دوشنبه ۲۲ شهریور ۱۴۰۰ - ۰۹:۵۶
مجموعه مقالات کنگره ملی شهید محراب «آیت الله مدنی» منتشر شد

کتاب مجموعه مقالات کنگره ملی شهید محراب «آیت الله مدنی» به مناسبت چهلمین سالگرد شهادت این عالم مجاهد با همکاری دبیرخانه این کنگره در سلسله انتشارات انجمن آثار و مفاخر فرهنگی منتشر شد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در طلیعه این کتاب به قلم حسن بلخاری رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی آمده است: «از جمله برجسته‌ترین خصائص مذهب شیعه، امکان جمع و الفت میان ابعاد مختلف دین است. اُنس و موانست میان حکمت و فقاهت، الهیات و عرفان، اخلاق و فلسفه و زهد و ورع و پارسایی.

در این میان، عرفان شیعی در متن رنگارنگ فِرق صوفیانه، جایگاهی بی‌بدیل و برجسته دارد. عرفانی برآمده از تقوی و زهد و خشیت که نه تنها دل را مستعد دریافت واردات قلبیه و مکاشفات شهودیه می‌سازد، بل چشمه‌های حکمت را نیز در جان برانگیخته و بر لسان و زبان جاری می‌کند. عرفانی برآمده از نص قرآن ونیز لطائف عظیم عرفانی مندرج در تعالیم معصومین علیهم‌السلام که مطلقاً ریشه در زهد صرف ندارد.

معرفتی بیگانه با رهبانیت و ترک دنیا و استوار بر بنیاد خشیت و تقوی، که اجتماع دنیا و آخرت را بر پایه نص شریف «وَمِنْهُمْ مَنْ یَقُولُ رَبَّنَا آتِنَا فِی الدُّنْیَا حَسَنَهً وَفِی الْآخِرَهِ حَسَنَهً وَقِنَا عَذَابَ النَّار» (بقره۲۰۱) اساس مَنش و کُنش خود در حیات قرار می دهد. عرفانی که عقل را تکریم می‌کند و جانمایه‌ای گران‌بها از حکمت دارد. همان که در قرآن خیر کثیر است و عطیه‌ای خداوندی که خدا به هرکه بخواهد عطا می‌کند: «یُؤْتِی الْحِکْمَهَ مَنْ یَشَاءُ وَمَنْ یُؤْتَ الْحِکْمَهَ فَقَدْ أُوتِیَ خَیْرًا کَثِیرًا وَمَا یَذَّکَّرُ إِلَّا أُولُو الْأَلْبَابِ» (بقره۲۶۹) و علاوه بر حکمت، عرفانی متکی بر محبت که نخستین شهید محرابش، در زیباترین لحظات اُنس میان عبد و معبود، حق را چنین خطاب قرار می‌دهد. فَهَبْنِی یَا إِلهِی وَسَیِّدِی وَمَوْلاَیَ وَرَبِّی، صَبَرْتُ عَلَى عَذَابِکَ، فَکَیْفَ أَصْبِرُ عَلَى فِرَاقِکَ .(دعای کمیل)

معرفتی حقیقی و ژرف از وجود و حقیقت وجود، که همانا حضرت حق جل و جلا است. معرفتی که به ریای اعمال به ظاهر زاهدانه و صوفیانه آلوده نگشته و به جای آن‌که صورت و ظاهر را به تصوف آراید و به ظاهر پرستی گراید، باطن را مبنای تصفیه و تزکیه قرار می‌دهد و به جای آن که در خود فرو خَزد و خانقه‌گزینی کند، به متن جامعه و زندگی رو می‌کند تا دست مردمان گیرد و آنان را در کج‌راهه‌ها رهنما باشد و تا تجسمی باشد از صورت و سیرت رسول‌الله اعظم و امامان معصومش. عرفان شیعه، عرفان تقوی و جهاد، عبادت و سیاست، حکمت و حکومت، فقاهت و اخلاق، پرهیز و ستیز، فرزانگی، اخلاص و پارسایی است و تکرار می‌کنم بیگانه با در خود فرورفتن و درد جامعه را ندیدن و تنها گلیم خود از آب بیرون کشیدن.

