مواد نگهدارنده ضدمیکروبی که در صابونها و لوسیونها و در درجه بعدی در محصولات آرایشی استفاده میشود، برای خانمهای باردار بسیار مضر است. این ترکیبات موجب زایمان زودرس و برهم زدن سیستم غدد درونریز خواهد شد. مواد نگهدارنده در لوازم آرایشی، میتوانند بهعنوان استروژن عمل کنند و به سرطان سینه و تکثیر سلول سرطانی منجر شوند. این مواد علاوه بر سلامت بدن به محیط زیست هم آسیب میرسانند.
کتاب «سمیت لوازم آرایشی» تألیف احمد صبور اردوبادی در پنج بخش، ضمن بیان نظر متخصصان درباره زیادهروی در مصرف لوازم آرایشی، به اثرات سوء تقلبات در لوازم آرایشی، سمیت لوازم آرایشی، ساختمان شیمیایی لوازم آرایشی و در انتها، آرایش در فرهنگ دینی میپردازد.
ترکیبات آرایشی، نه مورد نیاز بدن و نه از سنخ آن هستند
«مواد آرایشی که امروزه به وفور مصرف میشوند با توجه به ساختمانشان از ترکیبات شیمیایی ساده اولیهای بهصورت مصنوعی بهوجود میآیند که در اصطلاح علمی از آنها تحت عنوان «سنتتیک» یاد میکنند. یعنی عدهای از مواد و ترکیبات شیمیایی مصنوعی هستند که در طبیعت مشابه ندارند و لذا هیچگونه سنخیتی با ساختمان طبیعی بدن (اعم از سلولها یا بافتها) ندارند که اگر برطبق فرمول نامبرده مقدماتی نگریسته شوند، از نظر اینکه نه مورد نیاز محیط زنده بدن هستند و نه از سنخ آنند، میتوان دریافت که جذب تدریجی و ممتد آنها به بدن اعم از اینکه ذاتا خود سمی باشند یا نباشند، حداقل به خاطر اینکه زاید بر نیاز بدن سالم بوده و با ترکیبات شیمیایی نامأنوس زاید یا مواد سمی هستند، در هر حال باید مقاومت بدن در برابر آنها یا تجزیه و دفعشان، مقادیری از قدرت حیاتی بدن تلف میگردد.»
بسیاری از مواد سمی از پوست وارد جریان خون میشوند
«بسیاری از مواد سمی میتوانند از پوست جذب و وارد جریان خون گشته و در تمام بدن پخش و اثرات سمی خود را نشان دهند، چنانکه در مسمومیتهای حرفهای با سرب، کارگرانی که مستقیما با دست خود قطعات سربی را جابجا میکنند (مانند حروفچینان چاپخانههای قدیمی) پس از مدتی مبتلا به عوارض کلیوی میشوند که نشانه جذب فلز سرب است از پوست و تجمع آنها در کلیهها و بهطور تجربی حساسیت پوست نسبت به جذب مواد شیمیایی را بهطور عملی ثابت میکند. ترکیبات شیمیایی مختلفی که بهصورت خشک و پودر از پوست جذب نمیشوند، وقتی آنها را در مقادیری از روغنها و حلالهای مختلف (حتی آب) بهصورت خمیر و ضماد یا پماد مخلوط درآورده و به پوست مالیده شوند، میتوانند جذب و وارد جریان خون گردند و نظیر همین عمل است بهکارگیری بسیاری از مواد شیمیایی نامحلول در آب که در ساختمان مواد آرایشی مورد استفاده قرار میگیرند؛ وقتی با انواع روغنها و یا در حلالهای مخصوص به خود حل میشوند، قابل جذب در پوست شده و اثرات سمی از خود برجای میگذارند.»
نخستین چاپ کتاب «سمیت لوازم آرایشی» در 86 صفحه با شمارگان یکهزار نسخه به بهای 18 هزار تومان از سوی انتشارات پریور راهی بازار نشر شده است.
نظر شما