چهارشنبه ۵ شهریور ۱۳۹۹ - ۱۰:۵۸
خانواده بی‌فرزند با عوارض فرهنگی اجتماعی و اقتصادی مواجه است

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی صبح امروز در هفتصد و چهل و هفتمین جلسه شورای فرهنگ عمومی کشور درباره افزایش جمعیت، گفت: خانواده‌های بی‌فرزند و یا تک فرزند هستیم که نوع جدیدی از خانواده است که عوارض مختلف فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی دارد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران‌(ایبنا)، به نقل از مرکز روابط عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سیدعباس صالحی با تسلیت ایام سوگواری حضرت امام حسین‌(ع) و گرامیداشت هفته دولت، افزود: موضوع کاهش نرخ باروری از منظر موالید در دستور کار شورای فرهنگ عمومی کشور قرار گرفته تا با رسیدن به یک ادبیات یک‌سان به سمت پیشنهادها و برنامه‌های حوزه فرهنگ در این زمینه برویم.
 
وی ادامه داد: براساس موضوع جلسه امروز که درباره پیری جمعیت است، این موضوع بر روند گروه سالخورده هم تاثیرگذار است و عملا به سوی افزایش این جمعیت می‌رویم.
خانواده‌های تک‌فرزند عوارض مختلف فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی دارد
رئیس شورای فرهنگ عمومی کشور با اشاره به آمارهای ارائه شده در این جلسه ادامه داد: جریان رشد جمعیت در همه استان‌ها یکسان نیست. در همه استان‌ها روند کاهش نرخ جمعیت را داریم و به دلیل اینکه یکسان نیست وارد عدم تعادل در موضوع جمعیت در استان‌های کشور می‌شویم. این امر باعث ایجاد عوارض خرد در کنار عوارض کلان موجود هم می‌شود؛ به‌عنوان مثال در حال حرکت به سوی خانواده‌های بی‌فرزند و یا تک فرزند هستیم که نوع جدیدی از خانواده است که عوارض مختلف فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی دارد.
 
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: هدف طرح این موضوع در شورای فرهنگ عمومی کشور این بود که در ابتدا توجه نهادهای فرهنگی وزارتخانه، شورای معاونان، شوراهای عمومی استان‌ها، فعالان فرهنگی، هنری و رسانه‌ای و ... را به این امر جلب کنیم تا به سمت برنامه‌هایی با برش فرهنگی مورد نظر برویم و دوم اینکه سهم حوزه فرهنگ در این زمینه مشخص شود.
 
وی در عین حال تصریح کرد: این امر مستلزم عزمی جدی است و به حوزه‌های مختلف نیاز داریم و در واقع یک سهم آن مربوط به حوزه فرهنگ است و حوزه های دیگری مانند اقتصاد، بهداشت و درمان و ... نیز در آن سهیم هستند که نباید نسبت به این سهم و وظیفه بی اعتنایی کنیم.
 
در ابتدای این جلسه سیدمحمدرضا موالی‌زاده، دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور گفت: مقوله جمعیت یکی از موضوعاتی است که مقام معظم رهبری بارها بر آن تاکید داشته‌اند.
جمعیت از مباحث شورای عالی فرهنگ عمومی است   
وی ادامه داد: سه موضوع تعاون و احسان، فضای مجازی و جمعیت ازجمله موضوعاتی است که مرتبط با شورای فرهنگ عمومی کشور است. تعاون و احسان را در جلسات هفته‌های گذشته شورا مطرح کردیم و در دستور کار شورا قرار گرفت. فضای مجازی که در دستور کار آینده شورا است و موضوع جمعیت که این جلسه و جلسه آینده به آن اختصاص دارد و امیدوارم به نتایج خوبی برسیم.
 
در ادامه این جلسه عباسی، مدیرکل جمعیتی سازمان ثبت احوال کشور گزارش مسائل جمعیتی ایران را از منظر آمارهای رسمی ارائه کرد.
 
وی گفت: یکی از مسائلی که که در برنامه های توسعه مد نظر بوده است، داشتن رویکرد ویژه به موضوع جمعیت بوده است.
 
عباسی با اشاره به روند باروری در کشورمان افزود: در سال‌های اخیر در ایران این روند به‌صورت کاهشی بوده‌است و به نظر می‌رسد این روند کاهشی در سال های جاری هم استمرار داشته باشد.
ایران در ردیف 119 جهان از نظر باروری است
وی ادامه داد: روند کاهشی میزان کلی باروری در ایران از نیمه دهه سال 60 آغاز شد و به سرعت روند کاهشی را طی کرد. ایران از منظر میزان کلی باروری در رده 119 در بین کشورهای جهان قرار دارد.
 