مرحوم آیت‌الله میر اسدالله مدنی که به عنوان دومین شهید محراب و از جمله شهیدانی است که چون مولای خود حضرت امیرالمؤمنین (ع) در محراب به شهادت رسیدند، از جمله مصادیق بیّن و روشن سخن اول این مقال است. سیمای آرام و عارفانه او، منش حکیمانه و عالمانه او، کنش زاهدانه و صادقانه او، مجاهدت‌های خالصانه و عاشقانه او و مهم‌تر سعادت شهادت در محراب که اجر خلوص کیمیاگون اوست، به تمامی بیان تمامیت حیات این فقیهِ عارفِ عالم است.

شهادت در محل محراب (چه معنایش محاربه با نفس باشد و چه به معنای پناهگاهی مطمئن برای ایمن ماندن از وسوسه‌های مکارانه شیطان و پناه بردن به آغوش خدا) نشانی بیّن و آشکار از رستگاری و فلاح است. مگر مولایش در همان محل حرب، پس از آنکه شمشیر جهل و دغا بر فرقش فرود آمد نفرمود: فزت و رب الکعبه. چنین شهادتی بدون تردید گویای حیات طیبه‌ای است که ستیز و پرهیز، عرفان و تقوی؛ اخلاص و مجاهدت وجه فروزان آن است. به روح بلند مرحوم آیت‌الله مدنی سلام و درود الهی می‌فرستم و از خداوند متعال غفران و رحمت و رضوان برای آن شهید عزیز طلب می‌کنم.»



از جمله عناوین مقالاتی که در این اثر منتشر شده اند می‌توان به جایگاه ولایت فقیه در اندیشه و رفتار شهید آیت الله مدنی، بررسی سیره و سبک زندگی شهید آیت الله مدنی: با تکیه بر مباحث اخلاقی و عرفانی، واکاوی سیره اخلاق فردی، اجتماعی و سیاسی آیت الله مدنی، عملکرد سیاسی آیت الله مدنی بررسی خطبه‌های آخرین نماز جمعه ،شهید آیت الله سیداسدالله مدنی با تکیه بر آیات، روایات و سخنان بزرگان، تبیین نقش حضرت آیت الله سید اسدالله مدنی به در پیدایی و پویای انقلاب اسلامی ایران، نقش حوزه‌های علمیه در گسترش ارزش‌ها و آرمان‌های انقلاب اسلامی، رهیافت‌های اجتماعی در اندیشه و رفتار شهید مدنی(ره)،تطبیق نظریه کاریزماتیک وبر با شخصیت شهید سید اسدالله مدنی و شهید قاسم سلیمانی؛ شباهت‌ها و تفاوت‌ها، واکاوی سیره و روش مدیریتی شهدای محراب در جایگاه امام جمعه و نمایندگی ولی فقیه در جریان‌ها و رویدادهای مهم پس از انقلاب، استکبارستیزی در سبک و سیره ی زندگی آیت الله مدنی رحمت الله علیه، نقش تفکر عرفانی در شکل گیری شخصیت شهید مدنی و… اشاره کرد.

کتاب مجموعه مقالات کنگره ملی شهید محراب «آیت الله مدنی» در شمارگان ۴۰۰ نسخه و با قیمت ۹۰ هزار تومان روانه بازار نشر شده است. کنگره ملی بزرگداشت آیت الله «سیداسدالله مدنی» دومین شهید محراب با همکاری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، موسسه شهید محراب آیت الله مدنی(ره)، مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه استان همدان و دانشگاه بوعلی سینا، شنبه ۲۰ شهریورماه ۱۴۰۰ و همزمان با چهلمین سالگرد شهادت این عالم و مجاهد نستوه با حضور وزیر علوم، تحقیقات و فن آوری و رئیس شورای سیاست‌گذاری ائمه جمعه کشور در همدان برگزار شد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها