سه‌شنبه ۱۸ آبان ۱۴۰۰ - ۰۹:۳۰
حشرات دست‌ساز دوست‌داشتنی

پشره‌ها کتابی است هم خواندنی و هم دیدنی که اخیرا در فهرست لاک‌پشت پرنده نیز قرار گرفت. معرفی کوتاهی از آن در ادامه آمده است.

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)؛ سیدآیین موسوی‌زاده- «پشره‌ها» کتابی‌ست مناسب گروه سنی ۹ سال به بالا (نونهال) و کودک در آن، علاوه بر آن که دست‌ورزی با چیزهای ساده را می‌آموزد، یاد می‌گیرد که نگاهی نو و متفاوت به پیرامون خود بیندازد و بتواند خلاقیت خود را با ساده‌ترین ابزارها بروز دهد. کودک با راهنمایی این کتاب می‌تواند با استفاده از برگ و چوب دست‌سازه‌هایی زیبا و فانتزی را خلق کند.
 

فرزانه بابایی را هنوز بسیاری با عروسک‌هایی که برای فیلم‌های ایستاپویایی (استاپ‌موشن) بهادر و کوه جواهر ساخت به یاد می‌آورند که تا جایزه‌ی ویژه کن هم پیش رفت؛ و همین طور عروسک‌های دارا و سارا. او این بار و در کتاب «پشره‌ها» اما طور دیگری به عروسک پرداخته است. بابایی کوشیده با استفاده از برگ‌ها و ساقه‌ها و مانند آن، حشرات را بازآفرینی کند و نگاه تازه‌ای را به این دورریختنی‌های طبیعی بیندازد.

بابایی کوشیده با عروسک‌های خود الگوهای جالب و بامزه‌ای را برای مخاطب خود ایجاد کند. گرچه او مرحله به مرحله‌ی ساخت اثر را با تصویر و متن توضیح داده، ولی هم‌چنان که خود نیز تاکید کرده، کودک لازم نیست مانند نمونه‌ها کار کند. کافی‌ست به اطراف خود بنگرد و بیابد و بعد از تمرین و ممارست، شکل‌ها و دست‌سازه‌ها و «پشره» های خود را بیافریند.

علاوه بر دست‌سازه‌های دوست‌داشتنی، نثر مناسب و اسم‌گذاری‌هایی طنازانه به ظرافت کار کمک کرده است. مثلا بابایی، مگس خودش را «ماگاز» معرفی کرده. تشلک، چرخنگ، شل‌مولک، چارپرک، پش‌مولک، و سوکس از دیگر اسم‌هایی‌ست که برای کارهای خود انتخاب کرده است.
 
در مقدمه‌ کتاب می‌خوانیم:
«دنبالشان گشتم. لابه‌لای کاغذها، میان پارچه‌ها، بین پلاستیک‌ها، نگاه کردم قوطی‌های خالی را. سنگ‌های رودخانه‌ای را...
آن قدر گشتم تا پیدایشان کردم. کجا؟ توی باغچه لابه‌لای برگ‌ها. توی جنگل، زیر درخت‌ها، میان بوته‌ها. کنار دریا، لابه‌لای شن‌ها. در کویر، میان خارها.
پیدایشان که کردم، فهمیدم هر روز می‌دیدم‌شان. اما انگار نگاه‌شان نمی‌کردم.

الان، از کنار درخت‌ها که می‌گذرم، می‌بینم‌شان. آویزان از شاخه‌ها تاب می‌خورند. با باد از کنارم می‌گذرند. صدایشان را می‌شنوم. حالا دیگر بوی کاج، میوه‌ی چنار، فصل پاییز، شاخه‌های خشک همه و همه در ذهن من شکل دیگری دارد. دنیایم بزرگ‌تر شده و چیزهای تازه‌ای می‌بینم. مهارتم بیش‌تر شده و شادتر شده‌ام.
با دقت به اطراف‌تان نگاه کنید.»
 
با همین رویکرد، کتاب جناب سفال هم منتشر شده است که عروسک‌های سفالی را به کودک می‌آموزد.
 

عکس‌های کتاب را بهنام زهری سامیان، عکاس و تصویرگر، گرفته و صفحه‌آرایی را به زیبایی مهدیس ماهر انجام داده است. مرضیه طلوع‌اصل کتاب را ویرایش کرده و مانلی منوچهری و سمیرا فرجی هم نظارت و مدیریت هنری را بر عهده داشته‌اند.
 
پشره‌ها در ۲۸ صفحه‌ تمام‌رنگی، در قطع خشتی بزرگ، با کاغذ تحریر و صحافی منگنه، با شمارگان ۲۵۰۰ عدد در واژه‌پرداز اندیشه چاپ شده و انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان آن را منتشر و با قیمت ۱۰هزار تومان به بازار عرضه کرده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها