مباني اخلاقي رفتارهاي دوجانبه همسران در كتابي با عنوان «همسرداري» به قلم آيتالله ابراهيم اميني از سوي موسسه بوستان كتاب قم به چاپ بيستو ششم رسيد.\
اثر حاضر با توجه به مسايل مختلف دروني يا خارج از خانواده ـ كه در ايجاد اختلافهاي خانوادگي نقش دارند ـ وظايف و نقشهاي متقابل همسران را در مواجهه با اين مشكلات عنوان ميكند.
به عقيده نگارنده، مهمترين عامل ناسازگاري و اختلافات داخلي، عدم آشنايي زن و شوهر به وظايف زناشويي خود و عدم آمادگي براي ايجاد زندگي مشترك است.
اين اثر از موضوعات گوناگوني چون وظيفه مرد در تكامل همسر، نخستين وظيفه زن و شوهر، پرستاري از همسر، سرپرست خانواده، تربيت فرزند، تغذيه و بهداشت كودك، كمك مرد در كارهاي خانه، نظافت در خانه، خودخواهي؛ بزرگترين عامل اختلاف، تهيه غذا، خشم و عصبانيت همسر تشكيل شده است.
اين كتاب در سالهاي مختلف با عنوان آيين همسرداري يا اخلاق در خانواده از سوي انتشارات اسلامي منتشر شده است.
كتابهاي وسايلالشيعه، مكارم الاخلاق، مستدركالوسايل، آيين تربيت، مجمعالزوايد، راز آفرينش انسان، آيين شوهرداري، كافي و كتاب بانوي نمونه اسلام، از منابع مورد استناد در تدوين اين اثر به شمار ميروند.
حجهالاسلام و المسلمين شمس، مدير موسسه انتشاراتي بوستان كتاب قم كه در ويرايش دوم اين اثر نقش بهسزايي داشته است، در گفتوگو با (ايبنا)، گفت: استقبال خوانندگان از درونمايههاي اين اثر را ميتوان دليلي بر رسیدن چاپ بيست و ششم اين كتاب دانست.
وي با اشاره به اين موضوع كه «مخاطبان اين اثر را افرادي تشكيل ميدهند كه دوران نوجواني را پشت سر گذاشتهاند»، يادآور شد: اين اثر كه مرتبط با اخلاق خانواده است، ميتواند مورد استفاده تمامي افراد جامعه قرار بگیرد.
مدير بوستان كتاب قم اظهار داشت: كتاب «همسرداري» به دليل اين كه تركيبي از مسايل فقه، احكام، اخلاق و تربيت اسلامي است، از جايگاه ويژهاي برخوردار است.
وي با اشاره به نخستين ويرايش اين اثر كه در سالهاي قبل از انقلاب اسلامي و قبل از دهه پنجاه انجام شده است، گفت: اين كتاب در دو بخش مجزا به تبيين حقوق و وظايف «خانمها» و «آقايان» در زندگي مشترك و در قبال خانواده پرداخته و در ويرايش جديد، دو بخش مربوط به زنان و مردان با يكديگر ادغام شده است تا مكمل هم باشند و هم مردان و هم زنان با وظايف متقابل و دو جانبه يكديگر به صورت كاملتري آشنا شوند.
وي افزود: به دليل موضوعات مشابه زنان و مردان، در برابر هر موضوع، مسايل مربوط به آنها به صورت مشترك آورده شده است.
حجتالاسلام والمسلمين شمس يكي از دلايل استقبال اين اثر را تدريس آن به صورت كتاب و رساله در جامعهالزهرا عنوان كرد.
وي با بيان اين مطلب كه در این کتاب تمامی آثاري كه شيوههاي صحيح زندگي را به مردم آموزش ميدهد، مورد توجه قرار گرفته اند، اظهار داشت: نگارش اين اثر با تجربه نويسنده همراه بوده و با رويكردي اعتدالگرايانه به قضايا توجه شده است.
وي تصريح كرد: براي اين كه زن و مرد با حقوق و وظايف دو جانبه يكديگر آشنا شوند، نويسنده در سه مرحله نكات همسرداري را تبيين كرده است؛ مرحله نخست به زمان «قبل از ازدواج» تعلق دارد و بهترين حالت اين است كه در اين زمان و به عنوان دستورالعملي براي پا گذاشتن به مرحله ازدواج مورد استفاده قرار گيرد.
مدير موسسه بوستان كتاب قم، مرحله دوم را دربر دارنده راهكارهايي براي كساني دانست كه ازدواج كردهاند و براي بهتر شدن رابطه خانوادگي خود ميتوانند از اين اثر بهرهگيرند.
وي در ادامه گفت: در مرحله سوم، مطالعه اين اثر به كساني توصيه ميشود كه با مشكلاتي در زمينه رفتارهاي متقابل زناشويي يا رابطه همسرداري مواجه شدهاند كه مي توانند با مراجعه به اين كتاب و استفاده از روشها و راهبرهاي اخلاقي و اسلامي اين اثر، در تصحيح رفتارها و اعتقادات شكلگرفته خود بكوشند و رابطه مناسبي ايجاد كنند.
وي در تحليل منتقدانه اين اثر خاطر نشان كرد: با توجه به اين كه نسخه اوليه اين اثر در سالهاي قبل از انقلاب اسلامي به رشته تحرير در آمده است، آمارها، نمونهها و مصداقهايي كه براي تفهيم بيشتر مطالب در ذهن خوانندگان آورده شدهاند، متعلق به سالهاي قبل است. البته مسايل و مشكلات خانوادهها و همسران همان است، اما دلايل مشكلات و آسيبهاي اجتماعي تغيير كردهاند.
وي با بيان اين كه «نمونهها تغيير كردهاند اما اصل همان است»، گفت: اگر در اين كتاب برخي از مسايل با توجه به مشكلات روز، تجديد نظر شوند، اين اثر خواندني تر از قبل می شود و انطباق بيشتري با مسايل جاري جامعه پيدا ميكند.
وي يادآور شد: شكلهاي صحيح روابط خانوادگي در اين اثر با توجه به مسايل و نگرشهاي اسلامي بيان شدهاند و حتي با تغيير مشكلات، كاركردهاي اصلي خانواده تغییر نميكند. ممكن است برخي از آسيبها جديد باشند اما دستورات اسلامي همواره ثابت و به مثابه چراغي روشنگر راه بشريت است.
حجتالاسلام والمسلمين شمس درباره نحوه بيان مطالب در اين نوشتار گفت: در اين كتاب به دو شكل، مباحث اخلاقي و احكام رفتارهاي خانوادگي بيان شدهاند. احكام مرزها را تعيين ميكنند كه چه كاري بايد صورت بگيرد، در حالي كه اخلاق فراتر از احكام است. ممكن است خيلي از كارها در بحث احكام بر ما واجب نباشد اما هنگامي كه بحثهاي خانوادگي مطرح ميشود و صحبت از شرايط به ميان ميآيد، در زمره وظايف يك فرد به حساب ميآيند.
وي مهمترين الگو و ضامن اجرايي رفتار فرزندان را اخلاق و رفتارهاي پدر و مادر در خانواده دانست و يادآور شد: اگر والدين وظايف خود را به درستي انجام دهند، در نهادينه كردن رفتارهاي درست فرزندان تأثير به سزايي خواهند داشت.
وي در پايان يادآور شد: اگر جنبههاي اخلاق اسلامي در رفتارهاي متقابل همسران رعايت شود، ميتوان انتظار داشت مشكلي در رابطه همسران ايجاد نشود و اطمينان حاصل كرد مدينه فاضله ايجاد ميشود.
ويرايش دوم كتاب «آيين همسر داري» نوشته آيتالله ابراهيم اميني از سوي موسسه بوستان كتاب قم در شمارگان 5000 نسخه، 308 صفحه روانه بازار كتاب شده است.
نظر شما