست و گفت: اين اقدام توسط پژوهشكده مردم‌شناسی در حال انجام است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها