شنبه ۲۵ بهمن ۱۳۹۹ - ۱۶:۴۴
هدفی به نام خوشبختی

مترجم کتاب «زندگی اصیل؛ تحلیل وجودی در عمل» می‌گوید: خوشبختی یکی از اهدف عمده زندگی ماست و احساسات یکی از ابعاد مهم وجودی ما هستند که شناخت انواع آن‌ها و معانی آن‌ها برای ما اهمیت دارد.

مسلم آرین؛ مترجم کتاب «زندگی اصیل؛ تحلیل وجودی در عمل» در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران‌(ایبنا)، درباره این اثر بیان کرد: این کتاب، توسط اعضای انجمن معنادرمانی و تحلیل وجودی وین نوشته شده است. تمام اعضای این انجمن روانشناسان و روانپزشکانی هستند که سابقه طولانی‌مدتی در مشاوره و روان‌درمانی وجودی دارند. رئیس این انجمن آلفرید لنگله، همکار قدیمی ویکتور فرانکل، پایه‌گذار رویکرد معنادرمانی است. پروفسور لنگه، رویکرد مدرنی به روان‌درمانی وجودی دارد و این رویکرد در این کتاب انعکاس یافته است.
 
وی افزود: رویکرد وجودی، یکی از رویکردهای اصیل و عمیق است که بین متخصصین سلامت روان در سراسر جهان علاقه‌مندانی دارد. در این کتاب مضامین اصلی رویکرد وجودی به همراه مثال‌های عینی مطرح شده است. برای مثال به جایگاه احساسات در زندگی انسان، شادکامی یا خوشبختی، معنا، زما، و بحران پرداخته شده است. سپس چندین بیمار معرفی شده و درمان هر بیمار طبق رویکرد وجودی مطرح شده است؛ برای مثال افسردگی، ترس و اضطراب، سکوت انتخابی، خودشیفتگی و غیره.
 
آرین در پاسخ به این پرسش که مخاطبان اصلی کتاب کدام قشر از جامعه هستند و یا اینکه آیا باید افراد باید از سطح سواد خاصی برای درک موضوعات کتاب بهره‌مند باشند یا خیر، گفت: در درجه اول تمام متخصصان سلامت روان ازجمله مشاوران و روانشناسان در گرایش‌های مختلف، روانپزشکان، مددکاران و متخصصین رشته‌های علوم تربیتی مخاطب این کتاب هستند.

وی ادامه داد: اما عموم افرادی که مختصر آشنایی با رویکرد درمانی وجودی و یا فلسفه‌های وجودمدار دارند نیز می‌توانند از این کتاب بهره ببرند، چراکه هدف کتاب معرفی مؤلفه‌های وجودی انسان و تشریح عمیق و عینی این مؤلفه‌هاست. برای مثال ما به‌عنوان انسان‌ به‌طور کل درگیر بُعد زمانی در زندگی هستیم یا در زندگی با چالش کسب معنا و یا فقدان معنا روبه‌رو هستیم. خوشبختی یکی از اهدف عمده زندگی ماست و احساسات یکی از ابعاد مهم وجودی ما هستند که شناخت انواع آن‌ها و معانی آن‌ها برای ما اهمیت دارد.
 
این مترجم افزود: بنابراین می‌توان گفت یک کتاب سهل و ممتنع است. سهل، به این خاطر که از مولفه‌های وجودی ما حرف می‌زند که برای همه ما آشناست و ممتنع به این خاطر که نوعی دغدغه اصیل زیستن و دانش عمومی به‌عنوان پیش‌شرط لازم دارد.
 
آرین در ادامه با اشاره به اهمیت عمومی‌سازی دانش، اظهار کرد: باید گفت که این کتاب از دغدغه‌های عمیق و همیشگی انسان صحبت می‌کند. این دغدغه‌ها مربوط به تمام انسان‌ها در تمام دوران‌ها و شرایط تاریخی و اجتماعی و عیره هستند. اصالت در زندگی یک هدف نیست، بلکه یک فرایند تمام‌نشدنی است. گاهی این فرایند دچار وقفه می‌شود (چیزی که روانشناسان از آن با عنوان وقفه رشدی یاد می‌کنند)، گاهی افراد به انحاء مختلف از این فرایند خارج می‌شوند و ارتباطشان را با خودشان، دیگران و طبیعت به نوعی از دست می‌دهند. عمومی‌سازی این دانش به یک تعبیر، ساده‌سازی این دانش را می‌طلبد.
 
به گفته این مترجم، می‌توان از داستان، فیلم، انیمیشن و غیره استفاده کرد تا این مضامین در سطح جامعه مورد توجه قرار بگیرد. همان‌طور که در دنیای غرب فیلم و داستان‌های مختلفی طبق این رویکرد تولید شده است. یک مسأله این است که وقتی غرق در یک چیزی هستیم، به آن عادت کنیم یا برایمان طبیعی باشد، شاید تأمل به آن کمتر پیش بیاید. این رویکرد در مورد طبیعی‌ترین امور زندگی ما صحبت می‌کند که گاهی از آن‌ها غافل می‌شویم. به‌خصوص عموم مردم که در جامعه ما ارتباط نه چندان زیادی با کتاب دارند.
 
وی با اشاره به ضرورت اصلی برای انتشار کتابی در باب این موضوع، تأکید کرد: امروزه مبحث سلامت روان در ایران به درستی کانون توجه شده است. مشاوران و درمانگران زیادی داریم که با رویکردهای مختلفی مثل روانکاوی، شناختی-رفتاری، وجودی و غیره در حال خدمت‌رسانی هستند. اما یک خدمت زمانی می‌تواند درست، بجا و موفق باشد که ما به‌عنوان درمانگر، درک و شناخت عمیقی از خودمان داشته باشیم.
 
آرین گفت: درمانگری که خودش در فرایند سالم رشد قرار دارد، خدمتش به دیگران نیز صادقانه و اصیل است. در این صورت، مراجع یا بیمار تناقضی احساس نمی‌کند و با خودِ اصیل و واقعی درمانگرش ارتباط برقرار می‌کند. خلاصه بگویم، درمانگران و تمام کسانی که با سلامت روان انسان سروکار دارند، به یک جهت‌گیری عمیق نیاز دارند. لذا من ترجمه این کتاب را یک ضرورت احساس کردم. امیدوارم یکی از منابع هدایت‌کننده ما به‌طور کل و ما در نقش درمانگر باشد.

این اثر از سوی انتشارات ارجمند، زمستان سال جاری راهی بازار کتاب شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها