سه‌شنبه ۱ تیر ۱۴۰۰ - ۰۹:۰۷
سبک زندگی عشایری ویژگی بارز «عاشقانه‌های یک رزمنده» است

میراحسان موسوی اصل گفت: سبک زندگی یک جوان عشایری، کمبود امکانات، همچنین جهان‌بینی جوانی که در یک جامعه سنتی به‌شدت مذهبی با حفظ اصول دین تا حدودی هنجارشکنی می‌کند را می‌توان به‌عنوان ویژگی‌های بارز کتاب «عاشقانه‌های یک رزمنده» در مقایسه با آثار مشابه برشمرد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، به‌‌راستی اگر دفاع مقدس مردم ایران را قسمت کنند، چه مقدار از آن نصیب عشایر می‌شود؟ عشایری که لباس رزم پوشیدند، سلاح به دست‌ گرفتند، چشم در چشم دشمن شدند و با او تن به تن جنگیدند و بسیاری از آن‌ها به شهادت رسیدند و یا در اردوگاه‌های دشمن اسیر شدند. با این همه،‌ بی‌انصافی است اگر از نقش عشایر و سهم آنان در این جنگ، صرف‌نظر کنیم. 

کتاب «عاشقانه‌های یک رزمنده»، مجموعه‌ای واقعی و عاشقانه از زبان رزمنده هشت سال دفاع مقدس به قلم میراحسان موسوی اصل است.
 
نویسنده این مجموعه که خود از نزدیک با مشکلات و مسائل اقشار مختلف ایثارگران، به‌ویژه جانبازان در ارتباط بوده است، با ذوق هنری و علاقه و اعتقادی که به این اقشار دارد، در کتاب «عاشقانه‌های یک رزمنده» و همچنین کتاب «جرنامه»، مسائل مربوط به رزمندگان و جانبازان هشت سال دفاع مقدس را در قالب داستان‌های کوتاه و جذاب به رشته تحریر درآورده و به این شیوه، بزرگی روح و شخصیت ایثارگران در مواجهه با مشکلات، دردها و آلام غیرقابل تصورشان را به تصویر کشیده است.

در ادامه، گفت‌‌وگو با میراحسان موسوی اصل، نویسنده کتاب «عاشقانه‌های یک رزمنده» را می‌خوانیم.
 
لطفا توضیحاتی درباره محتوای کتاب و عنوان آن بفرمایید و اینکه چه شد تصمیم گرفتید این کتاب را بنویسید؟
محتوا و موضوع کتاب درباره یک جوان عشایری پاک، شجاع و با سخاوت است که با تمام محرومیت از امکانات زندگی و مشکلات زندگی ایلی، برای دفاع از کشور به جنگ با دشمن می‌رود.
 
انگیزه‌ام از نگارش این اثر، ثبت روحیات و حال‌وهوای آن روز جوانان وطن بود و علاوه بر این کتاب، در کتاب دیگری به‌نام «جرنامه» هم که در سال 92 چاپ شد، بخشی از رشادت‌های رزمندگان عشایر بازگو شده است.
 
خاطرات این رزمنده دفاع مقدس شامل چه بازه زمانی از زندگی ایشان است؟
در سن حدود 20 سالگی بود که تحولات کشور و جنگ باعث شرکت دلاورمرد عشایری در دفاع مقدس می‌شود. زندگی این جانباز عشایری برای بسیاری از جانبازان مایه امید است. همیشه بر این باور بوده‌ام که ادبیات پایداری به ما یاد می‌دهد که چگونه شادتر زندگی کنیم و فکر می‌کنم که این موضوع در زندگی این جانباز کاملا عینیت داشته است.

 
در مدت انجام این کار با چه چالش‌هایی رو‌به‌رو بودید؟
در مسیر نگارش این اثر، همانند هر کار دیگری با چالش‌های زیادی مواجه بودیم. یکی از موضوعات که نگارش خاطرات و زندگینامه شهدا و رزمندگان دوران دفاع مقدس را با چالش جدی روبه‌رو می‌کند، این است که بعضی از اسناد مربوط به آن دوران در طول زمان به‌دلیل تغییر محل زندگی و سکونت خانواده‌های شهدا یا واقع شدن در جایی که دسترسی به آن وجود نداشته، به مرور از بین رفته‌اند. به همین خاطر باید پژوهشگران شاخه فرهنگ و مطالعات پایداری همت مضاعفی داشته باشند تا بعضی از این اسناد و منابع تحقیقاتی مانند عکس‌های مرتبط با زندگی شهدا و نمونه آثار و دل‌نوشته‌های آن‌ها دوباره بازیابی شوند.
 
مخاطب این کتاب، با چه ویژگی‌های بارزی نسبت به آثار مشابه مواجه خواهد شد؟
ویژگی این کتاب نوع زندگی یک جوان عشایری باورها و سبک زندگی او و کمبود امکانات نسبت به یک جوان شهرنشین، است. همچنین باورهای مذهبی و جهان‌بینی یک جوان سید که در یک جامعه سنتی به‌شدت مذهبی با حفظ اصول دین تا حدودی هنجارشکنی می‌کند را می‌توان از دیگر ویژگی‌های این اثر برشمرد.
 
مهم‌ترین درسی که می‌توانیم از زندگی‌نامه این رزمنده و دیگر رزمندگان دوران دفاع مقدس برای تدبیر جامعه امروز و مشکلاتی که در حال حاضر با آن مواجه هستیم بگیریم، چیست؟
مهم‌ترین درس، ایمان واقعی و دور از دغل یک جوان معتقد و شجاع است که با یک قامت رعنا و سیمای جذاب برای دفاع از سرزمین خود به جنگ با دشمن می‌رود و یک پا و چشم خود را از دست می‌دهد و هیچ ادعایی ندارد.


در زمینه خاطره‌نگاری و خاطره‌نویسی ـ حالا چه مربوط به دوران دفاع مقدس و چه دیگر دوران انقلاب اسلامی - به‌نظر می‌رسد که هنوز هم با وجود درخشش‌های قابل توجه، نیاز به آموزش‌های جدی وجود دارد. راهکار شما در این‌خصوص به‌عنوان یک نویسنده چیست؟
امروزه با توجه به شبکه قوی ارتباطات به‌راحتی می‌شود به این مهم پرداخت. اما غفلت دست‌اندرکاران بزرگ‌ترین مانع است. چون نسل ما تا چند سال آینده وجود ندارد، پس تا فرصت بسیار اندکی باقی است باید در این زمینه تلاش شود که این حماسه‌ها به‌ خاک سپرده نشوند و در ضمن لازم است آثاری که در حوزه خاطره‌نگاری شهدا، جانبازان و رزمندگان هشت سال دفاع مقدس آفریده می‌شوند، طوری تألیف و نگاشته شوند که از بعد پژوهشی و مطالعاتی قابل بررسی و رجوع باشند.
 
از نظر شما فرایند گردآوری ما یعنی عملکردمان به‌صورت میدانی در سال‌های گذشته در زمینه روایتگری دفاع مقدس چقدر علمی است؟ به‌نظر شما روندی که در موضوع روایتگری دفاع مقدس تاکنون طی شده، روند درستی بوده؟ اگر نه، روایت درست چیست؟
روایتگری هم مثل هر کاری محاسن و معایبی دارد. محاسن آن، همت رزمندگان و صداقت نقل آن روزهای دفاع مقدس است. معایب آن نیز ضعف مدیریتی برخی دست‌اندرکاران این حوزه است که درک درستی از جامعه ایثارگری ندارند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها