مجموعه داستان نوجوان «سلام آقای همینگوی» تازه ترین اثر عبدالمجید نجفی به زودی منتشر و راهی بازار کتاب خواهد شد.
وی افزود: این کتاب در بردارنده مضامین اجتماعی و مشکلات و سختی های دوران نوجوانی است که به زبان داستان بیان میشود. نوجوانی برهه حساسی در زندگی هر انسان است. از سویی کودک نیست. جهان فکری حسی و شرایط روحی و نیازهای وی با کودک متفاوت است. از سوی دیگر تجربه یک انسان بزرگسال را ندارد.
نجفی با بیان اینکه مخاطب مجموعه داستان «سلام آقای همینگوی» نوجوانان هستند، افزود: داستان کوتاه فنیترین گونه ادبی نوشتاری است، ادبیات داستانی بزرگسال و تا حدودی کودکان جایگاه و تعریف مشخصی دارد اما اگر ادبیات نوجوان را مظلومترین بنامم، پر بیراه نگفتهام.
وی با اشاره به ترجمه روز افزون آثار درحوزه کودک و نوجوان گفت: مخالف ترجمه مناسب نیستم اما نسبت آن با کتابهای تالیفی باید معین و مشخص شود که نمیشود. نتیجه آنکه کفه تالیف برابر ترجمه کم می آورد واین اتفاق خوبی نیست.
نویسنده کتاب روزگار مهآلود جابر در پاسخ به این سوال که چرا با وجود نویسندههای خوب در دهه 60 تا به امروز، ترجمه فزونی یافته است، ادامه داد: پاسخ تا حدودی در پرسش شما مستتر است.حمایت جدّی و سازمان یافته از جریان تالیف صورت نگرفته است و همچنین متوجه جایگاه مهم و اساسی «نقد ادبی» نبودهایم.
وی افزود: کنار مشکلات فرهنگی-آموزشی و عنایت بیش از حد به جزوه محوری و هوش ابزاری، از دیگر وجوه وابعاد آموزشی-فرهنگی مثل آموزش مهارتهای زندگی غفلت کرده و رشد متوازن شخصیتی در نوجوانان را مورد مطالعه، تحقیق و برنامهریزی قرار ندادهایم.نتیجه همین کتابسازیها و ترجمههای ضعیفی است که شاهدش هستیم.
نجفی آینده قوی و هوشمندانه را منوط به پرورش مناسب و متوازن نسل کودک و نوجوان امروز دانست و تاکید کرد: آینده قوی و هوشمندانه توام با قداست، لذت کار، تلاش ونیل به آرمانهای اخلاقی-انسانی منوط است به پرورش مناسب و متوازن نسل کودک و نوجوان امروز کشور؛ نسلی که از سختی ها نهراسد. مهارتهای زندگی را فراگیرد. از کمک به دیگری لذت ببرد و ارزشهای انسانی را پاس بدارد. در این فرآیند، ادبیات و هنر کودک-نوجوان نقش بیبدیلی را بازی میکند.
وی در پایان با انتقاد از کانون پرورش فکری گفت: چند سال پیش جریانی در کانون پرورش فکری باعنوان «رمان نوجوان امروز» شکل گرفت. سرپرستی این حرکت با آقای حمیدرضا شاهآبادی بود و سمت وسوی آن حمایت جدّی از جریان تالیف رمان نوجوان بود. در طول دوسال بیش از شصت هفتاد جلد رمان تالیف شد و اگرچه آثار تولید شده از سطوح متفاوتی برخوردار بودند اما حداقل استانداردهای قابل قبول اثری تالیفی را داشتند. متاسفانه با تغییر مدیریت کانون این حرکت ارزشمند ناتمام ماند تا همچنان بدون حق کپیرایت به کتابسازی ترجمهای ادامه دهیم!
گفتنی است برف آباد، کت پشمی، راز خانه سه خواهرون، پسر کوهستان، سمفونی سیب زمینی ها، بالاتر از خانه عقاب، چشم های مادرم و ... از دیگر آثار نجفی در حوزه نویسندگی است. همچنین تدریس در سطوح مختلف داستاننویسی، داوری در جشنوارههای مختلف، تدریس در دانشگاه پیام نور برای دانشجویان رشته علوم تربیتی از جمله کارهای دوران کاری وی بوده است.
علاوه بر این لوح زرین و دیپلم افتخاربرای رمان برف آباد، لوح برگزیده شورای کتاب کودک برای رمان دختری به نام پریا، جایزه کتاب سال برای رمان راز گمشده خاور، جایزه کتاب سال ادبیات پایداری برای رمان باجامهای شوکران، برگزیده جشنواره کتاب سال شهید غنیپور برای رمان باجامهای شوکران، لوح افتخار و تندیس جایزه کتاب سال تبریز برای رمان سمفونی سیبزمینیها از جمله جوایز این نویسنده پر کار تبریزی است.
نظر شما