عباسی در ادامه میانگینی از فاصله ازدواج تا تولد اولین فرزند و مقایسه میزان موالید در استان های کشور بازگو کرد.
 
وی همچنین گزارشی از روند رشد جمعیت ایران و مقایسه آن با دیگر کشورها ارائه کرد و گفت: ایران از لحاظ تعداد جمعیت رتبه 18 جهان را به خود اختصاص داده است.
 
عباسی در عین حال پیشنهادهای قابل طرح در این زمینه را نیز بیان کرد و گفت: ضرورت توجه دوباره به موضوع باروری و کاهش موالید در ایران، تغییر سیاست‌های فرهنگی، اجتماعی و معیشتی به نفع تحقق سطح جانشینی برای نرخ باروری کل، رفع موانع اقتصادی، اجتماعی و بیولوژیک باروری، برنامه‌ریزی ویژه برای مداخله در کاهش سقط جنین و درمان ناباروری و سرپرستی کودکان بی‌سرپرست و فعال کردن خیریه‌ها برای کمک به بهبود وضعیت باروری در کشور ازجمله این پیشنهادها است.
فرزند‌آوری یک موضوع فرهنگی است نه صرفا اقتصادی
وی در پایان گفت: با توجه به اینکه موضوع فرزند‌آوری یک موضوع فرهنگی است و نه صرفا اقتصادی، بنابراین شورای فرهنگ عمومی می تواند در این موضوع کمک کند و باید بتوانیم جامعه را به اقناع برسانیم.
 
در ادامه این جلسه حسین‌زاده، رئیس مرکز آمار ایران هم گزارشی از روند جمعیتی کشور ارائه کرد.
 
وی گفت: مقوله جمعیت را در کنار سایر شاخص‌ها ازجمله فرهنگی، اقتصادی و ... می‌نگرند.
 
حسین‌زاده ادامه داد: رویکرد آماری کشور در سال‌های اخیر براساس 3 گرایش مسلط دنیا است. این رویکردها شامل مرجعیت مراکز آماری، قانون آمار و حرکت به سوی شیوه‌های ثبتی مبنا است.
 
وی تصریح کرد: آمارهای ثبتی و ایجاد شده در کشور به‌عنوان سرمایه ملی کشور محسوب می شود که با بودجه و سرمایه ملی تهیه شده است و باید از این سرمایه بهره برد.
 
در ادامه نصیری معاون مرکز آمار هم گزارشی از روند رشد جمعیت در ایران با نگاهی به سالمندی ارائه کرد.

باید درباره روندهای جمعیت برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری‌های داشته باشیم  
در بخش دیگری از این جلسه معصومه ابتکار، معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده گفت: باید درباره روندهای جمعیتی به اجماع برسیم و نسبت به روندهای جمعیت برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری‌های لازم را انجام دهیم.
 
وی افزود: به این موضوع باید از بعد فرهنگی بیشتر متمرکز شویم و به نقش رسانه نیز توجه داشته باشیم. تمایل به ازدواج و فرزندآوری در ایران هنوز بالاست ولی بین تمایل و آنچه در حال اتفاق است فاصله وجود دارد.
 
ابتکار ادامه داد: معاونت امور زنان و خانوده ریاست جمهوری به عنوان نهاد همکار در این حوزه شاخص های عدالت جنسیتی را تصویب کرده و سامانه رصد و پایش شاخص های عدالت جنسیتی را برای اولین بار در ایران راه اندازی کرده که به زودی رونمایی می شود. همچنین ستاد ملی زنان و خانواده هم در سال 98 تصویب شد که یکی از محورهای آن موضوع جمعیت و فرزندآوری اس
آموزش‌های مهارت‌های زندگی به مقوله فرزندآوری کمک می‌‌کند
وی در عین حال تصریح کرد: آموزش یکی دیگر از موضوعاتی که در معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری به آن توجه شده‌است. آموزش‌های قبل، حین و بعد از ازدواج از‌جمله این آموزش‌ها است که به تحکیم خانواده کمک می‌کند. مهارت‌های خوب زندگی کردن از دیگر این اقدامات است.
 
ابتکار در پایان گفت: در موضوع فرزندآوری نباید با نگاه دستوری به بررسی مساله بپردازیم. زیرا این بررسی یک کار فرهنگی محسوب می‌شود و باید حق انتخاب و عزت نفس افراد را هم در نظر بگی

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها