نمایشگاه کتاب آمریکا (BEA)مشهور به بوکاکسپو بیش از یک قرن در شهرهای مختلف آمریکا هر سال میزبان ناشران و کتابفروشان بوده و حالا مسئولان آمریکایی این نمایشگاه میگویند احتمالاً به آخر عمر خود رسیده است.
این نمایشگاه که نخستین نمایشگاه کتاب سالانه در آمریکای شمالی و بزرگترین نمایشگاه کتاب انگلیسی زبان جهان است از سال ۱۹۰۲ با حضور «مارک تواین» نویسنده مشهور آمریکایی آغاز به کار کرد. نمایشگاه کتاب آمریکا اغلب در ماه مه یا اوایل ژوئن، طی ۳ یا ۴ روز در یکی از شهرهای بزرگ ایالات متحده برگزار میشود و تقریباً تمامی انتشاراتیهای بزرگ ایالات متحده آمریکا و بسیاری از انتشاراتیهای خارج از کشور آمریکا در آن شرکت میکنند. نویسندگان، کتابخانه داران و خریداران جزء کتاب نیز در این نمایشگاه شرکت میکنند.
شرکت آمریکایی ریدپاپ که در بیست و پنج سال گذشته مسئول اجرایی نمایشگاه کتاب آمریکا بوده است، میگوید احتمالاً بوکاکسپو در حال بازنشسته شدن است ولی سرنوشت نهایی نمایشگاه به خواسته ناشران و کتابفروشان بستگی دارد. در سالهای گذشته حضور ناشران نیویورکی در نمایشگاه اندک بوده و حالا با شیوع ویروس کرونا این مشارکت بسیار کمتر خواهد شد.
اوایل سال جاری نمایشگاه کتاب آمریکا به خاطر قوانین مربوط به قرنطینه و شیوع ویروس کرونا به صورت مجازی برگزار شده بود. «جنیفر مارتین» مدیر اجرایی شرکت ریدپاپ میگوید ما در بررسی ساختارهای مجدد برای نمایشگاه هستیم و احتمالاً زیرساختهای الکترونیک نمایشگاه تقویت خواهند شد ولی به نظر میرسد برگزاری نمایشگاه به صورت فیزیکی در هالهای از ابهام باشد.
«مارکوس دوهل» مدیر اجرایی انتشارات پنگوئن در واکنش به این خبر مسئولان نمایشگاه کتاب آمریکا گفت: این نمایشگاه در سالهای گذشته فرصت عالی برای گردهم آمدن ناشران بزرگ انگلیسی زبان زیر یک سقف بوده و امیدواریم این نمایشگاه در آینده نیز همچنان ادامه داشته باشد.
«آلیسون هیل» رئیس اتحادیه کتابفروشان آمریکا نیز در واکنش به این خبر گفت: شنیدن تعطیلی و بازنشستگی نمایشگاه کتاب آمریکا احساس پایان یک دوره یا عصر را به انسان میدهد. ما سعی خواهیم کرد روشهایی برای ادامه این اتفاق پیدا کنیم و امیدواریم بتوانیم مسئولان نمایشگاه را برای ادامه حیات متقاعد کنیم. فعلاً به همه دستاندرکاران چاپ کتاب توصیه میکنیم تمام رویدادهای کتاب را در فضای مجازی برگزار کنند.
در سالهای گذشته نمایشگاه کتاب آمریکا میزبان چهرههای بسیاری از جمله مارگارت اتوود، مارگارت تاچر، بیل کلینتون و دیگر چهرههای ادبی و سیاسی بوده است. به دلیل عدم وجود ارتباط سیاسی بین ایران و آمریکا پس از پیروزی انقلاب اسلامی، در چند دهه اخیر انتشارات ایرانی حضوری در BEA نداشتند. تا اینکه پس از تصویب برجام، انتشارات مجمع جهانی اهل بیت(ع) از ایران، پس از سی و هفت سال در نمایشگاه کتاب آمریکا در سال ۲۰۱۶ شرکت کرد.
نظر شما