نامزدهای اولیه جایزه فولیو در سال 2021 اعلام شدند و هشت کتاب به عنوان نامزدهای نهایی این جایزه در سال جدید اعلام شدند. در میان نامزدها نام مونیک رافی، برنده برندگان جایزه کاستا در سال جاری به همراه چند اثر از ناشران کوچک به چشم میخورد.
فهرست نهایی دیروز اعلام شد، «شاگی بین» هم حذف شد اما به نظر میرسد ناشران مستقل بخت خوبی برای رسیدن به جایزه معتبر فولیو دارند. در این میان نام مونیک رافی که دو هفته پیش برنده برندگان جایزه کاستا شد بیشتر از همه به چشم میآید.
رافی که با برنده شدن در جایزه کاستا برای اولین به جدول پرفروشهای مختلف راه یافت حالا شانس دریافت جایزه سی هزار پوندی فولیو را هم دارد. رافی نویسنده بریتانیایی است که در ترینیداد به دنیا آمده است و قبلاً در فهرست نهایی جایزه اورنج و کاستا قرار گرفته بود.
«عروس دریایی صدف سیاه» درباره ماهیگیری است که آوازش یک عروس دریایی با قدمت چند قرن را جذب میکند. رافی میگوید: «از اینکه مردم کتاب را میخوانند خیلی خوشحالم و برای من اتفاقی جادویی است.»
فهرست نهایی جایزه به شرح زیر است:
«عدم ظرافت» نوشته آمینا کین
«کار دستی» نوشته سارا بائوم
«عروس دریایی صدف حلزونی» نوشته مونیک رافی
«عزیزان من بین شیرها» نوشته ریچل لانگ
«بیچاره» نوشته کالب فِمی
«آنطور که تو بودی» نوشته ایلین فیرینی
«خانه رویایی: کتاب خاطرات» نوشته کارمن ماریا ماچادو
«روحی در گلو» نوشته دوییران نی گریوفا
اکثر نامزدهای حاضر در فهرست نهایی توسط ناشران مستقل و کوچک منتشر شدهاند. «عروس دریایی صدف سیاه» توسط انتشارات «پیپال تری» منتشر شد. «عدم ظرافت» نوشته آمینا کین در نشر «دانت» انتشار یافت. «روحی در گلو» نوشته دوییران نی گریوفا و «کار دستی» نوشته سارا بائوم توسط یک نشر ایرلندی کوچک به نام «ترَمپ» منتشر شد. «در خانه رویایی» هم توسط انتشارات مستقل «سرپنت تیل» وارد بازار کتاب شد.
راجر رابینسون، برگزیده جایزه تی اس الیوت در سال 2019 و جایزه اونداتیه در سال 2020 ریاست هیئت داوران این دوره را به عهده دارد. سینیاد گلیسان، نامزد جایزه فولیو در سال 2020 و جان مکگرگور، نامزد سه دوره از جایزه بوکر به رابینسون در انتخاب نامزدها و برنده یاری میرسانند.
رابینسون درباره نامزدهای نهایی گفت: «داوران این هشت اثر را انتخاب کردند زیرا فرم خود را خیلی جالب به چالش میکشند و روایت و اجرای فرم را هم فدای این خلاقیت نکردند.»
جایزه ادبی فولیو تنها جایزه ادبی بریتانیا است که در آن شعر، داستان کوتاه، آثار غیرداستانی و رمان در یک گروه برای به دست آوردن جایزه رقابت میکنند. آثاری که به زبان انگلیسی در بریتانیا منتشر شدهاند میتوانند در این رقابت شرکت کنند و ملیت نویسنده اهمیتی ندارد.
جایزه فولیو با هدف برتری بر جایزه من بوکر در سال 2014 ایجاد شد. نویسندگانی چون مارگارت آتوود، زادی اسمیت، و جی. ام. کوئتزی از نویسندگانی هستند که در انتخاب نامزدها و برنده با جایزه فولیو همکاری میکنند. پیش از این نویسندگانی چون جورج ساندرز، آکیل شارما، و هشام مطر برنده جایزه فولیو شدهاند.
برنده جایزه فولیو در تاریخ 24 مارس اعلام میشود. سال گذشته کتاب زندگینامه «آرشیو کودگان گمشده» نوشته والریا لوئیزلی به عنوان برنده معرفی شد و اولین زنی شد که برنده این جایزه میشود. در سال 2019 هم مجموعه شعر «مقاومت» نوشته ریموند آنتروباس برنده جایزه کتاب فولیو شد.
نظر شما